ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Блясък и богатство, предателство и смърт: забележителната история на модната империя Гучи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Когато през 1921 година Гучио Гучи открива първия си магазин във Флоренция, надали е предполагал, че един ден името му ще се трансформира в синоним на сексапила, хип-хопа, а по-късно и на полово неутралната мода. Или пък че през 21 век марката ще има цели 46 милиона почитатели в една виртуална платформа, наречена Инстаграм.

Прибавете към това фамилни вражди, почтени за филмиране, един разминал се на косъм банкрут, голям брой монументални обрати на ориста, както и едно трагичното ликвидиране. Именно то е в основата на кино лентата на Ридли Скот „ Домът на Gucci “, който свети с такива артисти, като Ал Пачино, Джеръми Айрънс, Адам Драйвър и други.
От мигрант-работник до създател на първокласна марка
Гучио Гучи, наследник на майстор-производител на кожени произведения, е роден на 26 март 1881 година в Италия. Той напуща страната си като младеж. Работи в Париж и Лондон, в това число като пиколо. В хотел " Савой " той вижда и е запленен от изящното облекло и пътни чанти на богатите посетители на хотела.

Гучи открива своя първи магазин за кожени артикули по-късно в родната си Флоренция. Той продавал първокласни пътни чанти и фешън аксесоари на представители на висшата класа в Италия, както и принадлежности за езда на коне, въодушевени от дочутите от него в първокласния лондонски хотел диалози за поло и надбягвания.

След 1935 година кожата е дефицитна стока и Гучи демонстрира забележителна съобразителност: стартира да употребява тъкани от коноп, лен, юта, както и бамбук – материали, които и до през днешния ден са основна част от разпознаваемия Гучи-дизайн.
Една Италия не е достатъчна
Тримата му синове – Алдо, Васко и Родолфо – се включват в активността на компанията след края на Втората международна война. Те отварят нови магазини в Италия и чужбина, което носи на Гучи още интернационален авторитет.

Зад кулисите на блестящата фешън обаче не всичко е по този начин розово. След гибелта на създателя на компанията избухва фамилен спор, който едвам не предизвиква банкрут на компанията. и Между 70-те и 90-те години на 20-ти век, в дома на Гучи тлеят спорове сред членовете на фамилията. Повдигнати са обвинявания в укриване на налози, следват спад в продажбите, неприятно ръководство и доста други неприятности, които преследват стилната къща в продължение на десетилетия. През 1995 година идва и убийството на внука на създателя Маурицио, който в това време е поел управлението на компанията.

Фамилията губи дефинитивно надзор над бизнеса си през 1993 година, когато капиталова компания, основана в Бахрейн, гълтам стилната къща. След това „ Гучи “ е добита от френска група, чийто изпълнителен шеф е брачен партньор на актрисата Салма Хайек. Самата Хайек също играе във кино лентата на Ридли Скот - тя е измежду заговорниците за убийството на Маурицио Гучи.
Популярна и измежду младите
Днес възраждането на интереса към модата от 1990-те години оказва помощ на марката да се пребори за скъпа пазарна ниша измежду новите генерации. Логото на Гучи участва непроменяемо в обществените мрежи, а стилната империя предлага към този момент и детско облекло. Сред новите ѝ артикули е първото мобилно приложение за детска Gucci Kids Playground.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР