ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Методи Андреев за ФАКТИ: Дори симпатизантите на ГЕРБ разбраха, че се е крало като за последно

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Хората са изтощени, недоверчиви. Този път те гласоподаваха за тези, които към този момент са посочили някакви резултати. Кирил Петков, който може би ще стане министър председател, и Асен Василев, който евентуално ще бъде финансов министър, би трябвало обаче да знаят, че в този момент би могъл да стартира както триумфът им, по този начин и неуспехът им. Те би трябвало да употребяват целия запас на хората, които ги поддържат в този парламент, с цел да може още през цялото време да стартира радикална кавга с корупцията и корупционерите”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ дoц. доктор Методи Андреев, прeпoдaвaтeл в Университета по архитектура, строителство и геодезия, някогашен депутат и ръководител на Комисията по досиетата.

“Успехът на “Продължаваме промяната” е доста условен. На предходните избори - преди 3 месеца, имаше други “успели”, които също претендираха, че могат да създадат смяната, която хората желаят. “Има подобен народ” обаче танцуваха единствено едно лято. Виждате какъв срив на доверието към изборния развой бележи сега българското общество. Това е невиждан случай.

Знаем обаче, че тези 6 милиона и 700 хиляди гласоподаватели, които непрестанно ни набиват в главата, че имат право на глас, в действителност не са вярна цифра. В тези 6 милиона и 700 хиляди души има към 1 милион мъртви души. Истинското число, което демонстрира действителния брой на хората с право на глас, е 5 милиона и 700 хиляди. Това значи, че към 31-32% от хората са дали своят вот. Това е доста съществено предизвестие. Именно поради това триумфът на Политическа партия е условен. Вярно, че те би трябвало да бъдат поздравени, само че техният възможен триумф чак занапред може да стартира, в случай че фактически създадат правителство”, изясни той.

“Въпросът е не дали ще бъде направено държавно управление в идващия парламент, а какъв брой време ще трае то. Аз съм уверен на 100%, че в този парламент ще има държавно управление, тъй като гласоподавателите дадоха доста явен знак, който би трябвало да бъде разчетен. Аз считам, че те (б.р. Кирил Петков и Асен Василев) са интелигентни момчета и ще го разчетат. Хората се умориха от това по какъв начин би трябвало да се оправим с корупцията. Последните два Народното събрание по разнообразни аргументи, само че главно поради Има Такъв Народ, не съумяха да образуват държавно управление. Сега непременно би трябвало да се образува ръководство и то ще бъде образувано, нямам подозрения в това, въпросът е какъв брой дълго ще продължи да съществува.

Ако държавното управление фактически се задържи цялостен мандат, това към този момент ще е неоспорим триумф. Хората към този момент не се литкат, както по-рано - идва Симеон Сакскобургготски, той ще ни оправи, има болшинство, идва мутрата от Банкя, той ще ни оправи, има болшинство. Хората са доста внимателни. Успехът е условен и ще бъде на порции”, сподели още той.

“Тези момчета няма по какъв начин да реализират нулева корупция, само че могат да подхващат радикална кавга с корупцията и корупционните практики. Ясно е, че първо би трябвало да се направи бюджет за 2022 година, ясно е, че би трябвало да се решат проблемите, свързани с COVID-кризата, проблемите, свързани със спекулативното повишаване на цените. Впрочем, уверен съм, че цените са спекулативно вдигнати от олигархични клъстери, близки до ГЕРБ и до Борисов, като акт на една предизборна провокация. Цените се надстрояват за дестабилизация и идват от олигархични кръгове, които виждат, че им се изплъзват държавната трапеза и публичният запас, с който до момента са боравили безотчетно и безнаказано. Тези задания обаче са настоящите, стратегическата борба на държавното управление, което ще се сформира, ще бъде радикална кавга с корупцията.Това значи освен да посочваме какви са корупционните практики, а до пролетта да имаме заведени досъдебни производства, да има упрекнати, само че не всякакви дребни кметове, предприемачи и така нататък

Те би трябвало да посегнат на свещените крави на статуквото - на някогашния министър-председател, като проверяват съществено сигналите за него и околните до него лица, на шефа на КПКОНПИ Цацаров в предходната му битност на основен прокурор, като проверяват прикривал ли е закононарушения и отказвал ли е да проверява известни му закононарушения, би трябвало да се предприеме кръстоносен поход против сегашния състав на Висшия правосъден съвет и по най-бързия метод да бъде заменен актуалният основен прокурор Иван Гешев. Ако съумеят до април-май 2022 година да свършат тези неща или най-малко да покажат, че връщане обратно няма, тогава ще усетят в действителност триумфа, който са пожънали”, безапелационен беше Методи Андреев.

“Хората желаят правдивост. Разбра се, че се е крало като за последно, в това число се разбра и от членовете и симпатизантите на ГЕРБ. В гласовете за ГЕРБ е злополука. Ако фактически са дали своят вот към 2 млн. души, при тези 22-23%, които дават на ГЕРБ, това значи, че единствено за три месеца от последните избори, от над 640 хиляди дали своят вот за ГЕРБ, в този момент за тях са дали своят вот към 450 хиляди души. Нали разбирате какво се е случило - служебното държавно управление си е изпълнило задачата, то е посочило корупционните практики, българите са разбрали, че кликата, която управляваше толкоз години, е била клептократична, че това са били хора, работили дружно в частна изгода за сметка на всички български жители.

Българите схванаха, че корупцията се е трансформирала в съществена форма на държавно ръководство, че Министерският съвет е бил куполът на българската държавна мафия. След като толкоз години си дал своя вот за ГЕРБ, в един миг да те залеят със студена вода, не можеш незабавно бързо да решиш за кого другиго да гласуваш. Най-нормалното е да не гласуваш. Това е едната причина към 200 хиляди индивида да се отдръпват от ГЕРБ. Една част от тях - към 10%, са се ориентирали към други партии, само че огромната част изобщо не са дали своят вот. Даже и хората, които не са дали своят вот, даже и те желаят смяна. Промяната занапред следва и тя би трябвало да бъде радикална, с цел да бъде успешна”, счита още той.

“Относно ГЕРБ, аз постоянно съм казвал, че няма партии, които би трябвало да бъдат тричани като групов организъм. Във всяка партия има всевъзможни хора - има и честни, има и нечестни. Обръщам се към почтените хора в ГЕРБ - в случай че те имат някаква ценностна система и тази ценностна система е фактически дясноцентристкото, проевропейското, пронатовското, те би трябвало да създадат едно изпитание вътре в своята партия. Ако те желаят тази партия да скъса с Борисовото минало, с корупционното минало, с предишното на шашмите в публичните поръчки, “ин хаус” процедурите, с безобразното краденето, с чекмеджетата, всичко това може да стане доста простичко - би трябвало да се намерят смели хора в ГЕРБ, които да изискат вътрешна лустрация. Това какво ще направи българската правосъдна система по отношение на нарушителите, които в продължение на три мандата ерозираха страната, унищожиха демокрацията, постановяваха един циничен, разватен, недъгав тоталитаризъм, е въпрос на страната. Във вътрешнопартиен проект ГЕРБ има един-единствен късмет след последващи избори някой да приказва с тях и това е да създадат вътрешна лустрация - да посочат тези 200-300-500 хора от шайката ГЕРБ, т.е. Борисов и хората към него. Не можем да кажем, че всички хора, по някаква причина симпатизирали на ГЕРБ, са тайфа.

Грозната истина за ГЕРБ лъсна в третия им мандат. Тогава партията им беше завладяна от модела “КОЙ”, тъй като те пристанаха на този модел. ГЕРБ беше окупирана, завладяна от модела “КОЙ”. ГЕРБ и Движение за права и свободи са в симбиоза във връзка с корупционните практики. Не бива да ги отделяме едни от други. Абсолютно уверен съм, че тази вълна за смяна е осезаема и ще продължи на втория тур от президентските избори”, сподели още той.

“На идващите избори ГЕРБ ще падне още по-надолу. Ако стартират с радикална смяна, с коренно отношение към корупцията, с смяна на шефа на КПНОНПИ, Висш съдебен съвет, основния прокурор, ще видите какво ще стане с ГЕРБ - те ще изчезнат”, добави доцент Андреев.

Методи Андреев разяснява още спада в резултата на “Демократична България” и един въпрос, който още от през вчерашния ден се пита градската десница - редно ли е ръководителите на обединението да подадат оставки като такива. Припомняме, че по-рано през днешния ден Христо Иванов подаде оставка като ръководител на “Да, България”.

“Председателите в обединението несъмнено не са водачи, които българите харесват - и пази Боже от такива водачи, които си харесваме българите. Те са естествени хора, само че би трябвало да кажа, че съм много отчаян от водачеството в “Демократи за мощна България” (б.р. ръководител на ДСБ е ген. Атанас Атанасов). Нямам нищо срещу Христо Иванов, в противен случай - той беше задоволително сладкодумен в своите изяви ", уточни той.

“Христо Иванов постъпва политически вярно, подавайки оставка. Той даде всичко от себе си. Според мен и други хора би трябвало да проявят това политическо геройство, което той прояви - освен Атанас Атанасов, само че и водачите на листи, които влязоха в предходните два Народното събрание на почтена дума, а в този момент не влизат. Според мен Христо Иванов има минимум принос към срутва на “Демократична България”. Напротив, настоявам, че неговите изяви бяха безусловно верни, навременни ", разяснява още Методи Андреев.

" Отливът в “Демократична България” се дължи на обстоятелството, че не съумяха да убедят хората, които гласоподаваха на изборите на 11 юли, че те могат да създадат бързи, радикални промени. Те приказват за бързи, радикални промени, само че не можаха да запазят поддръжката за себе си, тъй като не слязоха в дребните и междинните обитаеми места. Ако “Демократична България” искаше да се трансформира в управническа опция, а не само да има 30 депутата, което не е управническа опция, те трябваше да разширят интензивно своето въздействие в междинните и дребните обитаеми места. Те се надяваха, че въздействието им в огромните градове е задоволително. Да, само че до момента в който Демократична България говорихме какво би трябвало да стане, Политическа партия за времето си като служебни министри демонстрираха по какъв начин би трябвало да се работи, демонстрираха по какъв начин се режат мутри и крадци от държавния ресурс”, разяснява Андреев.

“ДБ се е смалила до половина - това би трябвало да бъде регистрирано. Всеки един от водачите в “Демократична България” би трябвало да си намерения дали персонално той е съдействал към този неприятен резултат. Да се надяваме, че “Възраждане” няма да минат пред Демократична България - това ще е доста сериозен удар. Ако това, не дай си Боже стане, тогава би трябвало да се сменят освен водачите, а да се премисли целият този план, който тогава би бил политически нестабилен на пазара на българската политика.

Макар че извънредно доста съчувствува на Демократична България и ги поддържах и на тези избори, считам, че те съществено би трябвало да се замислят по какъв начин би трябвало да се преструктурира обединението. Оставките на водачите са дребна работа. По-скоро би трябвало да се намерения по какъв начин да се подтиква едно дясноцентристко обединяване, тъй като не всички хора, които имат визии, сходни не тези на Демократична България, симпатизират на Демократична България. Това е доста комплициран въпрос и остарял проблем на градската десница, която претендира да е наследила остарялата десница”, счита още той.

“Демократична България” може да работи дружно с Политическа партия, да осъществят огромна част от концепциите, които “Демократична България” за пръв път произнесе в българското общество и в това време, да работи за своята смяна. В “Демократична България” има неща, които не се харесват на хората. Аз не съм толкоз във вътрешността в връзките в обединението, не съм член на нито една от партиите в нея, само че Методи Лалов подвигна завесата за протичащото се там. Трябва да се мисли за доста по-демократичен и доста по-открит метод за лъчение на претенденти за народни представители. След като сме “Демократична България”, нямаме право да излъчваме претенденти по този начин, както го прави ГЕРБ - там водачът споделя кой може и кой не може. Трябва да има процедури, те да са ясни, би трябвало хората да се уверени, че процедурите са работещи. Демократична България има и много несъответствуващи водачи на листи, към които би трябвало да ревизира държанието си. Не знам за какво са сметнали, че избрани хора са ужасно конвертируеми и харесвани. Трябва да се обърне внимание на хората с голям преференциален избор, да се даде опция на тях. Има хора с по няколко хиляди гласа преференциален избор - това са нормално гражданските претенденти. “Демократична България” би трябвало да се отвори към гражданското общество. Повтарям това най-малко от 2-3 години”, разяснява още той.

В края на диалога Методи Андреев разяснява и президентските избори. “Най-независимият претендент в тази акция беше Лозан Панов. Той потвърди, че не може да бъде сполучлив политик, само че може да бъде сполучлив основен прокурор. Това би трябвало да се подчертае. Той фактически може да бъде един сполучлив основен прокурор, който няма да прави разлика сред свои и непознати, който ще работи по закон”, уточни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР