ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Руският свят срещу прогнилия Запад: новата доктрина на Путин

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Концепцията за " съветския свят " ( " русский мир " ) надалеч не е нова. Тя стартира да играе значима роля още през 19 век. След разпадането на Съветския съюз обаче още веднъж излиза на мода, тъй като по това време незабавно се търси концепция, върху която да бъде построена новата еднаквост на Русия.

Кой е част от " съветския свят "?

Десни националистически идеолози като Александър Дугин след това съчетават панславянските хрумвания с един антизападен и неоимперски съветски шовинизъм. Техният зов гласи: " Да създадем съветския свят отначало. Ние би трябвало да останем дружно. "

Под “ние ” се имат поради освен етническите руснаци, а и всички “сънародници ”. Става дума за всички рускоговорящи, в това число и тези в околните страни, както и за обвързваните с Руската православна черква и съветската просвета. Никак не е изненадващо, че към същия този кръг Дугин причислява освен хората в Донбас, само че и тези в Източна и Южна Украйна. Дълго преди началото на войната в Украйна, даже още преди войната в Грузия, Кремъл прегърна концепцията за “руския свят ” като своя.

Борба за запазване на " съветския свят "

През 2007 година по разпореждане на президента Владимир Путин бе основана фондацията " Русский мир " - взаимен план на съветското Министерство на образованието и съветското Министерство на външните работи. Този план беше финансиран от държавния бюджет.

Докато първичната цел беше да се разпространяват съветският език и съветската просвета по целия свят, в този момент президентът Путин вижда " съветския свят " замесен във „ война на културите “, заради което той трябвало да бъде подсилен.

Западът се опитвал да унищожи съветския свят, твърди външният министър Лавров. Западът разгласи “на целия съветски свят тотална война. И то напълно намерено ”, афишира той. Главата на Руската православна черква патриарх Кирил пък счита, че става дума за конфликт на цивилизации. Развратният Запад се изправял против пазителите на обичайните полезности. Доброто против злото: “Руският свят още веднъж става челен пост на християнската цивилизация ”, тръби Кирил.

“Просто следващите приказки на Кремъл ”

Новата теория, която съветският президент изненадващо показа, се вписва по много логически метод в разгорещената пропагандна борба, която се води от месеци. Тя би могла да подхрани още повече страховете на Запада. В края на краищата, доктрината подсигурява на съветските “сънародници ” по целия свят, само че най-много в някогашните руски републики, отбрана и грижа. И легитимира претенциите на Кремъл да коментира въпросите на морала, историята, културното завещание и медийния облик на Русия.

Все отново доктрината не трябва да се надценява, споделя социологът Лев Гудков от Центъра “Левада ”: “Това са просто следващите всякакви приказки на Кремъл, които никой тук не приема на съществено ”. И фактически, даже държавните новинарски излъчвания ѝ отделиха единствено къса вест.

Автор: Кристина Нагел
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР