ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Без халва и без поговорки - какво обижда Ердоган

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Той има ковид и ни приканва да се молим. Ще се молим, няма проблем. Започнах да подготвям 20 казана халва. Когато се стигне до такава степен, ще ги раздам в целия квартал. "

Този туит на някогашния олимпийски първенец по плуване Дерия Бююкунджу предизвика освен започването на следствие против него, само че и издаването на заповед за арест. Туитът представлявал закононарушение във връзка с здравословното положение на турския президент Ердоган. Според прокуратурата в Турция Бююкунджу косвено поискал гибелта на президента.

В Турция халва се сервира на съвсем всеки церемониален мотив, както и на погребения. Но дали в тази ситуация става дума за засегнатост на президента или за независимост на изложение? Предстои съдилищата в Турция да се занимаят интензивно с този въпрос, защото от събота, когато турският президент разгласи, че е с ковид, бяха повдигнати голям брой обвинявания. Явно не всички жители на Турция желаят да се молят за здравето на Ердоган - някои негови критици злорадстват във връзка заболяването му. По данни на държавното обвиняване в Анкара и Истанбул, започнатите нови производства са минимум 36. Четирима души са задържани, още четирима се търсят, включително Бююкунджу. След тази обява в Туитър той даже бе изключен от Турския плувен съюз.

Обида на президента: известният член 229

По данни на турското министерство на правораздаването, единствено през 2020-а година са стартирани 31 297 производства за засегнатост на президента. От избора му за държавен глава през 2014-а до края на 2020-а те са общо 160 169, като единствено 35 507 са стигнали до правосъдна зала. 38 608 души са отговаряли пред съда, а по данни на професора по право Яман Акдениз, в 12 881 от случаите се е стигнало до присъда. В 11 913 от делата съдиите са решили, че няма заплаха обвинените да извършат закононарушение в бъдеще, по тази причина са отменили наказването. 3625 обвинени са били пратени в затвор, други 5550 са били оправдани. Пред Дъждовни води Акдениз споделя, че 106 от наказаните са били под 18-годишна взъраст. Десет от тях са били пратени зад решетките, а 24 са били на възраст сред 12 и 14 години.

Спортисти, актьори, публицисти: никой не е пощаден

Обидата към президента е криминализирана в Турция надалеч преди Ердоган. Но никой различен държавен глава не се е възползвал от това толкоз постоянно, споделят от опозиционната Републиканска национална партия. По тяхна информация, през всичките 21 години, в които на поста са били тримата прародители на настоящия президент - Гюл, Сезер и Демирел, е имало 1169 обвинявания от подобен темперамент, а откогато Ердоган е на власт - 38 608.

Политици, актьори, учени, възпитаници, домакини, улични търговци, публицисти - никой не е пощаден. Още по-сериозен проблем е това, че доста изявления могат да бъдат квалифицирани като засегнатост. Журналистката Седеф Кабаш го изпита на гърба си преди две седмици - тя бе арестувана след сериозно изявление в телевизионно предаване. Кабаш упрекна ръководещите за поляризацията в обществото и преследването на опозиционери, редом цитира черкезка сентенция, без да загатва съответни имена: " Ако волът влезе в двореца, той няма да стане цар, само че дворецът ще се трансформира в обор ". Оттогава 52-годишната журналистка е в ареста за хипотетична засегнатост към турския президент. Според правозащитника Яман Акдениз тази обстановка е неуместна. Той е уверен, че всеки, който се занимава с политика, би трябвало да може да търпи рецензия. Акдениз няма подозрения, че свободата на словото в страната му е в сериозна заплаха вследствие на увеличаващите се опити за заплашване. " Или мълчите, или ви изправят пред съда ", обобщава той.

И турците в чужбина са в полезрението на управляващите

В полезрението на управляващите в Анкара попадат и турци, живеещи в Германия. На тях или им се не разрешава да влизат в страната, или ги арестуват, когато го създадат. За обиди против президента им се не разрешава да изоставен Турция и да се върнат в Германия. Дългата ръка на турското правораздаване стига и до самата Германия. Най-популярен е казусът на немския ефирен водещ Ян Бьомерман от 2016-а година. Адвокатите на Ердоган подадоха тъжба против него за засегнатост на президента. Заради този и други сходни случаи федералното външно министерство предизвестява да се внимава при пътешестване в Турция, тъй като обидата на президента може да докара и до пожизнен затвор, и до " рискови за живота последици за хора, чийто център на виталните ползи е Германия ".

Още по-опасна е обстановката, в която се намира някогашният плувец Бююкунджу - заплашват го до четири години затвор. При обиди, изречени обществено, наказването даже може да се усили. След тежките рецензии на турския състезателен министър против Бююкунджу, е допустимо да се случи тъкмо това.

Автор Елмаз Топку
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР