ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Смразява кръвта и до днес: когато се роди сценарият за Холокоста

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

Навън са минус 12 градуса, а това, което се разисква вътре, смразява кръвта и до през днешния ден: в една първокласна вила край Берлин на 20 януари 1942 година се ражда сюжетът за така наречен " дефинитивно решение на еврейския въпрос ".

През март 1947 година, по време на Нюрнбергските процеси, зам.-главният обвинител Роберт Кемпнер напълно инцидентно открива един протокол, който притегля вниманието му поради аления щемпел " Държавна загадка ". Документът от 15 страници носи безобидното заглавие " Заседателен протокол ". Но в действителност съставлява един тип сюжет за систематичното заличаване на европейските евреи. Става дума за протокола от така наречен Ванзейска конференция, която се организира на 20 януари 1942 година.



Млади, образовани, амбициозни

На този ден петнайсетина мъже одобряват поканата на началника на злокобното Главно ръководство за сигурност Райнхард Хайдрих и идват в първокласната вила на езерото Ванзее край Берлин. Температурата на открито е минус 12 градуса, а това, което е било обсъждано вътре в границите на двучасовата конференция, смразява кръвта и до през днешния ден. Сред участниците в конференцията са офицери от Секретен сътрудник и висши чиновници на нацистката администрация. Почти всички са млади и високо образовани. И най-много - доста амбициозни.

Мнозина считат Ванзейската конференция за форума, взел решението за Холокоста. Но това не е тъкмо по този начин. Първо, на този ден не е взето никакво решение - присъстващите просто са били " осведомени ". И второ, по това време всеобщото заличаване на евреите към този момент е в ход.

По време на проведената от Хайдрих конференция става дума най-много за едно: по какъв начин да бъдат координирани плануваните всеобщи депортации и убийства. Става дума и за това Хайдрих да поеме управлението на цялата интервенция. Още в първото изречение на протокола се споделя, че той става " прокурист по подготовката на окончателното решение на еврейския въпрос ".

По време на Ванзейската конференция се ражда сюжетът за Холокоста, само че унищожаването на евреите стартира по-рано. Месеци преди този момент стотици хиляди евреи стават жертва на така наречен " дефинитивно решение на еврейския въпрос ", най-много в окупираните през 1941 територии на Съветския съюз. А още на 30 януари 1939 година Адолф Хитлер декларира, че при положение на война еврейството ще бъде унищожено.

" Обсъдихме другите способи за умъртвяване "

Само няколко месеца след началото на войната против Съветския съюз милиони негермански евреи се оказват в окупираните от нацистка Германия територии. Според историка Михаел Вилд точно този интервал се оказва определящ за по-нататъшните дейности на нацистите против евреите, а Ванзейската конференция има за цел да приготви всеобщото им заличаване. Адолф Айхман, един от участниците в конференцията, го удостоверява години по-късно в Израел, където през 1961 се организира процесът против него. На въпроса какво е било обсъждано на Ванзейската конференция Айхман дава отговор сбито: " Обсъдихме другите способи за умъртвяване ".

Въпреки че в единствения непокътнат образец на протокола от Ванзейската конференция са употребявани кодови словосъчетания от рода на " подобаващ метод ", документът е еднопосочно доказателство за същинските планове на нацистите. От протокола излиза наяве и друго. Райнхард Хайдрих, който няколко месеца след Ванзейската конференция става жертва на атентат, е имал следния напълно съответен проект: при положение на победа над Съветския съюз евреите да бъдат употребявани за построяването на пътна мрежа на изток. " Трябва да се има поради, че без подозрение доста от тях ще отпаднат по натурален път. Към останалите би трябвало да има подобаващ метод ", четем на седма страница от протокола.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР