ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ФАКТИ: Докато не излезем от омагьосания кръг на зависимости от Москва, цените на газа ще са високи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Цените на природния газ, а чрез него и тези на тока, в последните месеци са невиждано високи и това удари по джоба и бизнеса в България, и семействата в нашата страна. Разискването на тематиката е извънредно значимо, тъй като разнообразни политици от левите партии си разрешават да приказват погрешни неща по тематиката, търсейки аргументите за казуса там, където сигурно не е. Например в КЕВР за цените на електрическата енергия. Абсолютна нелепост.

Именно тъй като е значимо да се чува истината по въпросите с цените на природния газ, електрическата енергия и българската енергетика като цяло, от ФАКТИ се свързахме и разговаряхме с икономиста Мартин Димитров, за който установяването на същинска пазарна стопанска система в и диверсификация на енергоносителите в България е идея.

" България е в обаян кръг на зависимости от Москва и до момента в който не излезем от този обаян кръг цените на газа ще бъдат високи ", сподели ни в самото начало на диалога Мартин Димитров, който е претендент за депутат от " Демократична България " 24-ти МИР-София и може да бъде подсилен с преференция 104.

" Вярно е и това, че има неподходяща интернационална обстановка, която касае цяла Европа, само че с изключение на нея има едни тежки зависимости, които би трябвало да бъдат преодолeни. Давам следния образец. Около 30% от газа за Европейския съюз идва от Русия и Европейски Съюз схваща, че даже това е прекомерно огромен %. При България това съответствие е над 80, 90%. Изводът е, че е витално значимо да изградим други възможности. Просто е. Ако имаш други възможности, имаш положителни цени. Ако нямаш други възможности, нямаш положителни цени. За това и гръцката газова връзка е толкоз значима, връзка, която 12 години ГЕРБ преднамерено не построиха. Трябва да бъде построен и терминалът за полутечен газ в Гърция, той би трябвало да е подготвен в края на идната или началото по-следващата година.

Много значим въпрос е, че следващата година ни изтича договорът с Москва за доставки на газ. Ние би трябвало да сключим еластичен контракт, без никакви тежки закрепени дълготрайни задължения. Това е ужасно значимо!

Друго нещо, което ни би трябвало, приканвам занапред за него, е в договарянията с Москва за нов контракт за газ да включим Европейската комисия, тъй като по този начин изравняваме пазарната мощ на участниците. Тъй като виждате, че когато България договаря сама, резултатите са тежки. В годините обратно изключение е единствено държавното управление на ОДС с министър председател Иван Костов, тогава са единствените качествени договаряния.

Много е значимо и да не се бърза със сключването на новия контракт с Москва. За да се стартират тези договаряния, добре ще е да се изчака нормализиране на конюнктурата, което съгласно мен ще се случи към началото на лятото ".

Нямаше по какъв начин от медията ни да не попитаме господин Димитров и за азерския газ, който е опция на съветския, и по-конкретно за това, че в това число служебното държавно управление на Румен Радев взима доста дребни количества от него, макар че има контрактувани доста по-големи - нещо, което непосредствено обслужва монопола на Москва.

" Азерският газ е наложителен. Това, че не бяха купени контрактуваните количества е безсрамие. Той може непосредствено да понижи цената на газа и тока, тъй че освен би трябвало да бъде купуван в цялостните количества, само че би трябвало и да продължим да договаряме азерски газ ".

Мартин Димитров разяснява и повишението на цените на електрическата енергия у нас и в целия Европейски съюз:

" Причината е скупчване на необикновени условия едновременно. След пандемията се стигна до доста бързо възобновяване на европейската стопанска система - висок стопански напредък и голямо повишаване на потреблението на газ, а оттова и на ток. Това докара до невиждано високи цени на газа и тока. Аз считам, а и други анализатори считат, че това е краткотрайно събитие, което би трябвало да се преодолее към пролетта, началото на лятото на 2022 година. Това не е нещо, което би трябвало да продължи дълго, а изключителни условия ".

От лявото политическо пространство се чуха и следващите апели за градеж на печално известния план за атомна електроцентрала " Белене ". Икономистът разяснява тематиката по този начин:

" Виждате, че даже служебният кабинет, който е назначен от Румен Радев и който има доста положителни контакти с Москва, даже той не приканва да се строи " Белене ". Причината е доста елементарна и тя е, че като се вкарат всички разноски по плана " Белене ", излиза наяве, че построяването на тази АЕЦ е извънредно скъпо и неефективно решение. В началото на мандата си Румен Радев говореше за " Белене ", само че в този момент даже той и хората към него към този момент не стартират тази концепция. Единствено загатват построяването на спомагателен блок на АЕЦ Козлодуй ".

В края на разговора ни с Мартин Димитров го попитахме и за прословутата пътна карта за взаимните ни енергийни планове с Русия, която към този момент е безследно изчезнала. Интересът към нея се увеличи, откакто с близо 3 милиарда национална пара държавното управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти " построи " Руско-турския поток ", по-познат като " Балкански поток ", с цел да обслужи кремълските ползи.

" Пътната карта касае всички планове сред България и Русия. Нейното изгубване е най-голямото доказателство за секрети сделки сред предходното държавно управление и Москва. Не може подобен документ да го няма. Нашите съмнения са, че вътре в тази пътна карта има задължения, за които никой не знае, нашите съмнения са, че в пътната карта има текстове, които касаят отхвърли на България от 1 милиарда $ неустойки по предходния контракт за газ, нашите съмнения са, че е допустимо терминът " Балкански поток " изобщо да не съществува в пътната карта и някой да си го е измислил особено за българските жители, което би било изключително скандално.

В 46-тия Парламент зададох няколко пъти въпроса за пътната карта към служебния енергиен министър Андрей Живков, като той отговори, че тази пътна карта не може да я откри. Поисках от него да я изиска от Москва, само че той не го направи - " било му неловко ". След това на Комисия по енергетика по мое предложение задължихме " Булгартрансгаз " в двуседмичен период да откри въпросната пътна карта, само че и това не се случи. Заради публичността на питанията ми е несъмнено, че Москва доста добре са ги чули и в случай че са желали, незабавно са можели да пратят копие от пътната карта, само че явно и те нямат предпочитание тези секрети сделки да стават очевидни и за това не изпратиха копие. И като видях, че в България няма воля да бъде изискана тази пътна карта, а от Русия няма реакция, започнах последната допустима стъпка. С Радан Кънев поискахме от Европейската комисия, съответно от комисаря по енергетика, да бъде изтънчено копие на пътната карта. Съгласно европейското законодателство България е длъжна за сходни газови контракти да осведоми Европейската комисия и базирайки се на тази уговорка, ние изискахме копие от пътната карта. В момента чакаме резултати.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР