ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Невероятна симбиоза от болшевизъм и шовинизъм

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Виталий Портников: Зюганов желае война

Лидерът на съветските комунисти Генадий Зюганов от трибуната на Държавната дума прикани " специфичната интервенция " против Украйна да се назовава война и съобщи, че Русия би трябвало да " победи " в тази война. Тази изразителност на комунистическия водач припомня за ролята, която ръководената от него партия играе през десетилетията на нейното ръководство в руската империя. Но даже след разпадането на Съветския съюз и възбраната на Комунистическа партия на Съветския съюз, възродената Комунистическа партия на Руската федерация, ръководена от същият този Генадий Зюганов, съгласно мен стана една от главните “великодържавни ” сили на страната.

Картонения " интернационализъм " на болшевиките беше изхвърлен от " възродените " комунисти. Сигурен съм, че в този момент Комунистическата партия на Руската федерация наподобява като невероятна симбиоза от болшевизъм и национализъм, която към този момент няма потребност да се прикрива. През 90-те години точно комунистите се опълчиха на независимостта на Украйна и други някогашни руски републики, одобриха резолюция за „ съветския статут “ на Севастопол във Върховния съвет на Руската федерация и призоваваха за окупация на Крим.

Когато ме питат какво би станало, в случай че Генадий Зюганов стане президент на Руската федерация през 1996 година - а той тогава беше действителен съперник на настоящия президент на страната Борис Елцин - непроменяемо давам отговор, че тогава политиката на Путин щеше да стартира да се ползва доста по-рано.

Руското държавно управление, което се утвърждаваше под демократични лозунги и признаваше суверенитета на прилежащите страни, имаше потребност от време, с цел да направи чудовищно салто от народна власт към авторитаризъм и експанзия. Мисля, че Генадий Зюганов нямаше да има потребност от " в допълнение време ". Още тогава той експлоатираше носталгията по Съветския съюз, още тогава беше подготвен за възмездие.

И може би същият Елцин в действителност искаше да победи Зюганов на негов терен. Оттук идват странните му изказвания за Крим, на пръв взор неуместната поддръжка на Кремъл за диктаторските упоритости на младия Александър Лукашенко, подписването на контракти за „ съюзна страна “ с беларуския президент и икономическите преференции, които помогнаха на Минск да се откаже от икономическите промени. Очевидно Елцин в действителност е желал да покаже на съветския гласоподавател, че неговият противник Зюганов единствено приказва за възобновяване на Съветския съюз, а той, Елцин, към този момент е почнал да строи „ съюзна страна “, въпреки и с по-бавни темпове.

Но в тези далечни времена всичко това може да е изглеждало на първо място като политическа битка. Сега водачът на Комунистическата партия на Руската федерация е трубадур на същинска война, той приканва своите сънародници да се съгласят със самия факт на военна борба, да вземат участие в нея, да финансират войната със личните си налози и да ѝ се радват.

В една мразовита зимна вечер на 1993 година Генадий Зюганов и аз се връщахме от Кремъл, където тогава снимаха телевизионно предаване, отдадено на първите в историята на модерна Русия избори в Държавната дума. Партията ЛДПР на Владимир Жириновски победи на тези избори, тогава прозвучаха пророческите думи на дисидента Юрий Карякин „ Русия, ти полудя! “.

Зюганов иронично ме попита дали най-сетне съм схванал, че комунистите не са най-лошото нещо. Не отговорих нищо - бях смачкан от успеха на Жириновски, тъй като осъзнах през каква тъкмо злополука ще би трябвало да преминем всички. Пък и беше ужасна поледица и трябваше единствено да внимавам да не падна и да не си счупя врата, а да не разисквам с водача на комунистите.

Но в този момент ще ви отговоря, Генадий Андреевич: вие не сте ли същият като Жириновски, като Путин, като Сталин, като Хитлер? Като всички политици, чиято цел не е била да основават, а да унищожават и унищожават? Вашето мислено съревнование с Либерално-демократическата партия или " Единна Русия " не е ли състезание пред тялото на жертвата: кой ще стреля пръв и кой ще направи " контролния " изстрел? Не доказахте ли това за следващ път с речта си от трибуната на Държавната дума?

Източник: krymr com

Бесарабски фронт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР