ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Има ли опасност от война между Гърция и Турция?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дългосрочната турска тактика планува окончателното делене на остров Кипър. Ако Ердоган се задържи на власт, не е изключено Анкара да форсира този проект, споделя за Дъждовни води немският специалист за Турция Гюнтер Зойферт.

Д-р Гюнтер Зойферт е началник на Германския институт за интернационалните връзки и сигурност и шеф на Центъра за приложни турски проучвания в берлинската фондация „ Наука и политика “

Г-н Зойферт, до каква степен съществено би трябвало да се приема оспорването на гръцкия териториален суверенитет в Егейско море от членове на турското държавно управление?

В средносрочен проект слагането под въпрос на гръцкия суверенитет над островите би трябвало да се приема съществено, защото имаме позиция, споделяна и от турското държавно управление, и от опозицията. Иначе в кратковременен проект не виждам огромна заплаха от ескалация. В момента Турция се пробва да изглади връзките си с останалите страни от Източното Средиземноморие, а една ескалация по въпроса за островите би постигнала противоположен резултат.

Турция още веднъж стартира проучвателни сондажи в района. В момента корабът " Абдулхамид Хан " се намира в турски териториални води, само че съществуват опасения, че това може да се промени. Представлява ли това действителна опасност за война?

Сондажите в изключителните стопански зони на Гърция безспорно ще съставляват провокация, даже и в случай че не заплашват директно суверенитета на Гърция. През 2020 година Турция извърши сондажи в изключителните стопански зони на Република Кипър и оспори изключителната икономическа зона на Гърция наоколо до остров Крит. Междувременно Република Кипър, Гърция и прилежащите на Европейски Съюз страни от ден на ден привикват с това, че Турция основава свършени обстоятелства. Това е доста обезпокоително в средносрочен и дълготраен проект. Въпреки това не считам, че сега това може да докара до война.

Смятате ли, че Реджеп Тайип Ердоган в действителност се стреми към ескалация на спора с Гърция или с Кипър? Или това е просто шоу за вътрешнополитическа приложимост?

За него това е значимо във вътрешнополитически проект. Колкото по-решително е турското държавно управление, толкоз повече овации получава то от обществеността в страната. А опозицията в действителност няма друго мнение по този въпрос. Интересно е, че в продължение на десетилетия Турция приемаше милитаризирането на Егейските острови от страна на Гърция. И чак в този момент внезапно трансформира тематиката в противоречив въпрос.

През 2020 година не се говореше доста за това, а единствено за Кипър и за изключителните стопански зони. Ето за какво нямам доверие Турция в действителност да ескалира обстановката тук. Проблемът с Кипър е друг. След избирането на Ерсин Татар за президент на приетата единствено от Турция Севернокипърска турска република малко по малко се извършва дълготрайната турска тактика. Ако държавното управление на Ердоган остане на власт и връзките с Европа не се подобрят, а икономическият напън върху Анкара намалее, чакам турското държавно управление да убеди една или друга страна да признае Севернокипърската турска република, с цел да бъде реализирано окончателното разделяне на Кипър.

В Атина немската външна министърка Аналена Бербок зае ясна позиция в интерес на Гърция, заявявайки, че гръцкият суверенитет в Егейско море е безспорен. Какъв е Вашият коментар за това?

Всъщност имаме две разнообразни събития, които са се слели в едно. Имаме зелен външен министър на Германия и турска политика на ескалация по отношение на гръцките острови в Егейско море. В предизборната си стратегия Зелените се ангажираха да водят по-принципна политика по отношение на Турция и да обръщат повече внимание на правата на индивида и върховенството на закона.

През 2020 година стартира разногласието сред Гърция, Република Кипър и Турция за изключителните стопански зони. Тъй като всички страни имат максималистични позиции по този въпрос, за Германия не беше мъчно да води уравновесена политика. Относно статута на гръцките острови, обаче, там просто няма какво да се разисква. По тази тематика външните министри на европейските страни могат само да посочат, че гръцката пълномощия над островите, несъмнено, не трябва да се оспорва.

Промени ли се цялостната политика на Германия по отношение на Турция?

Интересите не са се трансформирали доста. Федералното държавно управление към момента е мощно заинтригувано да има положителни връзки с Турция. Двете страни са доста тясно свързани стопански, обществено и политически. По всяка възможност нито Германия, нито Турция поддържат по-разнообразни връзки с някоя друга страна, в сравнение с между тях. Това, което се е трансформирало, е новият немски външен министър, приближаващ от друга партия с разнообразни цели. Същевременно вътрешната обстановка в Турция се утежни, ситуацията с демокрацията и правата на индивида даже са по-лоши от преди, а Анкара се приготвя за нова акция в Северна Сирия.

Сгреши ли Германия в метода си за разрешаване на разногласието сред Гърция и Турция?

Не мисля, че позицията на немското държавно управление през 2020 година беше съществено неправилна. Но, несъмнено, доставката на съставни елементи за немските подводници за Турция е противоречив въпрос.

А бъркат ли Гърция и Кипър в връзките си с Турция?

Гърция може да предложи да редуцира военното си наличие на островите в Егейско море, в случай че Турция понижи армията си в района и промени нападателната си изразителност. Тук става въпрос за създаване на доверие. Според мен Република Кипър позволи две неточности: изгуби доверието на кипърските турци, които се обърнаха към Анкара, и прекомерно дълго блокира процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз. Сега, когато Турция към този момент не желае да се причислява, Брюксел не разполага с толкоз доста лостове за въздействие върху Анкара.

Ще получи ли Анкара нужните съставни елементи за немските подводници?

Предполагам, че ще бъдат доставени и съставените елементи за подводниците. Това е решение на остарялото немско държавно управление. В момента не виждам никакво придвижване в посока преразглеждане на немската позиция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР