ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Първи по смъртност: когато в България масово не щем ваксини

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В България апелите на политиците и държавните политики към рецесията с COVID-19 са в плен на обаян кръг. Вярата в тайни теории и градски митове у нас има съвсем „ средновековни” измерения: над 40% от българите декларират, че няма да се имунизират („ Тренд”). В края на септември антиваксъри даже нападнаха медицински екип във Варна. За да не изгубят техния глас в миг, в който изборите за парламент са през няколко месеца, множеството политици внимават да не се ангажират с безапелационна позиция в поддръжка на имунизациите. Така плочата, пусната в приложимост от антиваксъри и конспиратори, продължава да се върти, порочният кръг се затваря. Резултатът: България още веднъж, откакто това към този момент се случи в края на 2020, е преди всичко по смъртност от COVID-19 в Европейски Съюз и последна по брой имунизации. Едва 23,9% у нас са имунизирани, до момента в който процентът за Европейски Съюз, като цяло, е 75% от пълнолетните жители. А статистиката е безапелационна: от тези 214 души, които изгубиха живота си на 18.10. у нас след заразяване с заболяването, над 94% не са били имунизирани.

Предразсъдъци и ирационални страхове

За разлика от други страни, в България ваксини не просто има, а заради липса на задоволително искащи те биват бракувани и даже дарявани. Когато преди няколко месеца отидох във ВМА, с цел да ми слагат ваксина, имаше опция да предпочитам нейния тип, като и двете операции минаха без да се постанова да очаквам. Европейският документ за имунизация бе изпратен на електронната ми поща. Накратко: опашки няма, има предубеждения и ирационални страхове, от които доста политици не се свенят да се възползват.

Къде са политическите водачи?

Лидерът на ГЕРБ Борисов бе първият от водачите на огромните обединения, който се имунизира обществено и прикани и жителите да го създадат. Само че това стана едвам през юли 2021, когато към този момент не бе на власт. По време на неговото ръководство, поради непоследователната му, популистка и спорна политика по отношение на пандемията, бе „ поставен” предходният скръбен връх по смъртност. Явно смятайки, че публичната памет е къса, Борисов не се поколеба да яхне заболяването, с цел да прави черен пиар против президента и неговото служебно държавно управление. Тези 178, които починаха от COVID-19 през днешния ден, „ се придвижиха в един по-добър свят от този на Радев и Кацаров”, разгласи с тъмен възторг Борисов при започване на октомври.

Лидерът на Има Такъв Народ Слави Трифонов основателно осъди срамния опит на Борисов да спекулира. Всичко щеше да е тъкмо, в случай че в продължение на месеци самият Слави и сътрудниците му не подценяваха заплахата от COVID-19; те се опитваха да покажат, че противоепидемичните ограничения са „ прекомерни”. Преди изборите на 4.04.2021 Има Такъв Народ смениха тона, след това самият Трифонов, който прекара болестта, съобщи, че се е ваксинирал, и даже разгласи, че флиртът с антиваксърите бил „ заиграване със смъртта”. Същевременно, здравният специалист и народен представител от Има Такъв Народ проф. Чорбанов се разгласи срещу облекченията за имунизирани лица и изрази угриженост по отношение на „ заплахата от дискриминиране на неваксинираните”.

Едва на 19.10.2021 президентът Радев, който някак „ сред другото” разгласи преди време, че се е ваксинирал, съобщи, че „ имунизациите са единствената отбрана, с която разполагаме сега, и това се удостоверява от всички статистики”. Служебният министър председател Янев, назначен от президента, не е призовал ясно и изрично хората да си слагат ваксини. Всъщност той особено акцентира, че „ наложителната имунизация граничи с дискриминация”. За разлика от него, водачите на „ Продължаваме промяната” и някогашни служебни министри Петков и Василев насочиха подобен апел през септември.

Най-доброто решение

Опитите за проява на политическа еластичност не просто са контрапродуктивни, а рискови. Колкото по-голям е процентът на имунизираните, толкоз повече животи ще бъдат избавени. По-бързо могат да отпаднат и рестриктивните мерки, от които страдат всички, изключително бизнесът. Зеленият документ е доста по-добро решение от локдауните, които сковават стопанската система. В страни като Дания, Норвегия и други, в които броят на имунизираните е огромен, рестриктивните мерки бяха отстранени или доста отслабени; у нас – ще се стягат. Този абсурд е изключително стряскащ в подтекста на настъпващата стопанска рецесия, подбудена от други аргументи, като шоковото повишаване на цените на силата. България, втората след Румъния най-бедна страна в Европейски Съюз, не може да си разреши лукса популисти, които желаят да се харесат на всички, да се заиграват с човешкия живот.

Автор: Петър Чолаков

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР