ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Русия на Балканите - майстор в отвличане на внимание, етнически разцепления, подкрепа на националисти

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия потвърди, че знае по какъв начин да бъде занаятчия на отвличането на вниманието и по какъв начин да се възползва от етническите разцепления, да поддържа твърдолинейните националистически политици и да усложнява изоставащите стратегии за промени в района, написа Пол Стронски за " Фондация Карнеги за интернационален мир ".

Кремъл е показал неведнъж, че Балканите са удобна среда за отвръщане на удари против Съединените щати и Европейския съюз (ЕС). Изобилните етнически, политически и обществени разделения в района, дружно с необятно публикуваното отчаяние от бавния ритъм на евроатлантическата интеграция, основават лесни благоприятни условия за Москва да наруши европейския ред след Студената война.

Досието на Кремъл включва неговия дълготраен отвод да признае независимостта на Косово, безочлив опит за прелом в Черна гора, поддръжка за сепаратистки водачи в Босна и Херцеговина и секрети опити против оръжейни доставки, предопределени за Украйна и за втълпяване на вътрешно или междудържавно политическо напрежение. Въпреки интензивната интернационална рецензия по отношение на войната му против Украйна, съветското държавно управление не демонстрира признаци да се откаже от такова жестоко държание или изпитани тактики с корумпирани локални елити. Но защото войната в Украйна се проточва, на балканските водачи може да им е по-трудно да се ослушват или да се заиграват по едно и също време с Москва и Брюксел.

Русия има няколко стратегически цели в района. Тя се стреми да попречи на страните от Западните Балкани Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и, най-важното, Сърбия да се причислят към Европейски Съюз. Кремъл също по този начин желае да възпре аспирациите към НАТО на останалите балкански страни, които не са получили участие в алианса и да наруши дейностите на НАТО в района. Чрез подсилване на всеобщите антизападни настроения и корумпирани ползи на Балканите, Москва прави минусите в ръководството на района по-остри и вреди на вътрешните промени, които са причина за по-нататъшна интеграция в евроатлантическите стопански, политически и структури за сигурност.

Москва от дълго време се възползва от продължаващото неодобрение на етническите сърби от акцията на НАТО през 1999 година, която докара до основаването на Косово като самостоятелна страна. На фона на честите експлоадирания сред Сърбия и Косово, ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово не престават да играят основна роля в напъните за районна стабилизация, както демонстрира скокът на напрежението това лято сред етнически сърби и косовски албанци поради регистрационни номера. Докато Москва е настрана по време на неотдавнашната рецесия, подстрекателската изразителност на съветски публични лица излишно утежняват общото равнище на напрежение. В същото време егоистичните дейности на Кремъл и поддръжката на сърби за Владимир Путин като противотежест на Запада вършат живота комплициран за политиците в Съединени американски щати и Европейски Съюз. Отношенията на сръбския президент Александър Вучич с Путин от дълго време са комплицирани, макар че той постоянно угажда на проруските вътрешни настроения за личните си политически цели.

Намесата на Москва в Босна и Херцеговина е непрекъсната опасност. Кремъл от дълго време поддържа връзки с Милорад Додик, водач на една от двете федерални единици на страната, Република Сръбска, както и с видния босненски хърватски политик Драган Чович, чието държание подкопава жизнеспособността на комплицираните съглашения за шерване на властта в Босна и Херцеговина. Руската поддръжка и образование подкрепиха превръщането на ръководените от Додик звена за сигурност в Република Сръбска в квазивоенна мощ в прорез с Дейтънското спокойно съглашение. По-малко от две седмици преди общите избори в Босна и Херцеговина на 2 октомври 2022 година Путин бе хазаин на Додик в Русия, сигнал за поддръжка за босненския сръбски политик, което допуска, че Москва към момента се стреми да въздейства върху политиката на страната.

Друг кратковременен въпрос в Босна и Херцеговина е дали Москва ще поддържа подновяването на мандата на Организация на обединените нации за мироопазващите сили на Европейския съюз в Босна и Херцеговина или EUFOR, който изтича на 2 ноември 2022 година Руските публични лица са сдържани по отношение на проектите си, само че блокирането на подновяването може в последна сметка да има противоположен резултат, в случай че европейците просто решат да заобиколят Русия и да разширят задачата едностранно по искане на Сараево. Въпреки войната в Украйна, Западът не бе похитен от рисковете от дестабилизация в Босна и Херцеговина. Европейски Съюз усили числеността на EUFOR от 600 на 1100 мироопазващи сили по-рано тази година, а силите на НАТО, основани в Италия, също остават подготвени да се разположат в Босна с поддържаща роля, в случай че е належащо.

Инструментариумът на Русия е богат на символика и принадлежности за подривна активност. И въпреки всичко има изненадващо малко осезаеми изгоди, които да предложи на страните, нуждаещи се от по-голяма непоклатимост и разцвет. Вместо това ръката на Русия се вижда най-много в интервенциите на разузнаването и ГРУ (военното разузнаване), които тя организира в района, в това число унищожаването на оръжейни хранилища в България; несполучлив опит за наблюдаване на албански боен обект; допустима хакерска атака в Черна гора; и широкомащабни интервенции по дезинформация, агитация и политическа интервенция. Американски чиновници от дълго време насочват вниманието към съветски център за " филантропична реакция " в Сърбия, предупреждавайки, че той може да служи като център за " шпионаж или други незаконни действия ". Москва и Минск в предишното са дарявали ненужно военно съоръжение на Белград. В подмяна на това Сърбия взе участие понякога в годишните военни учения " Славянско приятелство " с Русия и Беларус. Тя се отдръпна от учението през 2020 година под натиска на Европейски Съюз в разгара на бруталните репресии на Минск против съперниците на режима на Александър Лукашенко единствено с цел да се причисли още веднъж към него през 2021 година

Войната на Москва в Украйна обаче внесе напрежение в руско-сръбските двустранни връзки. Белград гласоподава в поддръжка на резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации от март 2022 година, която осъжда офанзивата на Русия против Украйна. Сръбските националисти бяха обезпокоени, че Москва цитира Косово като казус за признаването на сепаратистките Луганск и Донецк като самостоятелни страни. Съобщава се, че Сърбия също е разрешила на Обединеното кралство и Франция да употребяват нейната територия като пункт за небойно военно съоръжение, ориентирано към Украйна.

Руската мека мощ се радва на непостоянен триумф. Руските политици изповядват необикновен афинитет към " братските " южни славяни и възхваляват връзките сред Руската и Сръбската православни църкви. Крайнодесните националистически и религиозни групи са възприемчиви към напъните на Москва да предизвиква " обичайните полезности ", както се вижда най-ярко в митинга на 28 август в Белград против идния " Прайд " церемониал, в който някои стачкуващи издигнаха съветски флагове и провоенния съветски знак " Z ". Вучич отговори, като анулира планувания церемониал и предизвести, че Сърбия се е трансформирала в място на прокси спор Изток-Запад, което акцентира провокациите, пред които е изправен при балансирането сред Русия и Европейски Съюз.

В началото на пандемията съветски самолети доставиха персонални защитни средства на Сърбия, която в последна сметка закупи дози от противоречивата съветска ваксина Sputnik V и започва локално индустриално оборудване за съветските поддръжници на имунизацията. В същото време Сърбия деликатно възприе многостранен метод, като също по този начин се увери, че доставя спомагателни дози ваксина против Коронавирус от китайски и западни снабдители и развива търговски връзки с американски, китайски и европейски производители на фармацевтични артикули.

Именно в икономическата сфера нищожността на съветския отпечатък е най-очевидна. Всички балкански страни разчитат съществено на Европа за търговия и вложения, с помощта на географската непосредственост и цялостната комерсиална ориентировка. Европейски Съюз съставлява 60 % от външната търговия на Сърбия. Сърбия е изнесла артикули за Европа на стойност почти 14 милиарда евро през 2021 г.; за разлика от това износът ѝ за Русия през 2020 година е на стойност единствено 911 милиона евро: 4,7% от общия експорт на страната. С изключение на Косово, страните от Западните Балкани се възползват от безвизовия режим на Европейски Съюз, който улеснява пътуването, както и трудовата миграция, и паричните преводи от Европа. Тези връзки ускоряват въздействието и меката мощ на Европейски Съюз. Сърбия и Черна гора също се трансфораха в леговище за хиляди съветски изгнаници, които се опълчват на войната и вътрешното потушаване на несъгласието.

Санкциите на Европейски Съюз върху съветския енергиен експорт евентуално ще свият доста икономическото наличие на Русия на Балканите, нарушавайки някои от потоците на съветски нефт и газ, които от дълго време са опора на комерсиалните връзки с района. Сърбия демонстративно се съпротивлява на натиска на Европейски Съюз да се причисли към режима на наказания, което има негативно влияние върху NIS, огромната петролна компания в страната. Газпром Нефт до неотдавна държеше мажоритарния дял, който служи като основен знак на съветското политическо и икономическо въздействие в Сърбия. Хърватия обаче възнамерява да наложи наказания, които ще прекратят опцията на NIS да внася съветски нефт от декември. Поради опасения от други вторични наказания, Вучич уточни, че може да се наложи да национализира NIS тази есен и да продаде оставащия дял на Газпром Нефт в компанията на различен покупател, с цел да я поддържа оперативна.

Газовата война на Русия с Европейски Съюз се популяризира и на Балканите, макар че общата енергийна взаимозависимост на района от Москва от дълго време е пресилена. Сърбия обезпечи тригодишен контракт за съветски газ с огромни отстъпки през май 2022 година Сделката разгневи членовете на Европейски Съюз, макар че осъществяването е нестабилно. И въпреки всичко размерът на вноса на газ в Сърбия от Русия е относително дребен и възлиза единствено на 3 милиарда кубически метра годишно. Общият дял на газа в енергийния микс на Сърбия е под 15 %. България внасяше към 3 милиарда кубични метра годишно от Русия, до момента в който Москва не затвори крановете през април 2022 година По същия метод делът на газа в нейното енергийно ползване е относително дребен и еднакъв на Сърбия. Гърция получава 6 милиарда кубически метра съветски газ годишно, или 30 % от нейното ползване на газ. Газът съставлява малко повече от една четвърт от общото ползване на сила, само че Атина възнамерява да отвори серия от терминали за регазификация, от които балканските страни могат да се възползват.

Занапред страните от Западните Балкани евентуално ще би трябвало да претеглят опасността от отчуждаване на Европейски Съюз или Съединените щати против изгодите от незначителните облаги от закупуването на газови доставки от Русия или по различен метод правене на нормалния бизнес с Москва. Продължаващата европейска енергийна рецесия се усеща на енергийните пазари в района. Възможните промени включват ускорени старания за създаване на трансгранични енергийни суапове, нови интерконектори на тръбопроводи, планове за по-чиста сила и, в по-дългосрочен проект, увеличени вложения в нови LNG терминали, което може да разреши на района да черпи от доставки от Каспийско море и Източно средиземноморие. Първият от тези LNG терминали, плаващо оборудване в Гърция, е планувано да стартира да действа през септември 2022 година Ако Европейски Съюз хвърли тежестта си зад тези старания за диверсификация, съветският енергиен инструментариум в Югоизточна Европа може да не се окаже това, което Москва чака да бъде. Разбира се, всяка такава смяна ще изисква време и големи вложения, нито едно от двете не е обезпечено.

Все отново Русия остава рисков състезател на Западните Балкани. Кремъл има потвърден потенциал и предпочитание да играе деструктивно в процесите на районно помиряване и интеграция. С икономическия инструментариум на Русия, който евентуално ще отслабне с течение на времето, войната в Украйна може да подтиква Москва да употребява по-дестабилизиращите си принадлежности в района. Русия потвърди, че знае по какъв начин да бъде занаятчия на отвличането на вниманието, по какъв начин да се възползва от етническите разцепления, да поддържа твърдолинейни политици националисти и да усложнява изоставащите стратегии за промени в района.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР