ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Разкритията на един престъпен бос: Мафиотска държава ли е Турция?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Двама високопоставени съветници на турския президент Реджеп Тайип Ердоган изгубиха постовете си преди няколко дни. Причината - имената им бяха забъркани в корупционна спекулация. Серкан Тараноглу бе уволнен от Ердоган, а Коркмаз Караджа самичък си подаде оставката, обяснявайки решението със здравословни проблеми.

Тези събития се случват с помощта на известния като кръстник на мафията Седат Пекер. Със своите разкрития от последната година той се трансформира в главен състезател в турската политика. Негови скорошни разобличения имаха изключително огромна тежест. Те демонстрираха, че корупцията се е популяризирала в това число и в турската президентска институция. Бившият покровител и сегашен конкурент на турския президент Пекер сега се намира в Обединените арабски емирства и понякога разгласява видеоклипове и туитове оттова. От известно време Пекер написа в Туитър под псевдонима " Deli Çavuş ", което се превежда като " Лудия сержант ". Подобни подмолни ракурси към турската политика натоварват в допълнение държавното управление, което така и така се намира под натиска на съществени стопански и политически проблеми.

Прокуратурата също стартира следствие за разкритията на Пекер за пръв път от началото на изявите му. С оглед на положението на правовата страна в Турция, обаче, очакванията, че следствието ще се организира обективно и независимо, не са изключително огромни.

" Разкритията дават резултат "

Обвиненията на Пекер основават проблеми за турското държавно управление, само че в положение ли са да го смъкват? Райън Джинджерас, американски професор, откривател на връзката сред страната и мафиотските организации, учи от известно време и проведената престъпност в Турция. Последното развиване на събитията демонстрира, че разкритията на Пекер наподобява дават резултат, споделя Джинджерас. " Не е ясно обаче по какъв начин те въздействат на неангажираните и на твърдите поддръжници на държавното управление. Ако първите изказвания на Пекер не са трансформирали гледната ви точка, за какво новите разкрития биха повлияли на мнението ви? ", пита в тази връзка Джинджерас.

Турците ще гласоподават на 18 юни идната година. Тогава те ще могат да изберат друго държавно управление и на доктрина да изпратят Ердоган в пенсия.

Щетите, които Пекер би могъл да нанесе, към този момент са нанесени, показва Джинджерас. " Вероятно гласоподавателите, които имат вяра на Пекер и считат изказванията му за уместни, към този момент са решили да не гласоподават за Ердоган следващата година. " Американският специалист не е сигурен дали държавното управление има тактика по отношение на разкритията на Пекер.

" Мафиотска страна " ли е Турция?

Миналата година Турция беше включена в така наречен " сив лист " от Специалната група за финансови дейности (FATF). Причината е, че ограниченията в битката с изпирането на пари и финансирането на тероризма бяха окачествени като незадоволителни.

В световния показател на проведената престъпност на " Глобалната самодейност против транснационалната проведена престъпност " също се насочат съществени упреци: " Турция стана известна като мафиотска страна и доказателствата удостоверяват, че това е по този начин. И в този момент това е годно повече от всеки път ", се споделя там.

" Организираната престъпност и хората ѝ, внедрени в страната, имат извънредно мощни и комплицирани връзки, датиращи от няколко десетилетия и продължаващи до през днешния ден ", настояват анализаторите.

Джинджерас разяснява, че Турция към този момент се е трансформирала в " център на проведената престъпност " и партията на Ердоган ПСР няма изключително огромен проблем с това. Според него страната е понижила ограниченията си против изпирането на пари. " Междувременно прането на пари и противозаконната търговия се трансфораха в главен мотор за турската стопанска система. Турция се е трансформирала в притегателно място за хора и групи, които желаят да печелят пари или да изпират средства по противозаконен метод ", уверен е Джинджерас.

Дълбоко затвърден проблем

Незаконният бизнес напълно не е нещо ново за Турция. Корупцията не се е появила с държавните управления на ПСР, а е с дълбоки исторически обичаи и корени. " В продължение на 100 години икономическата политика на Турция даваше доста благоприятни условия за противозаконни покупко-продажби. Разрушенията, несъгласията и напрежението в политиката сътвориха удобна почва за извънредно доходоносна сива стопанска система ", изяснява американският специалист по Турция Джинджерас. Затова наподобява малко евентуално изборите следващата година да доведат до неочаквана смяна и въвеждане на безупречни антикорупционни политики.

Въпросът дали разкритията на Пекер могат да сложат завършек на настоящето държавно управление няма елементарен отговор. Политическият феномен Седат Пекер се трансформира във значим състезател, който продължава да образува мненията в турското общество.

Пред Дъждовни води Джинджерас изяснява, че Пекер съставлява и остарялата Турция преди ПСР, и новата Турция след ПСР. Той счита, че някогашният мафиотски необут дава на турците това, което те желаят, употребявайки обществените медии, чиито авторитет е повишен. " Той се занимава и с настоящите трендове на деня. Забележителен брой хора намират това за привлекателно и се разпознават с него. "

Автор: Бурак Юнверен
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР