ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Виктор Орбан и американските консерватори стават все по-близки

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Когато в Съединени американски щати идват задгранични държавни глави, кулминационната точка на визитата им нормално е посещаване в Белия дом. За унгарския министър председател Виктор Орбан, който идващия месец ще пътува до Съединените щати, обаче водещото събитие ще бъде обръщението му към участниците в конференция на деятели консерватори в Далас.

Появата на унгарския министър председател на Конференцията за консервативно политическо деяние (ККПД), на която ще бъде придружаван от някогашния президент Доналд Тръмп и от една икона за консерваторите, каквато е депутатката Марджъри Тейлър Грийн, е най-драматичният до момента знак за това по какъв начин водач, подложен на критика за прокарването на антидемократични правила, се е трансформирал в воин в някои среди на Републиканската партия.

Орбан ограничи имиграцията и основава пречки пред хората, които имат визия за построяването на една по-умерена европейска народна власт. Той реализира това, като иззе контрола върху унгарското правораздаване и медии, което накара доста интернационалните анализатори да го дефинират като лице на нова вълна от авторитаризъм. Орбан е упрекван и в това, че е позволил необятното разпространяване на корупция и семейственост, като е употребявал държавни средства за облагодетелстване на дребен кръг от свои политически съдружници.

Американското консервативно придвижване засвидетелства своята непосредственост с Орбан в миг, в който още веднъж повтаря лъжите на Тръмп, че не е изгубил изборите за президент през 2020 година и в същото време съставлява наказателна мярка против тази част от републиканците, които се пробваха подведат някогашния президент под отговорност за офанзивата против Капитолия от 6 януари 2021 година и да одобряват нови ограничавания при гласоподаване. Много специалисти, осведомени с унгарската политика, се опасяват, че Републиканската партия може да последва тактиката на Орбан.

„ Тръмпистката част от Републиканската партия идва поради реториката, само че остава поради автокрацията ", сподели Ким Л. Шепъл, която е социолог в университета Принстън и е изучавала политиката на унгарския министър председател. „ Опасявам се, че влечението към Орбан е обвързвано с тематиките към културната война единствено на повърхността и че в дълбочината си то идва от търсенето на способи да се предотврати опцията някой ден властта да се изплъзне от ръцете им “, добави тя.

Консерваторите отхвърлят това разбиране, наред с обвиняването, че Орбан е властнически водач.

„ Това, което харесваме в него, е че той в действителност отстоява свободата на народа си и се опълчва на тиранията на Европейски Съюз “, сподели Мат Шлап, който ръководи плануваната за четвърти август конференция на консерваторите в Далас. „ Той притегли вниманието на доста хора, в това число и в Америка, които имат терзания, свързани със западането на фамилията “, изясни Шлап.

За консервативното придвижване събиранията на ККПД съставляват нещо приблизително сред Давос и Удсток. Това е място за срещи сред деятели и звезди, на което те създават тактики, черпят ентусиазъм и построяват мрежи. По-рано тази година ККПД се събра за първи път в Европа, като избра Унгария за място на форума. Тогава Шлап предложения Орбан да изнесе тирада на конференцията в Тексас. Освен това предходната година звездата от Фокс нюз Тъкър Карлсън излъчи свое предаване от Будапеща.

Орбан заемаше премиерския пост в интервала сред 1998 и 2002 година, само че се очерта като спорна фигура, откакто още веднъж зае длъжността през 2010 година. Самобитен първенец в това, което назовава „ нелиберална народна власт “, Орбан разказва себе си като бранител на европейското християнство от мигрантите мюсюлмани, прогресивните и „ лобито на ЛГБТК “ общността.

Партията на Орбан е заставала зад технократични начинания, повлияли върху въображението на американската десница, и Шлап даде за образец намаляването на налозите за унгарските майки при всяко раждане на дете като мярка за противопоставяне на демографския спад. Въпреки това унгарският министър председател е прочут най-много с нападателната си позиция по нашумели културни въпроси.

През 2015 година неговото държавно управление издигна ограда от бодлива тел по южната граница на Унгария, с цел да спре потока от бежанци, които бягат от принуждение и беднотия в Ирак, Сирия, Афганистан и други страни. Карлсън посети зоната на граничната преграда и похвали оборудването като модел, който Съединени американски щати би трябвало да последват.

Миналата година дясната партия на Орбан ФИДЕС забрани на медиите, които са ориентирани към малолетна публика, да разгласяват и излъчват материали, свързани с тематиките за хомосексуалността или смяната на пола. Някои критици дефинираха този ход като офанзива против членовете на ЛГБТК общността. Освен това беше наложена и възбрана за показване на информация, касаеща въпросите за хомосексуалността, в границите на обучителни стратегии на полова тема в учебните заведения, както и във филми и реклами, налични за малолетни.

Тези политики въвлякоха унгарския министър председател в редица разногласия с Европейски Съюз, който се стреми да овладее някои от по-антидемократичните трендове в тях. Блокът стартира редица правосъдни процедури против Унгария по обвиняване, че нарушава разпоредбите на Европейски Съюз, а също така Брюксел към момента задържа милиарди евро по Фонда за възобновяване и заеми поради нарушавания на стандартите на върховенството на закона и поради незадоволителните гаранции, които Будапеща дава против корупцията.

Конфликтите започнаха при започване на ръководството на Орбан. През 2011 година партията му ФИДЕС употребява конституционното си болшинство от две трети от местата в Народното събрание, които завоюва при съкрушителни избори миналата година, с цел да пренапише конституцията на Унгария. Скоро по-късно държавното управление стартира да подрива държавните институции и предприе стъпки, с цел да укрепи властта си.

Партията на Орбан организира правосъдни промени посредством изменение на конституцията, който ѝ разрешиха да направи промени в състава на правосъдната власт. Освен това държавното управление одобри нов закон, с който сътвори деветчленен контролен съвет за надзор върху медиите и назначи свои претенденти на всички места в него.

Миналата година „ Репортери без граници “ оповестиха Орбан за зложелател на свободната преса. Организацията сподели, че ФИДЕС „ в действителност е иззела контрола върху 80 % от медиите в страната посредством политически и стопански хватки и посредством закупуването на медийни организации от другарски настроени олигарси “.

Асошиейтед прес и други интернационалните медии получиха възбрана да отразяват събирането на ККПД през май, по време на което Орбан назова Унгария „ бастион на консервативните християнски полезности в Европа “. Освен това той прикани консерваторите в Съединени американски щати да се преборят с „ превъзходството на прогресивните либерали в публичния живот “.

АП изиска изявление от Орбан при визитата му в Далас, която ще се организира идващия месец, само че получи отвод.

Анализатори означават, че в Унгария липсват обичайните атрибути на властническите режими. По улиците няма танкове и политическите дисиденти не са хвърлени в пандиза. ФИДЕС продължи да печели избори, въпреки и в региони, които са устроени по този начин, че претендентите на партията мъчно да могат да бъдат преборени. Това наподобява на политическите измами в Съединени американски щати, които се правят с изборните региони и които сега облагодетелстват републиканците, тъй като таман те управляват институциите, определящи границите на тези региони.

„ Никога не съм виждал автократ, който да консолидира властническото си ръководство, без да пролива нито една капка кръв или да хвърля някого в пандиза “, сподели политологът от Харвардския университет Стивън Левицки, който е съавтор на книгата „ Как умират демокрациите “. Той и други специалисти дефинират Орбан като властнически водач, заради това, че употребява държавното управление, с цел да управлява публичните институции.

Петер Креко, който е анализатор в основания в Будапеща Център за разбори на европейската политика, сподели че антидемократичните трендове няма да съставляват огромен проблем в устрема му да се съюзи с американските консерватори. Това, което в тази ситуация го слага в доста по-трудна обстановка, е близостта му с Китай и Русия, означи Креко.

Унгарският специалист сподели още, че държавното управление на Орбан става все по-изолирано в дипломатически проект, само че все пак, откогато Байдън е на власт, Будапеща въобще не се е опитвала да построи връзки с него. Вместо това унгарските управляващи се надяват, че скоро Тръмп или някой от съдружниците му още веднъж ще застане отпред на Белия дом.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР