ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво ще прави ЕС с дезертьорите от Русия?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дали методът към руснаците, напускащи родината си и отказващи да извършват военните си отговорности, да бъде съгласуван на европейско равнище? Именно за това упорства немското държавно управление. В понеделник, 26 септември, 27-те посланици на Европейски Съюз ще обсъдят тематиката в границите на така наречен механизъм за бързо реагиране.

Берлин се надява през идващите няколко седмици да се стигне до общ метод, съобщи представителят на немското държавно управление Щефен Хебещрайт. Идеята е да се откри взаимно " съответно решение " с останалите страни от Европейски Съюз. Според него в актуалната особена обстановка не е задоволително просто да се уточни, че всеки, който успее да влезе в дадена страна, може да подаде молба за леговище.

27-те страни към този момент са много надалеч от общоевропейско решение. Засега на никое място няма планове за основаването на специфична стратегия за банкет на съветски бежанци. Чешката република да вземем за пример даже се опълчва на приемането на съветски дезертьори. " Тези, които бягат от страната си, тъй като не желаят да извършват отговорностите към личната си страна, не дават отговор и на изискванията за издаване на филантропична виза ", акцентира министърът на външните работи Ян Липавски. По-късно обаче министър-председателят Петр Фиала уточни, че на никого не се отхвърля правото на процедура за даване на леговище. Чешката република към този момент не издава визи на руснаци - с дребни изключения.

Полша и балтийските страни не одобряват руснаци

Полша не желае да дава леговище на хора, отказващи военната работа. " Няма да позволим на група руснаци да влязат в Полша на общо съображение, даже и на тези, които настояват, че бягат от мобилизацията ", съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Марчин Васик. Подобна стъпка би била прекомерно рискова и заради допустима интервенция от страна на съветските секрети служби. Само в обособени случаи, в случай че съветски жител може да потвърди, че е застрашен от изтезания или гонене по политически аргументи в Русия, Полша може да приложи разпоредбите за предоставяне на леговище и да даде протекция.

Полша към този момент спря да издава туристически визи на съветски жители. Страната поддържа разширението на това предписание и за други типове визи. И Естония, Литва и Латвия не позволяват съветски жители на своя територия. Финландия също обмисля налагането на ограничавания.

Каква е позицията на Германия?

В Германия съществува необятна поддръжка за улеснение на приема на съветски дисиденти. Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Файзер към този момент сподели, че хората, които се опълчват на съветския режим и поради това са " в най-голяма заплаха ", могат да подадат молба за леговище на съображение политическо гонене. Практиката на Федералната работа за миграцията и бежанците към този момент е поправена в сходство с това, съобщи тя пред вестник " Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг ".

По данни на Министерството на външните работи през последните седмици броят на търсещите леговище от Русия в Германия към този момент е повишен. Все още обаче няма данни за развиването на обстановката след оповестяването на частичната готовност в сряда, съобщи говорителката на министерството.

Много руснаци напущат страната

След оповестяването на частичната готовност от съветския президент Владимир Путин, мнозина съветски мъже отпътуваха за чужбина. Много от тях летят до Турция, където руснаците могат да влизат без визи. Досега туристите от Русия можеха да влизат в Шенгенското пространство с рейс или автомобил и през финландската граница. В четвъртък на граничните пунктове в Югоизточна Финландия дойдоха съвсем 6000 руснаци - над два пъти повече, в сравнение с преди седмица. Централноазиатската някогашна руска република Казахстан също заяви за увеличена миграция от Русия.

Европейски Съюз усложни влизането на съветски жители едвам в средата на септември. Таксата за виза се усили от 35 евро на 80 евро. Освен това процедурата към този момент лишава доста повече време. Изключения има единствено за съветски публицисти и критици на Кремъл.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР