ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Румен Радев – президентът атлет на една затлъстяла нация

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Политиците обичат да се снимат със спортисти, само че не обичат да спортуват пред камери. Затова 50-те лицеви опори, които направи единствено за минута 58-годишният държавен глава Румен Радев на шампионат по карате, провокираха стихия от “уау” в обществените мрежи. (Също и куп иронични забележки.) Уау - тъй като сподели добра форма, надделявайки тримата младежи, които мереха сили с него. И даде старт на самодейността “Спортувай с президента”, чиято концепция е да насърчи децата да спортуват отвън учебно заведение.

Какво става с физкултурните салони

За мизансцен президентът избра спортния комплекс на частното учебно заведение “Свети Георги”, чиито ученици могат да упражняват над 20 типа спорт. Това е едно от скъпите елитни учебни заведения и сътрудник на Британския съвет, а постройката му бе оповестена за “Сграда на годината” за 2018-а. В елементарен физкултурен салон на държавно или общинско учебно заведение сходна проява на спортни умения би била сложна – било поради протекъл покрив, неприятна настилка, остаряла дограма или липса на отопление в множеството салони. Някъде пък въобще ги няма. В 400 учебни заведения липсва закрито място за спортуване, което е близо 1/5 от всички 1963 образователни заведения в България, която, да напомним, е страна-членка на Европейски Съюз. Преди десетина години бяха 500, което демонстрира грижите на страната за физическата интензивност на децата в учебно заведение.

Третото държавно управление на ГЕРБ реши да направи нещо по въпроса - въпреки всичко става въпрос за строителство, и през февруари 2020 година отпусна 25 милиона лв. за планиране, създаване и съоръжение на 50 салона, шест от които са във втория максимален град в България - Пловдив. Година и половина по-късно се оказва, че са определени изпълнителите. През юли служебният министър на спорта Андрей Кузманов заяви, че някои от компаниите са получили 100% от сумите предплатено, половината от тях са регистрирани на един и същи адрес и договорите се ревизират.

Президент спортист не е задоволително

Президентът, който, с изключение на с вдигнатия пестник и три служебни държавни управления, се прочу и с изпълненото с лекост коремно възлизане, е държавен глава на затлъстяла нация. Според данни от Европейското здравно изявление през 2019 година с наднормено тегло, в това число затлъстяване, са 62,8% от мъжете и 45,0 % от дамите на възраст 18 и повече години. Тези данни са част от обяснението за огромния брой българи с диабет, който е обществено значимо заболяване, и с хипертония. Здравният профил на България, направен от Европейската комисия, демонстрира също, че едно на всеки пет български деца попада в категорията наднормено тегло или затлъстяване - четвъртото най-високо равнище в Европейски Съюз.

“Дали дадена нация е спортна се мери по броя на гръбначните изкривявания и затлъстелите в учебно заведение, а не по броя на олимпийските медали”, споделя състезателен специалист, поискал анонимност. Заради цялостната индиферентност от страна на ръководещите (които и да са те) към изискванията за спорт на учениците, на часовете по физическо образование се гледа с скука. А поради локдауните и онлайн образованието децата въобще не помниха за тях. Ученици от държавни учебни заведения споделиха по какъв начин са минавали: “Господинът ни пращаше видеа на извършения, които да вършим, да се снимаме и да му изпратим”, “Имахме уроци за разпоредбите за баскетбол или бадминтон и след това правихме проби за тях и всеобщо преписвахме”, “Ми… нищо не сме правили, но и в учебно заведение не вършим - който желае играе на двора, който желае не...” При играта на учебния двор обаче се пада неприятно, тъй като всеобщо настилките им са с асфалт, по-стар от междуселски пътища - изронен и на дупки.

Зачеркване на всеобщия спорт

В българската просветителна система връзката сред физическата интензивност и здравето е скъсана от дълго време, младежите бягат от “физкултурата”, с цел да пушат, да се мотаят и какво ли още не. Ако родителите им разполагат със средства, могат да ги запишат отвън учебно заведение на тенис, плуване, гимнастика, спортни танци, ски, разнообразни типове бойни изкуства. Ако са в частно учебно заведение като “Свети Георги”, такива благоприятни условия ще им бъдат предоставени и в самото образователно заведение. Ако са от онази третина от българите - или 33,6%, за които Евростат заяви, че са изложени на риск от беднотия, ще са удовлетворени да имат храна, топлота през зимата и здрави обувки. А всеобщият спорт от дълго време е оставен в ръцете на частната самодейност.

Заради темповете на строителство в огромните градове всевъзможни свободни места биват “усвоявани”, а спортни площадки няма - и на никой и през разум не му минава да ги планува в закон в името на качеството на виталното пространство. Разбира се, постоянно може да се изкачи Черни връх - и през вчерашния ден Румен Радев сподели по какъв начин. Въпреки че българската нация е по-скоро затлъстяла, в сравнение с спортна, всички се възторгват от триумфите на тенисиста Григор Димитров, боксьора Кубрат Пулев или “златните момичета” от художествената гимнастика. Но това си е от национализъм. Иначе и в инициативните комитети на кандидат-президенти участват известни спортисти с шампионски трофеи - в името на политическия спорт.

4 милиона за строителство и ремонт

Една от последните вести от спортното министерство е, че 4 млн. лв. от постъпленията от хазарт ще бъдат разпределени сред държавни и общински учебни заведения за създаване на нови и ремонт на съществуващи физкултурни салони и спортни площадки. Тази сума я стигне за двайсетина обекта, я не, поради повишаването на строителните материали с над 30% от началото на годината. Иначе Законът за хазарта планува не по-малко от 10% от приходите да отиват за спортни обекти и/или уреди в държавните и общинските учебни заведения. Държавата - в лицето на третото държавно управление на ГЕРБ, обаче... пропусна да си прибере 700 милиона от хазарта. Всъщност изпусна доста повече - няколко затлъстели генерации.

Автор: Емилия Милчева

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР