ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Доц. Георги Лозанов: Тихата власт търси реванш

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В момента в политиката сякаш се появяват по-смели фигури, в сравнение с в медиите. Това сподели доцент Георги Лозанов, медиен специалист, някогашен ръководител на Съвет за електронни медии, в изявление за обзора на деня на Радио „ Фокус” „ Това е България”.

Според него бурното оживление в българския политически живот идва от офанзивата на режима на Путин, който минава през Украйна, само че във всички случаи визира и България.

„ Сега виждам една наклонност тихата власт още веднъж да добие сила и да стартира да взима реванш и мисля, че надали явната власт ще удържи тази битка “, сподели още доцент Лозанов и акцентира, че предстоят избори, които нямат оптимистична прогноза.

„ Политическата класа от една страна поради хибридната война търпи значително въздействие, тя си има личните зависимости. От друга страна, и популизмът сега не е в интерес на институциите и на институционалната власт, а хората по абсурден метод са подготвени да застанат по-скоро зад представителите на скритата власт. И поради това тук предстоят едни избори, които нямат оптимистична прогноза. Много зависи от партиите, изключително тия, по този начин да ги назовем обичайни, мощни партии какво ще създадат в тоя миг. Защото ние все разчитаме на някаква партия, която да пристигна, поредна, като един воин и да реши проблемите. И всеки идващ воин се пробва и се оказва, че или не може или, и че самият той е представител на тази скрита власт. Но ние имаме обичайни партии към този момент. Много е значимо те какво ще създадат “, уточни той.

На въпрос вероятен ли един скандал „ Уотъргейт “ в България в този момент, медийният специалист отвори тематиката за другата дарба на медиите, а точно проверяващата, която би трябвало да се задейства, само че с поддръжката на прокуратурата, тъй като другояче няма смисъл.

„ Всичко това, което се сподели в Народното събрание, което си споделиха политиците между тях, е безусловно скандално. Медиите оттова нататък трябваше да заловен тази следа и да разплитат скандал по скандал с следствие.
Разследването – това е друга дарба на медиите, която би трябвало да се задейства. В България сега, съгласно мен, не би трябвало да се прави никаква друга публицистика, с изключение на проверяваща. Всичко друго е периферно, тъй като стоим пред големия проблем да се пререши нашата геополитическа ориентировка. Вътрешните кавги и свади водят до общоприет резултат – къде стои България на политическата карта, на картата на политическите полезности “.

Доц. Лозанов изрази паника, че стартира организация, където значими играчи стават маргинални партии, с цел да може да пререшат политическата ориентировка на България, само че не към Европа.

„ Става дума за петата колона на режима в Кремъл, която след войната е мощно задействана, и не е загадка, че задачите на този режим след Украйна и паралелно с Украйна са и други страни, сред които и България. И не безусловно с военна експанзия, ами с пропагандно превръщане на полезностите на хората от вътрешната страна. И по този начин да се каже по кротичък път да завоюват хибридната война. И аз, за жалост, като виждам и настройките по какъв начин се трансформират, не съм по никакъв начин обнадежден “.

„ Тук и ролята на медиите, като не е въпросът да се основава една подправена картина –от една страна агитация, въпреки това друга агитация, и ние представяме конфликта на пропагандите. Не.

Трябва да се наблюдават политиците, техните мотивации, техните цели, би трябвало да се следи задкулисието по какъв начин участва и какво прави – това е значимото и това би трябвало да се каже на хората, и да се остави те да си вършат избора. А не както в този момент, сякаш някой желае да накара хората да се откажат от възприятията си към Русия или че някой желае да посегне на нашите исторически ползи във връзка с Македония. Като че ли с политически актове се вземат решение исторически истини “, уточни Лозанов и акцентира, че задачата е междинният консуматор на информация да загуби ориентировка и елементарно да стане жертва на агитационен
натиск.

Що се отнася до решението в тази сложна за България обстановка, някогашният ръководител на Съвет за електронни медии е уверен, че „ всеки преди да гласоподава, би трябвало да е малко визионер, да си показа в какво бъдеще желае да живее и къде поставя камъчето в стената по пътя към това бъдеще “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР