ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Газ има в изобилие, проблемът е в транспортирането

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Газ има в обилие. Но за разлика от петрола, той се придвижва мъчно - по газопровод или с транспортен съд. Липсващата инфраструктура е главната спънка за гарантирането на енергийната сигурност на Европа.

По света има задоволително газ. Не единствено Русия, само че и доста други страни разполагат с огромни ресурси. Резервите са разпръснати из целия свят, удостоверява Габриеле Видман, енергиен специалист в немската Дека Банк: " Намират се в Съединени американски щати, само че Иран и Катар също имат големи ресурси. И в Северна Африка има - да вземем за пример в Алжир, само че също по този начин и Китай, Норвегия и Австралия - всички те имат огромни ресурси от газ. "

Проблемът е в неналичието на инфраструктура

Проблемът обаче е доста обикновен. Няма по какъв начин газът да бъде превозен. За разлика от петрола, природният газ се придвижва мъчно.

Газът може да се транспортира по газопровод или с транспортен съд. Зависимостта от газопроводите излизаше относително преференциално до момента. А и Русия не е надалеч - една от аргументите суровината да бъда толкоз евтина. " Останалите огромни страни, които доставят газ, не са по този начин елементарно налични ", изяснява Видман. " Имаме потребност от кораби. За задачата би трябвало и да охладим газа до -165 градуса по Целзий. Това е скъпо, лишава време и коства повече пари. "

Самите кораби също съставляват проблем. Необходимите за задачата плавателни съдове са незадоволително. Германия упорства за споделеното им прилагане, само че това е мъчно постижимо, споделя Видман. " Необходими са месеци, с цел да се построи подобен транспортен съд и той да влезе в дейна употреба ", изяснява експертката.

Германия търси краткотрайни решения

Освен кораби не доближават и така наречен терминали за полутечен природен газ. Първият сходен в Германия се построява сега във Вилхелмсхафен на Северно море. И до момента в който терминалите станат подготвени, са нужни краткотрайни решения, разяснява Клаудия Кемферт, енергиен специалист от Германския институт за икономически изследвания. Такива биха могли да бъдат предоставени " или посредством терминалните мощности в Белгия и Холандия, или от плаващи терминали на север, които краткотрайно ще бъдат ситуирани в Северна Германия. "

Междувременно тръбопроводите също не са отживялост. Докато тези от тях, идващи от изток през Украйна, Полша и Русия към този момент не могат да обезпечат непоклатимост, други, като да вземем за пример до Катар, биха могли да облекчат обстановката в бъдеще. Експертите са безапелационни: в средносрочен проект ситуацията може да се усъвършенства посредством нови способи на газови доставки и потребление на възобновими енергийни източници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР