ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Връзките на Църквата на обединението с японската политика

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Убийството на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе извади на бял свят негови връзки, за които от дълго време се подозира и малко се приказва, с религиозна група, която е учредена в Южна Корея, само че е популяризирала въздействието си по целия свят.

Полицията и японските медии допускат, че обвиненият за офанзивата Тецуя Ямагами, който беше задържан на място, е бил ядосан от известия, че Абе е обвързван с Църквата на обединяването, която гради връзки с консервативни политически групи и водачи в Съединени американски щати, Япония и Европа. Предполага се, че обвиненият е бил ядосан, защото големите суми, които неговата майка дарила на църквата, разорили фамилията му.

Много японци бяха сюрпризирани, откакто тази седмица излязоха на бял свят разкрития за връзки сред църквата и висшите водачи на Япония, като техните корени могат да бъдат проследени до общите старания за битка против комунизма през Студената война. Анализатори споделиха, че това би могло да накара хората по-внимателно да прегледат в каква степен консервативният светоглед на ръководещата партия е направлявал политиките на съвременна Япония.

Ето и един взор към църквата и нейните дълбоки връзки с ръководещата партия в Япония, както и със фамилията на Абе:

КАКВО Е ЦЪРКВАТА НА ОБЕДИНЕНИЕТО?

Църквата е учредена в Сеул през 1954 година, година след края на Корейската война, от към този момент починалия свещеник Сан Мьон Мун, самопровъзгласил се избавител, който проповядва нови тълкования на Библията и консервативни, насочени към фамилията ценностни системи.

Църквата поддържа антикомунизма и обединяването на Корейския полуостров, който е разграничен сред тоталитарния Север и демократичния Юг. Църквата е може би най-известна с всеобщите сватби, на които тя съчетава двойки, постоянно от разнообразни страни и възобновява обетите на към този момент сключилите брак на огромни открити площи, като игрища и спортни зали. Смята се, че членовете на групата по света наброяват милиони, в това число стотици хиляди души в Япония.

Църквата беше упрекната през 70-те и 80-те години на предишния век, че употребява заблуждаващи тактики за набиране на членове и промива мозъците на последователите си, с цел да ги накара да предават голяма част от заплатите си на Мун. Тя отхвърля това и твърди, че сходни обвинявания се насочат против множеството нови религиозни придвижвания в ранните им години.

В Япония против групата са завеждани каузи за продажба на " духовни артикули ", като се твърди, че това е предиздвикало нейни членове да закупуват скъпи творби на изкуството и бижута или да продадат недвижимото си имущество, с цел да съберат дарения за църквата.

КАКВА Е ВРЪЗКАТА НА ЦЪРКВАТА СЪС СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ?

През целия си живот Мун работи, с цел да трансформира църквата си в международно религиозно придвижване и да разшири нейните бизнес и благотворителни действия. Той е приет за отговорен в укриване на налози през 1982 година и излежава присъда в затвор в Ню Йорк. Мун умира през 2012 година.

Църквата развива връзки с консервативни международни водачи, в това число президентите на Съединени американски щати Ричард Никсън, Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши, както и Доналд Тръмп.

Мун също по този начин има връзки с създателя на Северна Корея Ким Ир-сен, починалият дядо на сегашния водач Ким Чен-ун.

В своята автобиография Мун написа, че е помолил Ким да се откаже от нуклеарните си упоритости и че Ким е дал отговор, че нуклеарната му стратегия е за мирни цели той няма желание да я употребява, с цел да " убива (корейски) съотечественици ".

КАКВА Е ВРЪЗКАТА НА АБЕ С ЦЪРКВАТА?

Абе беше прочут със своите надълбоко консервативни възгледи във връзка с въпроси в сферите на сигурността и историята и също по този начин се ползваше от поддръжката на мощни лобита като " Нипон Кайги ". Той участваше в събития, проведени от филиали на църквата, в това число един през септември 2021 година.

Във видео, излъчено на огромен екран на среща на свързаната с църквата Фондация за повсеместен мир (ФУМ), Абе похвали нейната работа за реализиране на мир на Корейския полуостров и фокуса на групата върху фамилните полезности. Този акцент върху обичайните, патерналистични фамилни системи беше една от основните позиции на Абе.

" Оценявам фокуса на ФУМ върху фамилните полезности ", сподели той във видеото. " Нека сме наясно със съществуването на по този начин наречените придвижвания за обществена гражданска война с техните тесногръди полезности ".

Съобщения за неговото присъединяване в събитието през 2021 година привлякоха рецензии от Японската комунистическа партия и наблюдаващи на култове, в това число група юристи, които наблюдават дейностите на Църквата на обединяването и поддържат нейните хипотетични жертви.

В конференция в понеделник, откакто връзката на църквата с убийството на Абе беше разкрита, нейният водач в Япония, Томохиро Танака, сподели, че Абе е подкрепял придвижването за мир ФУМ, само че не е членувал в него.

Полицията към момента публично не е идентифицирала групата, посочена от обвинения, евентуално, с цел да избегне да подклажда принуждение.

КАКВО ОЗНАЧАВА ВСИЧКО ТОВА ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ В ЯПОНИЯ?

Връзките сред църквата и ръководещата партия на Япония водят началото си от дядото на Абе Нобосуке Киши, който е бил министър председател през 60-те години на предишния век и е споделял свои безпокойства с Вашингтон, че комунизмът се популяризира в Япония на фона на набиращите сили деятели на профсъюзите.

Киши, който е арестуван като военнопрестъпник, само че против него по този начин и не са повдигнати обвинявания, е прочут за десните си политически възгледи и антикомунистическата позиция на Църквата на обединяването дава отговор на неговите възгледи за японските национални ползи, споделиха специалисти.

Близките връзки на Киши с църквата са обществено известни. В избран миг централата на църквата се намира в постройка до жилището на Киши в Токио и той е забелязван дружно с Мун в фотоси, снимани в самата черква и оповестени от групата. По информация от известия в медиите обвиненият е вярвал, че Киши е довел църквата в Япония.

" По това време японските водачи са считали църквата за инструмент, който да популяризира антикомунистически възгледи в Япония ", сподели Масаки Кито, юрист и специалист по религиозните въпроси. За групата демонстрирането на близки връзки с видни политици е метод да получи утвърждение за своята активност.

Връзките сред свързани с църквата организации и депутати от Либерално-демократическата партия (ЛДП) се развиват през годините, откогато църквата се уголемява, и дават солидна поддръжка и гласове за ръководещата партия, настояват специалисти, макар че групата го отхвърля.

Проучване на 128 депутати, получено от полицията и оповестено в седмичното списание " Гендай " през 1999 година, демонстрира, че множеството от тях са взели участие в събития, проведени от Международната федерация за победа над комунизма - антикомунистическата организация на Църквата на обединяването, която също е учредена от Мун. Проучването демонстрира, че също по този начин в канцелариите на повече от 20 депутати от ЛДП има най-малко един член на църквата, работещ там като доброволец.

КАКВО КАЗВАТ ЦЪРКВАТА И НЕЙНИТЕ КРИТИЦИ?

Църквата отхвърля да е получила благосклонно отношение от страна на Киши при отварянето на нейния клон в Япония. Танака сподели, че Абе е подкрепял придвижването за мир на актуалната лидерка Хак Джа Хан Мун, само че отхвърли каквото и да било придвижване на средства сред групата и ЛДП.

В понеделник църквата сподели, че не има документи, които да демонстрират, че Ямагами е била неин член. Тя добави, че е нямала пряк контакт с Абе, макар че е имала връзки с други депутати посредством обвързвана с нея организация.

Членове на Националната мрежа на юристите срещу духовни продажби, която следи църквата, настояват, че те неведнъж са казвали на Абе и други депутати от ЛДП да престанат да вземат участие или да изпращат послания на събитията, проведени Църквата на обединяването или обвързваните с нея организации и да престанат да подценяват известните отдавна проблеми, свързани с църквата.

КАКВО ОЗНАЧАВА ВСИЧКО ТОВА ЗА ПАРТИЯТА?

" Убийството хвърли светлина върху Църквата на обединяването ", сподели Коичи Накано, преппдавател по интернационална политика в университета " София " в Токио. " Връзките на църквата с десните фракции в ЛДП и нейните ултрадесни политики биха могли да бъдат подложени на деликатно разглеждане " и това да докара до преоценка на наследството на Абе, добави той.

Това би могло да докара до разкрития по какъв начин възгледите на партията са довели до изкривявания в следвоенното японско общество, като в това време са забавяли напредъка по въпросите на равенството сред половете и половото разнообразие, счита Накано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР