ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Правителството на Петков няма да падне. Ето защо:

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Мегапротестът на работодатели и служащи от най-различни сектори, плануван за 18 май, се размина. Два дни преди тази дата ръководещите развързаха кесията. Обявиха, че компаниите ще бъдат съвсем напълно обезщетени при нови покачвания на цените на тока и газа. Домакинствата няма да усетят ново нарастване на парното и топлата вода, тъй като Данък добавена стойност ще падне с повече от половина. Шофьорите ще си връщат по 25 стотинки на литър гориво. И при пенсиите ще има нарастване от юли. Плюс още други ограничения, за които се реализира вътрешнокоалиционен консенсус.

Пари за разпределяне има: инфлацията вкарва в бюджета повече средства, както и свръхпечалбите на държавните енергийни компании. Нека икономистите да проучват дали това разпределяне единствено по себе си е проинфлационно, или противоположното - дали без него ще се свият производството и потреблението. Сигурно е, че най-малко краткотрайно то ще успокои публичното неодобрение и ще защищити държавното управление от следващия мощен политически трус. Но и ще ускори парцелирането му - както от вътрешната страна, по този начин и извън.

Всяка партия има искания

Всяка съставна част на ръководещата коалиция има свои искания или ревнивост към ограниченията. " Продължаваме промяната " побърза да разгласи своята част от тях сякаш като контрактувани, а се оказва да вземем за пример, че Има Такъв Народ не знае за пенсиите - най-малко финансистът ѝ Любомир Каримански, който е началник на бюджетната комисия, се оказва сюрпризиран. След неуспеха му за гуверньор на Българска народна банка групировката е корав опортюнист. Дори партийният водач Слави Трифонов насочи страховита опасност, че не се допитват до него. Българска социалистическа партия избърза преди всички да разгласи растежа на пенсиите, само че и държи да отпадне Данък добавена стойност за хляба, което не среща поддръжка от сътрудниците. Дори най-верният съдружен сътрудник на мандатоносителя - " Демократична България ", сложи на масата своя пакет " Депутинизация на България ", с който ще оказва напън над обединението по метода на убеждението, откакто усети твърдия напън от гласоподавателите си поради недаденото оръжие на Украйна.

С ограниченията в обединението все ще се схванат някак, едни може да се префасонират, други да отпаднат и да не костват единствено 2 милиарда лева Актуализацията на бюджета след месец ще глътне още пари и всяка партия ще направи нови залози. Но с изключение на от нелепост или нехайство никоя не би трябвало да прави внезапни придвижвания, които да доведат до нови избори. Защото социологическите изследвания демонстрират, че и четирите партии губят от присъединяване си в ръководството, или най-малко нищо не печелят, както е при Демократична България.

Никой няма да завоюва, в случай че държавното управление падне

От скорошни избори нямат интерес и опозиционните обединения. ГЕРБ отново излиза първа, само че не по свои заслуги. Движение за права и свободи няма сметка от още по-многопартиен парламент, с повече националисти и неразбираеми вероятности за балансьор. " Възраждане ", която влезе в Народното събрание на крилете на антиваксърството и единствено половин година по-късно удвои поддръжката си с антиукраинска нервност, занапред има небосвод да пораства още с антимакедонизъм, тъй като картата на ветото над Скопие все в миналото ще излезе от тестето.

Дори и президентът съобщи, че не желае нови парламентарни избори. Не тъй като му омръзна да прави служебни държавни управления, а тъй като занапред би трябвало да консолидира зад себе си останалата му вярна част от електората от партиите от ръководещата коалиция, с които към този момент е на нож.

Разбира се, рухване на държавното управление не значи незабавно нови избори. Но в случай че към този момент няма ръководещо болшинство, първата парламентарна мощ Политическа партия няма по какъв начин да осъществя нов мандат. Дори примамливият за някои вид за рокада но Русия (както преди време Путин се сменяше с Медведев): т.е. Асен Василев да стане министър председател, а Кирил Петков - вице, с какъвто и да е сектор, е неосъществим. Защото в тази ситуация не заменяш краткотрайно безалтернативен с който и да е, а заменяш провалил се с някой различен, който колкото и да е по-добър, не може да стартира на чисто.

И ГЕРБ няма изгода да вземе управнически мандат в този момент

ГЕРБ няма изгода да вземе управническия мандат като втора мощ, вместо като първа след нови избори. Третият мандат обаче е мощно съблазнителен за Има Такъв Народ, които не са изстрадали пропуща си да са мандатоносители предходната година, а вероятността въобще да не влязат в идващия парламент пораства. И макар че не са трета парламентарна мощ в този момент, третият мандат го дава президента по свое убеждение - а те единствени от сегашната власт не са се скарали с него. Това би било преференциално и за Румен Радев - да си върне въздействието върху изпълнителната власт в един нов кабинет, без да носи отговорност за длъжностен в тежки времена. Има Такъв Народ обаче може да се надява на коалиция единствено с ГЕРБ и Движение за права и свободи. На трите партии няма да им доближават трима депутати за болшинство от 121 гласа, само че да предположим, че няма да е толкоз огромен проблем да се вземат от Политическа партия или Българска социалистическа партия - в името на някоя нова национално виновна формула на стабилността против заплахата от галопираща инфлация, да вземем за пример. Такова едно държавно управление обаче не би могло да има партиен водач за министър председател и даже да е с порядъчен рейтинг да обезпечи толкоз плюсове за най-големия в него - ГЕРБ, колкото в случай че партията на Борисов пристигна на власт след неуспех на кабинета " Петков ". За ГЕРБ саботажът на сегашната власт и упованието тя да стопи още повече известност е надалеч по-печеливша тактика. Връщането във властта не през парадния вход е допустима единствено за една неуспяла да образува ръководство партия като Има Такъв Народ, само че не и за управлявала 12 години групировка като ГЕРБ.

Така извънредно нестабилната управническа коалиция се оказва обичайно постоянна в границите на 47-ия парламент, тъй като в хоризонта на актуалната година не се обрисуват съществени варианти както за свалянето ѝ от власт, по този начин и за предварителни избори. Стига това да не го направи улицата и то по тематика, която не може да се приглуши с разпределяне на пари. Правителството, работещо като неуправляема от вътрешната страна рецесия, може да докара страната до предварителни избори, само че единствено в случай че рецесията стане невъзможна за следено подкрепяне извън, от опозицията.

Автор: Веселин Стойнев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР