ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Влошаване на ситуацията в Донбас: Какви са перспективите?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Последните събития, свързани с изостряне на обстановката в Донбас, повдигат доста въпроси, само че преди всичко за какво се случи това и какви са вероятностите за разрешаване на спора.

Има разнообразни версии за произхода му, само че след седем години от началото на военните дейности стана явно, че спорът е изкуствено поддържан от Русия благодарение на доставки на оръжие, пълноценно финансиране на „ републиките “, които даже не призна, и - най-важното: основаването на властова конструкция в тях, измежду които са и пълноценни силови служби, които са напълно следени от Руската федерация.
Още повече, че така наречен „ Луганска и Донецка национални републики “ Русия не желае да ги одобри в състава си.
Това е главната цел на Кремъл
- да откри надзор над цяла Украйна, а така наречен „ републики” са единствено един от инструментите за решение на този проблем.

Всичко това дава отговор на по-голямата задача на Кремъл: да резервира този рудимент като „ зона за своето въздействие “, посредством която той непрекъснато „ умножава споровете “, с цел да предотврати „ бягството “ на на първо място на някогашните руски републики.

Тази тактичност към този момент е употребена в Приднестровието, Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия и в този момент наред е Украйна.

Как съгласно Москва е допустимо да се откри надзор над Украйна? Русия през цялото време говореше за „ революция “ в страната и настояваше за осъществяване на директни договаряния сред Киев и Донецк и Луганск, както и за основаването на федерална страна, в която Украйна да остане де юре самостоятелна, въпреки и не за дълго, защото всички основни въпроси за развиването на страната в този случай ще би трябвало да бъдат съгласувани със сепаратистите, т.е. с Москва.
Именно заради тези аргументи Русия подписа Минските съглашения
де юре като един тип поръчител, а де факто като страна в спора,

Освен това спрямо 2014 година броят на вярващите в " гражданската война " бързо понижа.

Това не пречи на Кремъл благодарение на частните армии да подклажда напрежението. В Русия публично тези военни формирования са отвън закона, само че това не пречи на формалните управляващи да ги употребяват в горещи точки. Само за статистиката ще отбележим названията на частните военни формирования, които водят война в Донбаас на страната на сепаратистите. Това са– «РБС-груп», «Антитеррор», «Центр R», Morgan security Group, E.N.O.T corp., Cossaks, ЧВК МАР, само че и получилата най-голяма известно частна войска «Вагнер». Става дума за хиляди руснаци, който работят в района и извършват задания от Кремъл като заплашване на локалното население.

Между другото, тъкмо това е казусът, на който Кремъл не обърна внимание по време на подписването на Минските съглашения, най-вероятно заради обстоятелството, че
„ украинският въпрос “ е бил плануван да бъде решен небрежно.
Така руснаците се надяваха да се възползват от правилото „ спечелилите не се съдят. “, само че това не се получи. Вместо това: спорът продължава повече от седем години и в хода му вземат участие разнообразни военни формирования, както и силите за сигурност на така наречен републики, в това число и " командированите " руснаци. Те направиха доста военни закононарушения, които нямат отминалост.

Организация на обединените нации даже дефинира концлагера " Изоляция " в Донецк като едно от най-страшните места на Земята.

На 30 декември 2020 година ПАСЕ одобри резолюция за положение на процедурата по наблюдаване, в която в прав текст е посочено, че РФ е страна в спора, която би трябвало да извърши напълно споразуменията от Минск.

Освен това ПАСЕ прикани Русия да приключи окупацията на Крим и да приключи даването на поддръжка на противозаконни въоръжени групировки, т.е. военна намеса в Източна Украйна под каквато и да е форма.

От своя страна Русия, макар че не се отхвърли от проектите си да върне Украйна в зоната си на въздействие, се пробва да реши този проблем по друг метод и ускори всеобщото разпространяване на съветски паспорти на жителите на окупирания Донбас, най-често от мощ или посредством основаване на такива условия, при които това е жизненоважно за тях, да вземем за пример за пътувания до Русия. Целта на сходни дейности е да трансфорат локалното население в „ съветски жители “, въпреки и подправени, защото без руския рудимент на „ регистрация “ те не са, по този начин да се каже, „ пълноценни “ и могат да разчитат на малко. Вярно е, че това не оказа помощ, такива паспорти не бяха приети в Европа, т.е. съществуващото „ статукво “ остана, Русия е агресор, който нарушава правата на жителите на окупираните територии.
Това е главната причина за актуалното изостряне в Донбас,
по време на което Русия благодарение на проява на военна мощ се пробва да промени сегашната обстановка в своя изгода, само че с помощта на съответния отговор на НАТО на тези събития, както и разбирането на Кремъл за степента на повишената военна мощност на Украйна, която ясно демонстрира, че една война няма да е просто " разходка " за Русия.

От своя стран украинските военни обявиха, че са подготвени да отговорят на всеки сюжет.

Тоест това, което масмедиите от „ постсъветското пространство “ назовават ​​„ огромна война “, най-вероятно няма да се случи и това е обнадеждаващо.

Владимир Ростоцки, политолог, Русия

* със съкращения

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР