ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Богдан Милчев за ФАКТИ: Проблемът е не знаците и маркировката, а управлението на риска. Настояваме премиерът да реагира

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Институтът за пътна сигурност през последните шест месеца всеки ден, тъй като виждаме лавинообразно увеличение на жертвите от пътнотранспортни катастрофи и следва второ Своге. Това е, в мои изявленията, и във всяка друга моя медийна изява, и с десетки. В момента се случва следващата тежка злополука с рейс и с доста жертви в България. За следващ път медиите дават самун и представление на хората, като демонстрират специалисти, които са подготвени да се съблекат и чисто голи единствено и единствено да ги дават по малкия екран. Вглъбили са се в това, че на мястото на случая маркировката не била добра, мантинелата не била добра, знаците не били положителни. В цялата ни транспортна система съвсем на всички места, на всяко кръстовище има дефицити, има ги тези проблеми.

Решението, което от години - от Своге насам, ние непрекъснато настояваме да бъде взето, е да създадем Държавната организация “Безопасност на придвижването по пътищата” (ДАБДП) и тя да направи оценка на риска. ДАБДП беше основана, само че такава оценка на риска - не. Ако бяхме създали оценка на риска за пътнотранспортни катастрофи, щяхме да забележим, че на мястото на злополуката на Автомагистрала “Струма”, по данни на Министерство на вътрешните работи, са станали 10 леки произшествия за три години. Щяхме да проучваме за какво там стават леки произшествия, допустимо ли е съгласно скоростта да стане и тежка злополука и да предотвратим този инцидент”.

Това съобщи в изявление за ФАКТИ доктор инж. Богдан Милчев, началник на Института за пътна сигурност (ИПБ).

В днешния ден Институтът за пътна сигурност за следващ път се обърна към министър-председателя Стефан Янев с искане в незабавен порядък да бъде осъществена подробна оценка на риска на българските пътища.

Подобна като отчетите за оценката бяха т.г. Въпреки че ИПБ предадоха отчетите на институциите, пред нашата медия доктор инж. Богдан Милчев неведнъж уточни, че реакция няма.

“По данни на Института за пътна сигурност има над 1500 места в страната, които са с сходен висок риск за настъпване на тежки катастрофи. Неразбирането на страната, че би трябвало преди едно място да стане място с централизация на тежки катастрофи, да ги предотвратяваме. За да ги предотвратим, ни е нужна оценка на риска. За да създадем оценка на риска, първо би трябвало да го идентифицираме. За да го идентифицираме, ни би трябвало методология, по която да го идентифицираме. От Своге насам нищо от това не беше направено”, безапелационен беше Милчев.

“В момента няма какво да се вторачваме в знаците и пътната маркировка. Маркировката е такава на всички места. Ние имаме потребност да оценим къде са най-опасните места. Знаете ли какво ще се случи в този момент - делото ще бъде прекъснато, тъй като не може да се води дело против умряло лице - водача, а мястото за отдих ще бъде отстранено. Ако бяхме оценили риска, това място към този момент щеше да е отстранено. На мястото за отмора не му е там мястото. То е трябвало да бъде отстранено още когато са се случили 10 леки произшествия. Те демонстрират, че там има проблем”, безапелационен беше Богдан Милчев.

“На 28 юли Институтът за пътна сигурност изготви и показа - най-опасните пътища у нас, направена на база оценка на риска. Тази права попада измежду тях. Още тогава алармирахме, че имаме проблем с ръководството на риска. Действия не са предприети”, напомни Богдан Милчев.



“Проблемът е в ръководството на риска, не е проблем на знаците и маркировката. Знаците и маркировката на всички места са проблем. Проблемът е, че ръководството отхвърля да извърши оценка на риска - първо да ни покаже къде може да загинем, по-късно да оправи знаците и маркировката ", безапелационен беше той.

“Изпратихме десетки, който беше отраслов министър тогава и отговаряше за Държавната организация “Безопасност на придвижването по пътищата”. Десетки писма към Стефан Янев, който дава отговор за ръководството на риска. Нямаше реакция. В момента желанието на цялото общество е казусът да не се политизира, с цел да не скапе българо-македонската дружба. Аз не желая да политизирам нищо, желая да кажа истината - истината е, че имаме бездънен, сериозен проблем с ръководството на транспортната ни система. Този проблем може да се реши единствено от по ръководство на риска - не от специалисти, които търсят моментна популярност като лешояди. За правенето на управнически решения е нужна политическа воля”, изясни ръководителят на ИПБ.

“Държавната организация “Безопасност на придвижването по пътищата” беше основана точно с цел да направи оценка на риска. Нейните специалисти през днешния ден излизат и ни изясняват, че били създали разбор на риска. Такъв разбор няма на техния уебсайт. В страната подобен разбор няма. За да направиш разбор, ти първо би трябвало да идентифицираш риска, да го оцениш и чак тогава да го анализираш. Как направиха разбор, като не знаят къде е рисково и къде не? Виждаме, че бъркат понятието централизация на тежки катастрофи и места с висок риск от катастрофи. Концентрацията е, когато на обещано място към този момент е станало тежко произшествие. Управлението на риска изисква да не позволяваме да се случва произшествие - това са две разнообразни неща. Държавните специалисти обаче излизат по малкия екран, като или демонстрират непросветеност, или вършат опит да заблуждават обществото”, сподели още Богдан Милчев.

Той беше безапелационен, че оценка на риска е належащо да се направи в най-спешен порядък. “Ако знаем на кои места ще загинем, ще ги променим. Ние не сме разпознали местата с невисок, висок и доста висок риск. През февруари 2021 година ИПБ направи оценка на риска. Там тази права е с висок риск. Цялата автомагистрала “Струма” - от Видин до Благоевград, е с доста висок риск от настъпване на катастрофи. Още месец февруари т.г. - нито тогавашното държавно управление, нито настоящето демонстрира интерес към ръководството на риска”, уточни той.

“Проблемът е, че българските политици не желаят да трансформират метода, по който управляваме транспортната ни система. Това е казусът - следва ни идната тежка злополука. Докато ние не променим модела на ръководство, ще продължим да загиваме”, акцентира Милчев.

“Настояваме министър председателят Янев неотложно да одобри специалистите на Института за пътна сигурност, с цел да му презентираме решенията. Това е експертен диалог сред политиците и специалистите по ръководство на риска. Очаквам министър председателят на страната в действителност да бъде допрян от казуса с пътищата. Този случай е единствено мотив за среща, повода е, че ние нямаме ръководство. Говорим за това години преди злополуката - какъв брой кървави писма изписахме, в това число през Вашата медия. Изведнъж се откриха доста специалисти да приказват, до момента в който ние посочваме тези проблеми години преди катастрофата”, уточни ръководителят на Института за пътна сигурност.

“Държавната организация “Безопасност на придвижването по пътищата” към този момент трябваше да е оценила риска. Настояваме, в случай че на премиера Янев в действителност му пука за хората в България, да се срещнем. Не желаеме да политизираме казуса, само че би трябвало да го кажем - казусът е в ръководството, а кой може да реши казуса с ръководството - политиците. Нека бъдем почтени, а не лицемерни, не да мислим за дружбата със Северна Македония, а да кажем истината - казусът е, че ние не управляваме транспортната си система. Политиците са тези, които могат да трансформират това. Те обаче отхвърлят да го създадат. Позволяваме си да приказваме по този метод, тъй като през последните 4 години стотици пъти говорихме по същия начин”, приключи доктор инж. Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР