ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ГЕРБ са временно обезвредени. Сега прът в колелото може да се окажат БСП и ИТН

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
ГЕРБ са краткотрайно обезвредени, само че с това политическият призрачен сън за България надалеч не завършва, тъй като на сцената има други проблематични, непредвидими партии. В договарянията за държавно управление, които текат сега, такива се обрисува да бъдат Българска социалистическа партия и " ИТН ". Включително поради изначално съмнителният им новаторски темперамент.

Още от момента, в който се видя резултатът на Българска социалистическа партия на изборите, а по-късно и при оставката на председателката Нинова, можеше да се чака, че лидерката на социалистите ще играе популистки вабанк и с това ще " взриви " договарянията за постоянен кабинет сред " Продължаваме промяната ", " ИТН ", Българска социалистическа партия и " Демократична България ". Това е по този начин, тъй като Корнелия Нинова не разполага с доста потребни ходове, с цел да резервира властта си в столетницата. Ако тя вкара Българска социалистическа партия във властта с лека ръка, без гръмки искания и даже скандал, по-късно, в случай че държавното управление се провали, негативите в " алените " редици ще обере тя.

Популисткият вабанк на Нинова към този момент има свое блестящо приложение при договарянията в сектор " Енергетика ", които продължиха над 5 часа и половина. В преговорния екип на Българска социалистическа партия за този сектор е... Румен Овчаров. Вместо да се скрие от обществения живот, компрометиран от присъдата, която получи през месец юни тази година, Р. Овч се държа извънредно нападателно и менторски към сътрудниците си на самобитната " Кръгла маса ", като единствено намесите на Асен Василев успяваха да парират опитите за изостряне на тона. И като прибавим към Овчаров наличието и на работилия за комунистическите секрети служби Таско Ерменков (дългогодишен народен представител от БСП), провокацията на Нинова става напълно очевидна, тъй като няма по какъв начин тези хора да бъдат асоциирани с смяна на статуквото в България. Те са били директни участници в построяването му. Особено Румен Овчаров.

Ако бях измежду участниците на договарянията, поради гореспоменатите остарели лица демонстративно щях да напусна залата още преди да е открит разговорът. Това е въпрос на чисто човешка, само че и на политическа хигиена.

Друга провокация на Корнелия Нинова е занимаването с въображаемото джендърство още преди да са почнали договарянията. Вместо да бълва глупости за " джендърството ", като жена Нинова би трябвало да е загрижена за това, че насилието над дами е в напредък и в някои случаи то прераства и в лишаване на живот. Законодателните ограничения по този сериозен проблем са неотложни. Насилието над хора, психическо или физическо, изрично не трябва да бъде неглижирано с лека ръка.

Няма по какъв начин да пропуснем и обстоятелството, че когато стане дума за радикална, същинска правосъдна промяна, в Българска социалистическа партия постоянно някак се разболяват или пък непосредствено си гласоподават дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Ако пък социалистите не се откажат от някои свои неразумни хрумвания - като градеж на " Белене " и огромен бюджетен недостиг, държавно управление надали ще има. А и да - има с изпълнени всички прищевки на социалистите, ще са налице предпоставки да гледаме римейк на кабинета Виденов.

Наличието на " ИТН " в договарянията също крие опасности. Няма по какъв начин да забравим обстоятелството, че ръководителят им Станислав Трифонов и главните фигури в партията с държанието си в границите на 46-ия Парламент на процедура саботираха опцията за съставяне на постоянно държавно управление, а с това блокираха и опцията да се осъществят каквито и да е промени.

Нямаме дълбоки учредения да считаме, че Има Такъв Народ сигурно няма да създадат същото или нещо сходно, въпреки и през днешния ден електоралната им тежест да е напълно друга.

Все още с цялостна мощ стои въпросът - те политическите саботьори на статуквото ли са, троянски кон в бъдещо държавно управление ли ще са или да отдадем държанието им на безспорна политическа дилетантщина, съпроводена с голямо его без покритие.

Ако в последна сметка договарянията бъдат провалени заради една или друга причина, от това ще завоюва единствено " Продължаваме промяната ", тъй като по всяка евентуално на идващ избор биха постигнали резултат, с който независимо да имат болшинство в Народното събрание.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР