ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Отминава ли времето на национал-популистите в България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Само на мен ли ми се коства, че национал-популистката вълна попремина? Ще кажете, че одобрявам желанията си за действителност, само че въпреки всичко огледайте се. Къде са баниците, които месеха лидерки, потурите на политици, въртящи чевермета? Засега не се задава някаква световна полуда от вида на Истанбулската спогодба, която нашите опълченци да спрат с телата си, а да се играе повторно въстанието против коронавирус ваксини и маски май ще пристигна малко подигравка. Културната война към „ Македонияяяя “ също позаглъхна и апелите на Вътрешна македонска революционна организация за възобновяване на неуместното несъгласие не притеглят клиенти. Оказа се, че историците ще работят постепенно и славно по тематиките, ние ще се мъчим да преодолеем омразите, които породихме в района, а цялата работа едва касае живота на обособения българин.

Много патриотични " сергии "

От друга страна най-малко половината от записаните за изборите партии се дефинират като национал-консервативни, пазят ограбения народ, дават обещание реванш над системата, напредък, българско Рисорджименто, директна народна власт и (това особено ме впечатли!) се борят за истината, от която ни лишава политическата класа. Нюансите на дясното се преливат от проевропейския популизъм на КОД (Консервативно обединяване на десницата) до фашизоидния антиевропеизъм на БНС (Български народен съюз). За националисти се афишират, колкото и необичайно да звучи това от логическа позиция, даже партии като „ Русофили за възобновление на отечеството “. Вероятно ще вникнем в този абсурд като си напомним, че един от техните ръководители пристигна от интернационалната славянска община „ Перун ", а преди години безсмъртният Йоло Денев сътвори дясното придвижване Тангра-Танакра. И по този начин виждаме по какъв начин в небето славянското ляво провидение се бори с дясното прабългарско.

От години се следи един национал-консерватизъм на пенсионираните военни, които някои пренебрежително назовават „ зелените чорапи “. Понякога той се люшка към младостта на тези хора, прекарана в редиците на славния Варшавски договор; от време на време просто им се желае да командват „ спокойно - равнис! " на обществото. Но и тази идеология съдържа логическо несъгласие. Каква традиция да пази армията, която е по определение една съвременна институция? Да облечем бойците с цървули и ямурлуци, наместо бойни учения да вием хора и ръченици? Особено нелепа става русофилията на сходни формирания сега, в който откъм Кремъл към нас насочват нуклеарни ракети, а някои зелени чорапи декларират, че са подготвени предварващо да размахат бялото знаме.

Различни форми на протестен избор

Не ми се коства, че множенето на патриотичните сергии ще им донесе триумф, както не носи триумф на продавачите, когато всички да изкарват една и съща стока. Дали поради злополучния опит на Обединени патриоти, които понесоха негативите на борисовото ръководство, през днешния ден всичките тези обединения бягат една от друга като от огън. Не се събраха Има Такъв Народ и Вътрешна македонска революционна организация даже и под прикритието на димката Македония; „ Възраждане “ си вършат сами социологически сондажи и им имат вяра, че са първи; господин Цветанов пък почтено и честно се отхвърли да взе участие в изборите. Основната причина за този разпад, съгласно мен, не е единствено в нарцисизъма на водачите, а в нещо доста по-дълбоко: по този начин нареченият национал-патриотизъм няма положителна стратегия, той е набор от разнородни форми на протестен избор.

Така ще разберем за какво под патриотичната шапка намираме напълно противоположни политически поръчки. Обществото ни е съвременно, само че ние не сме удовлетворени от живота си, тъй като модерността ни е дала обещание повече – значи, хайде обратно към традицията. Живеем в изискванията на демократична народна власт, само че не се усещаме добре – значи хайде да върнем Живковата България, в случай че не и напряко режима на Борис III. По този метод ще разберем съчетанието на консервативни поръчки с революционни апели: лайтмотивът е „ не, та не! "

Вземете преди малко записаната за изборите коалиция „ Български дух и обичаи “. В програмата на партия „ Нация “, която е в състава ѝ, наред с излизането от Европейски Съюз и НАТО, четем: Забрана за въвеждане на 5G технология, химическа кастрация за педофили и изнасилвачи, гарантиране на правото за владение на оръжие. Последното може и да го е имало в някои столетия, само че какво общо имат 5G технологиите и химическата кастрация с българския дух и традиция, не мога да си показва. Просто става дума за мощна трансгресия – отхвърлят се всичките правила, с които живеем. Впрочем за какво не са дружно с „ Възраждане “, които също се борят срещу ковид-ваксините, не излиза наяве. Дали пък господин Костадинов не си е купил телефон с 5G покритие?

Три обединения, съгласно социолозите, имат късмет да попаднат в идващия парламент: всички те показват своя протестен (т. е. деструктивен) избор като прагматичен. „ Възраждане “ продава точно по този начин своята проруска позиция – ами ще вършим каквото ни изнася, няма да слушаме Брюксел и Вашингтон. Много хора схващат какъв брой неуместно е това да се отказваш от могъщи съдружници и да се впускаш в световната патаклама, когато си дребна и бедна страна. Други обаче виждат в тази партия най-последователното „ не “ и чрез вота си за нея считат да си отмъстят на партиите, на живота си, на страната си. Най-протестното явно е да застанеш отвъд, на страната на врага.

Много от гласоподавателите на Има Такъв Народ се преляха към „ Възраждане “, разочаровани от фейсбук божеството, което по този начин и не ги удостои с един концерт и да ги просълзи с „ Облаче ле, бяло “. Думата, която там идеолозите употребяват, е „ практично ". Как ще постъпят с газа? Ами практично. Т.е. няма да ви кажем, вие слушайте песента.

Националисти се вършат на прагматици

Накрая партията на господин Янев „ Български напредък “ докара енигматиката на националния нарцисизъм до съвършенство. Как ще постъпи в тази обстановка? Няма да ни каже преди да го изберем. Ще ревизира параметрите, ще назначи специалисти, ще следва българския интерес. Предишните ръководещи са ужасни, само че в случай че го постанова ползата - ще се събере с тях. С " Газпром " са позволени съдбовни неточности, само че какво тъкмо ще направи военачалник Янев, ще зависи от събитията, въпросът е да бъде някак на терсене. За това пък индивидът роди истинска нелепост за това, че църквата, синдикатите и Българска академия на науките ще дават отговор за репутацията на депутатите. Абе да можеше и той да изпее едно „ Облаче ле, бяло “ щеше да е съвършено.

Вижте какъв брой е неуместно: националистите, обичайни идеолози и войнолюбци от последните два века, театралничат като прагматици. Посланието: единствено да не е по този начин както е, единствено да бъдем ние отпред.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР