ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Сценаристите-реформатори на изборната система засега реформираха единствено вота на избирателите си

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“ИТН в никакъв случай не излъга и не подведе своите избиратели”.

Въпросното изречение стои на видно място в искрено необичайно структурираната начална страница на формалния уебсайт на Политическа партия “Има подобен народ”.

Вероятно като продължение на това, че Има Такъв Народ в никакъв случай не са излъгали или подвели своите гласоподаватели, двама души, определени от - с цел да влезем в реториката на партията - суверена, за народни представители, решиха да “дооформят” вота на суверена и вместо да станат народни представители, както суверенът е решил, да вкарат в 47-мото Народно заседание други четирима души, за които суверенът не е преценявал.

На 19 ноември Филип Маринов Станев и Ивайло Ванев Вълчев подават заявки към ЦИК, с които желаят да бъдат заличени от кандидатската листа на “Има подобен народ” и да не бъдат оповестени за определени за народни представители. Филип Станев подава заявката си първи, незабавно по-късно същото желае и Вълчев. По-рано, още веднъж на 19 ноември, и двамата бяха оповестени от ЦИК за определени за народни представители надлежно от по два региона. ЦИК обаче почете желанието им да бъдат заличени като претенденти от листите на Има Такъв Народ и идващите - вторите в листите във всеки един от четирите региона, за народни представители.

Станев беше определен за депутат от Осми избирателен регион – Добрички, и от Трети избирателен регион – Варненски. На негово място за народни представители с решение на ЦИК бяха оповестени други двама души. От Добрич в 47-мото Народно заседание влиза хирургът и специалист по здравен мениджмънт доктор Ивайло Христов Христов, който беше втори в тази листа, а от Варна - офицерът Александър Атанасов Александров, още веднъж втори в листата на Има Такъв Народ за изборния регион.

Ивайло Вълчев беше определен от Втори избирателен регион – Бургаски, и от Двадесет и първи избирателен регион – Сливенски. На негово място с решение за ЦИК за народни представители бяха оповестени юристът Златомира Димитрова Карагеоргиева-Мострова, която беше втора в листата на Има Такъв Народ от Бургас, и младият доктор Иван Руменов Клисурски, втори в листата на Има Такъв Народ в Сливен.

Вместо двамата души, определени от суверена, в 47-мото Народно заседание ще депутатстват други четирима души, неизбрани от него.

Въпросните дейности идват от представители на Има Такъв Народ - партия, която изначално влезе в политиката с ясното обръщение и заричане към гласоподавателите си, че има волята и желанието да реформира изборната система и, с цел да отстрани пороците в нея, от пропорционална да я трансформира в мажоритарна. Реформаторите на изборна система обаче към този момент съумяват да “реформират” само вота на гласоподавателите си.

“Реформирането” в последното изречение не е с потвърдено отрицателна конотация - може би това е първата стъпка по пътя на Има Такъв Народ, в който ще се трансформира в същинска партия, в нeщo пoвeчe oт бeзфoрмeнo прoдължeниe нa тeлeвизиoннa прoгрaмa, кoятo търcи винaтa в уcтрoйcтвoтo нa cиcтeмaтa, a нe в хoрaтa, кoитo циркулирaт в нeя. Дори и по този начин да е обаче, за какво по този метод?

“Има подобен народ” е доста странна партия. Не съумявам да схвана нито по какъв начин се взимат решенията в тази партия, нито какви са органите ѝ. Разбира се, в устава ѝ се приказва за Национален съвет, Национална конференция, Изпълнителен съвет, Арбитражноконтролна комисия и така нататък, само че на процедура виждахме само по какъв начин Трифонов предлага проектокабинети от екрана. Каквото значимо има за казване, ни се споделя от студиото в стерилна среда.

Може би Има Такъв Народ потегля по пътя на caмoдeфинирaне - осъзнаването, построяването на същинска политическа еднаквост с изпращането в Народното събрание на специалисти, а не на сценаристи. А може би нищо сходно - може би това са следващите решения на Има Такъв Народ, които няма да разберем за какво и по какъв начин са взети или по-лошо - може би водачите стартират да се крият от публичността (Трифонов го практикува още от 45-тото НС). И в двата случая обаче отводите от заемане на депутатско място по този метод не е допустим.

Доколко законно е желанието на някого да бъде премахнат като претендент за депутат, откакто към този момент е изискал доверието на гласоподавателите, изконсумирал е тяхната поддръжка и е бил определен, дано Върховния административен съд реши. Жалба против решението на ЦИК да не разгласи за определен Бойко Борисов към този момент подаде деятелят на “Зелено движение” Иван Калчев, обичайно гражданско съдружие “БОЕЦ” също апелира този вид решения пред Върховен административен съд.

Моралният проблем обаче е налице - в случай че не за друго, тъй като тъкмо с искане да не бъде обявяван за определен за депутат, от депутатско място се отхвърли Бойко Борисов и след 4 април, и след 11 юли, и в този момент - след 14 ноември. Същото направиха Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ след евроизборите през 2019 година. Дали Филип Станев и Ивайло Вълчев осъзнават, че се подреждат до Борисов, Пеевски и Карадайъ?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР