ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Инфлацията в Европа: Защо цените тръгнаха нагоре и мерки за справяне

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Повишаването на цените в еврозоната доближи най-високото си равнище от 13 години насам, само че през втората половина на годината би трябвало да стартира да понижава.

Рязкото повишаване на инфлацията, която демонстрира нарастването на нивото на цените на стоките и услугите, притегли вниманието на медиите в целия свят, предизвиквайки безпокойствие, защото през януари беше подложен нов връх.

По последни данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) потребителските цени в еврозоната са се повишили с рекордните 5,1% през предишния месец, опровергавайки упованията за закъснение.

Но какви са аргументите за това и какво може да се направи, с цел да се забави то?
Отговорите може да се намерят в коментара на Ефи Куцокоста за Евронюз, представен от БГНЕС

Високите цени се дължат на първо място на внезапно покачващите се разноски за сила и на второ място - за храна. Цените на силата в еврозоната през януари са с 28,6% по-високи по отношение на същия месец на предходната година, което е рекордно повишаване, до момента в който растежът на разноските за непреработена храна се е ускорил до 5,2%. Цените на услугите не престават да се покачват с 2,4%, до момента в който растежът на цените на стоките се забавя до 2,3%. Тези нараствания се дължат основно на промени, свързани с пандемията.

През 2021 година европейските стопански системи се отвориха постепенно, като от ден на ден ограничавания бяха отстранени. Хората започнаха още веднъж да пътуват и да посещават заведения за хранене, като по този метод купуваха повече, харчейки част от парите, които не бяха похарчили по време на възбраните.

Но логистиката не се движи със същите темпове. Компаниите изпитват компликации да се оправят с бързо възходящото търсене, до момента в който възвръщат веригите за доставки, които бяха мощно наранени от пандемията. Предизвикателствата, като да вземем за пример дефицитът на транспортни контейнери, вършат превозването на артикули става все по-трудно и по-скъпо. Колкото по-дълго не престават тези компликации, толкоз по-вероятно е фирмите да трансферират тези разноски върху клиентите си под формата на по-високи цени.

Петролът, газът и електрическата енергия също нарастнаха в целия свят. Цените на енергоносителите се покачиха, защото производството на петрол и газ изостана от възобновяване на потребителското търсене след пандемията. Според ЕЦБ, защото огромна част от разноските на фирмите и хората са свързани с сила, цената на петрола, газа и електрическата енергия има огромно значение за общата инфлация: половината от неотдавнашното нарастване на инфлацията се дължи на по-високите цени на силата.

Колко дълго може да продължи това?

В четвъртък Европейската комисия съобщи, че инфлационният напън евентуално ще намалее през идната година.

" След като през четвъртото тримесечие на предходната година доближи рекордно ниво от 4,6%, се чака инфлацията в еврозоната да доближи своя връх от 4,8% през първото тримесечие на 2022 година и да остане над 3% до третото тримесечие на годината ", се споделя в изказване на Комисията. " С отслабването на натиска от рестриктивните мерки в предлагането и високите цени на силата се чака инфлацията да спадне до 2,1% през последното тримесечие на годината, преди да се намали под задачата на Европейската централна банка от 2% през цялата 2023 година ", се споделя още в известието.

Несигурността обаче остава висока, защото цялостните европейски стопански вероятности зависят от геополитическото напрежение сред Украйна и Русия, само че и от развиването на пандемията в целия свят.

Томас Визер, американско-австрийски икономист, който беше ръководител на работната група на Еврогрупата през сложните години на финансовата рецесия, изясни пред Евронюз, че е в действителност мъчно да се планува по кое време инфлацията в действителност ще падне под задачата на ЕЦБ.

" Ние не знаем. Нашата обстановка е по-добра, в сравнение с във Англия или Съединени американски щати, където изключително американските източници на инфлация са отчасти разнообразни от това, което имаме в еврозоната, изключително тъй като фискалните тласъци на върха на към този момент мощно растящата стопанска система бяха доста, доста по-високи там, в сравнение с в Европа ", сподели той. " Второ, нямаме визия по кое време ще стартират да се вземат решение проблемите във веригата на доставките. Има учредения да се надяваме, че през втората половина на годината обстановката ще бъде доста по-добра. И на трето място, възобновяване на салдото сред търсенето на артикули и услуги в нашата стопанска система ще стартира да се ускорява едвам откакто бъдат отстранени по-голямата част от рестриктивните мерки, в това число рестриктивните мерки за пътешестване. Отново можем да бъдем оптимисти за втората половина на годината, само че никой не знае. "

Какво може да се направи, с цел да се спре повишението на инфлацията?

По-рано този месец президентът на ЕЦБ Кристин Лагард, съобщи, че не може изрично да изключи покачване на лихвените проценти по-късно през 2022 година, и съобщи, че съвещанието на 10 март ще бъде от решаващо значение за вземането на решение какъв брой бързо централната банка ще приключи дългогодишната си стратегия за изкупуване на облигации като пандемична спешна поддръжка за стопанската система.

" Ако инфлацията продължи, мисля, че има учредения за отдръпване на тласъците относително скоро през 2022 година ", сподели Визер. " Инфлацията е неприятна за тези, които са спестители. Инфлацията е неприятна за тези с закрепени или относително постоянни номинални приходи, а това включва доста хора с проекти за пенсионни компенсации, и по тази причина високата степен на инфлация постоянно е неприятна.

Но защото по-бедните семейства са най-засегнати, Гунтрам Волф, шеф на брюкселския мозъчен концерн Bruegel, съобщи, че са нужни по-смели ограничения от страна на политиците.

" Това, което политиците могат да създадат, е, несъмнено, да окажат поддръжка на тези семейства. Бих споделил, че поддръжката не би трябвало да бъде понижаване на налога върху добавената стойност върху силата, а по-скоро пряк трансфер, тъй че те да имат малко повече покупателна дарба ", сподели Волф. " Но въпреки всичко желаеме ценовият сигнал да работи, тъй че желаеме семействата в прочут смисъл да се опитат да осъзнаят потреблението си на сила и да реагират на ценовия сигнал. Но мисля, че са нужни прехвърляния за бедните семейства. "

Докато специалистите наблюдават обстановката в Европа и по света, е напълно ясно, че защото пандемията не е засегнала еднообразно всички страни, това се отнася и за инфлацията.

А дебатът за това по какъв начин да се върви напред в ерата след пандемията няма да е елементарен и започва със сянката на геополитически и финансови закани, които витаят в близост
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР