ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

„Късна любов“ на Кирил Петков

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Тази ария пее Михаил Белчев, само че с последните си изяви министър ръководителят в оставка подхваща рефрена „ Седем кораба бели ще срещна “, без да споделя на кои пристанища ще дебаркират с цел да се регазифицират.

Това разяснява във " Facebook " Божидар Чеков.

Оповестява, че е обезпечил синьо гориво за страната до зимата на необикновено ниски цени, без да ги цитира съответно. Служи си с неопровержими за редовите консуматори бъдещи понижения от 20 или 30 $ мегаватчас, когато цените за газ се катерят главозавайващо към непознати върхове всеки месец. Кирил Петков регистрира самодоволно, че е подсигурил енергийната сигурност на България, тъй като е „ договорил “ с американски компании доставките на танкерите.

Договаряне обаче не значи подписване на контракт. Първото е диалог, второто е подписването му. Министърът в оставка Александър Николов удостоверява прозиращата неустановеност пред бъдещето. Той загатва за „ алтернатива “ подписването на нов договор, при нови търговски условия. Не е наложително заминаващите си отговорници за енергийната сигурност на България да бъдат упрекнати в неистина.

Задължително е обаче българското общество да бъде осведомено, че Кирил Петков и неговите хора не са подписали никакъв дълготраен контракт с обезпечени цени, количества и календар на доставките. Те разчитат на спекулативния пазар „ спот “, който сега е доста по-скъп от дълготрайния, тъй като зависи от търсенето и предлагането. А непотребна газ на пазара няма. Обявата за седемте танкера от неизвестен генезис не са нищо друго с изключение на солидна предизборна анестезия.

В тези бурни стопански разбърквания, прозорливите и далновидни политици прибягват към двустрании съглашения, по-възможност настрани от американските наставници. Нашата съседка Гърция е характерен образец. Пазейки един крайник в Европа, нейното държавно управление построява за бъдещите генерации впечатляваща енергийна мрежа с най-богатите на горива страни.

Точно когато Кирил Петков се похвали със седемте кораба, в държавната вила „ Максимос “ край Атина министър ръководителят на Гърция и сътрудника му от Саудитска Арабия – престолонаследникът Мохамед бен Салман подписаха дълготраен контракт в региона на енергетиката, морския превоз, културата и защитата. Гърция ще предприеме законодателни промени с цел да може при положение на потребност нейната войска да оказва помощ с хора и оръжие на саудитите във войната в Йемен. Международното съдействие е като любовта. То е в двете посоки или не е.

Саудитите избират да вземем за пример да купят американски ракети „ Патриот “ от гърците вместо от американците. В Атина бяха подписани контракти за повече от 4 милиарда $. През май т.г. Кириакос Мицотакис подписа различен контракт за съдействие с принца Мохамед бин Зайед, ръководещ Обединените Арабски Емирства. Двамата държавници сложиха подписите си за бъдещи тесни връзки в региона на енергийните източници, сондажите в Средиземно море и защитата.

България която се готви да купува шистов газ от Съединени американски щати, самолети от Съединени американски щати и реактори от „ Уестигхаус “, в името на енергийния си и стопански суверенитет, какво продаде на Америка? Или както пее Мишо Белчев „ Седем вятъра в седем направления, ще разпратя за тебе да питат... “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР