ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кратка история: Как се стигна до машинното гласуване у нас

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Адв. Петър Славов, част от " Групата за напън " в 43-тото Народно събрание и претендент за депутат от " Демократична България " в 25-ти МИР, София, Фейсбук:

" Отне ни повече от 5 години на парламентарни и правосъдни борби, с цел да имаме през днешния ден машинно гласоподаване! Ето по какъв начин стигнахме дотук:

Още през 2016 година сложих в 43-тия парламент въпроса за потребността страната да придобие лични профилирани устройства за гласоподаване (машинни терминали), поради, че законът предвиждаше от 2017 година нататък да се гласоподава по този начин на всички места.

През януари 2017 година с Радан Кънев и Мартин Димитров заведохме първото дело против ЦИК за опита да саботира машинното гласоподаване и да организира такова единствено в 500 секции, без значение че законът предвиждаше по този начин да може да се гласоподава на всички места! Със свое Решение 1289/1.02.2017 година Върховният съд почете жалбата ни и задължи ЦИК да обезпечи машини (тогава такива липсваха) и да извърши закона.

След като през март 2017 година ЦИК се провали с публичната поръчка и не обезпечи машинни терминали, с Мартин Димитров подадохме заявление за достъп до информация до ЦИК №03.07-44/31.05.2017 година с запитване на какъв стадий е машинното гласоподаване и по кое време ще бъдат обезпечени машините, с цел да няма същата издънка на идващите избори. Последвалият отвод на ЦИК още веднъж обжалвахме и Административен съд – София ги задължи да отговорят.

Последва следващото безучастие на тогавашната ЦИК, което е и несъблюдение на Изборния кодекс - следващ неуспех да обезпечат машинни терминали, заради което заведохме ново дело пред Административен съд-София (адм. дело № 2961/2018 г.), по което съдът осъди и задължи ЦИК в шестмесечен период да обезпечи опция за машинно гласоподаване, съгласно работилия тогава член 206, алинея 1 от Изборния кодекс.

ЦИК, вместо да извърши решението, го апелира, а в това време болшинството на ГЕРБ и така наречен " патриоти " в 44-тия Парламент стремително промени Изборния кодекс и отстрани машинното гласоподаване от всички изборни секции, като го понижи на 3000 за Евровота през 2019 година и до 6000 за локални избори 2019 година Така през 2019 година бяха извършени едни от най-скъпите локални избори изобщо, като бяха наети машинни терминали на цени, на които те можеха да бъдат закупени, без разяснителна акция и с рекорден брой нереален избор (основно от " хартиеното " гласуване), достигащ до 15% от подадените бюлетини!

След тези печални резултати на изборите през 2019 година и след мощен публичен напън, машинното гласоподаване бе възобновено в Изборния кодекс, само че като " смесена " форма – т.е. то още веднъж бе опорочено и резултатите от машинния протокол трябваше ръчно да бъдат събирани и преписвани в общ протокол с тези от " хартиеното " гласоподаване, което докара до голям брой неточности, преработения, задрасквания и прочие

В 45-тия парламент - още веднъж след мощен публичен напън, този неуместен " хибриден " вид бе отстранен и се мина напълно към машинно гласоподаване в секциите над 300 гласоподаватели и чужбина.

За да стигнем до това в навечерието на изборите на 14.11 ЦИК да вземе неуместното решение за ръчно броене на всички контролни разписки във всички секции, което още веднъж първи дадохме на съд и което Върховният съд го анулира със свое решение по административно дело 10928/2021 година!

Ето по този начин, до момента в който някои единствено приказваха, други пречеха, а трети – пет пари не даваха за машинното гласоподаване, малко по малко и дело по дело успяхме да се преборим, с цел да го има като гаранция против купения и подправен избор и за тъкмо отчитане на всеки глас и преференция! "

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР