ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Готвят манипулация на вота с машините? Да проверим фактите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Конспиративните теории за планувани операции на вота, които Бойко Борисов популяризира, очевидно целят да отклонят публичното внимание от последните разкрития на Бойко Рашков, счита Петър Чолаков.

Конспиративните теории, които Бойко Борисов популяризира на час по лъжичка, очевидно целят да отклонят публичното внимание от разкритията на вътрешния министър Рашков, които могат да нанесат непоправими вреди върху " модела ГЕРБ ".

Не, спомагателните машини няма да откраднат изборите от ГЕРБ

Бързият прочит на " операциите ", за които бият паника някогашните ръководещи, демонстрира, че става дума за откровени фантасмагории. Появилите се " тук 150, там 228 " (по Борисов) машини за гласоподаване на " Сиела Норма " напълно не са фантоми и нямат злокобната задача да похитят изборната победа на ГЕРБ.

Както към този момент разясни пред Българска национална телевизия Веселин Тодоров, изпълнителният шеф на компанията снабдител на машините, в страната са докарани спомагателни 400 устройства, само че те няма да бъдат употребявани по време на изборите. Евентуално, след вота биха могли да послужат за сервизна активност и аварийни елементи.

Разбира се, от " Сиела Норма " е трябвало да осведомят ЦИК навреме за спомагателните машини. Не е било мъчно да се планува, че даже мълвата за " призрачните " машини може да се употребява за препратки към прословутата Костинбродска спекулация от 2013 година.

И още една пробойна в теорията, която водачът на ГЕРБ развива: през май 2021-а година Борисов разгласи измененията в изборните правила за " законодателен тероризъм ", който цели да даде ЦИК в ръцете на Румен Радев. Ако това е по този начин, за какво тогава в комисията също са очевидно неприятно сюрпризирани от историята с спомагателните машини за гласоподаване на " Сиела Норма "?

Обвиненията за готвени операции са безпочвени

Нелепо е и обвиняването за изкривяване на резултатите от вота с спомагателни " 600 карти ". Реториката на Борисов както нормално е по този начин подбрана, че да реализира оптимално влияние. Той прави гръмък паралел сред картите за гласоподаване и измамите с банкови пластики. Сладкодумно Борисов трансформира страхове, които са познати на всеки - кошмарът, че ловки мошеници могат да източат парите от банковата ти сметка - в смут от новите изборни технологии. Подобни безпочвени обвинявания само подклаждат съмнение към демократичния политически развой.

" Измамата " - такава, каквато я обрисува Борисов, няма по какъв начин да се реализира, тъй като всяка смарт карта е предопределена единствено за избрана машина за гласоподаване - настройването на " подправените карти " би лишило прекомерно доста време. От " Сиела Норма " подчертаха, че спомагателните 400 машини не разполагат със смарт карти, компанията отхвърля и да е поръчвала 600 спомагателни.

Освен това в методическите инструкции на ЦИК категорично се показва процедурата, посредством която машините се предават на секционните комисии от представител на " Сиела Норма ". Подчертава се и това, че всеки гласоподавател ще получи единствено по една карта за гласоподаване, което оборва изказванията на ГЕРБ, че гласоподавателят можел някак си да получи втора карта от комисията и по този начин да гласоподава два пъти.

Целта е отклонение на вниманието и предизборна офанзива против президента

Първата причина за тайните теории, които ГЕРБ тиражира, към този момент бе упомената: става дума за класическа контраофанзива посредством осведомителна измама. В някогашната ръководеща партия няма по какъв начин да не са разтревожени от обстоятелството, че с помощта на министър Рашков броени дни преди изборите медиите са залети с информация за схеми в построяването на Автомагистрала " Хемус " и обвинявания, които включват името на премиера и далавери по върховете в Министерство на регионалното развитие за стотици милиони.

Подобни конспирации също по този начин дават опция на ГЕРБ да нападат служебното държавно управление и надлежно президента Румен Радев и основават комфортен ъгъл, през който по-късно да разясняват и поясняват изборните резултати. 

Паниката, която се пробва да сътвори за следващ път Борисов, е безпочвена, а параноята му наподобява като позьорство. Освен в случай че източникът на страховете му не са разкритията на Бойко Рашков, които са надвиснали над главата му като Дамоклев меч.

** Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР