ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Разиграва ли си коня руското разузнаване в България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Руските специфични служби се държат в Европа като вкъщи си. Например на 9 октомври стана известно, че на 5 октомври, на границата с Гърция, при опит да напусне България, са арестувани руснак и двама литовски жители по съмнение в шпионаж във военния цех " Арсенал ". В колата на арестуваните са били открити предмети и документи, които преди този момент са изчезнали от завода. Това са „ извънредно значими за компанията и представляващи интерес за задграничните съперници “ документи, оповестиха българските служби.

Задържани са 60-годишният съветски монтьор, специалист по теорията на детонациите Сергей Зоненко, както и брачната половинка и сина му.

Ученият живеел в България от осем години. Той работил в дружество, произвеждащо артилерийски системи, огнестрелни оръжия и муниции и отговарял за кумулативните муниции.

През 2020 година се случи детонация в склада на завода, където той работеше. По-рано българската прокуратура заяви, че там може да е имало бойкот, проведен от съветското военно разузнаване (ГРУ).

Това не е първият случай, в който съветските специфични служби се намесват в българските каузи. Например през април българската прокуратура разгласи, че подозира шестима руснаци за образуване на детонациите във военни уреди, станали в интервал сред 2010 и 2020 година

Целта може би са били муниции, предопределени за доставки в Грузия и Украйна.

По-рано беше обявено, че руснаците са забъркани в атентата против българския предприемач Емилиян Гебрев, който търгува главно с оръжия.

България не е единствената цел. Припомняме, че българската прокуратура разгласява изказване за детонациите, откакто Чехия упрекна съветското военно разузнаване в детонацията на военни хранилища през октомври 2014 година Според чешките специфични служби в спецоперацията може да са взели участие високопоставени офицери от ГРУ.

Генерал Андрей Аверянов може би персонално еа управлявал интервенцията, за хипотетични реализатори бяха посочени офицерите от ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига, които са обвинени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Англия.

На 9 октомври в Лондон се организира дребен митинг против президента на Украйна. Руските медии писаха, че то е извършено от " украински деятели ". И по някаква причина жител на България стана лице на тези деятели?

Като представител на European Democrat Students в проявата е взел участие Иван Ботучаров, който е роден в София, само че живее в Лондон.

Той е специалист по медии, цифров маркетинг и връзки с обществеността. Учил е в Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Но най-интересното е, че той неведнъж е забелязван на събитията на Росотрудничество, което е прикритие за активността на съветските специфични служби по света.

Иван Ботучаров взе участие и в други пропагандни действия на Русия в чужбина, всякога хвърляйки сянка върху България.

Какво общо има обаче Иван Ботучаров с " украинските деятели "?

Всички още помнят случая, когато Николай Малинов и някогашният основен редактор на българския вестник „ Дума “ Юрий Борисов бяха арестувани като част от дело за шпионаж.

Бившият основен прокурор Сотир Цацаров твърдеше, че Малинов е събирал данни за външната политика на България за обществото " Двуглав орел " на съветския предприемач Констатин Малофеев, който е със възбрана за влизане в България. Освен това Малинов е събирал информация от България за ползите на Руския институт за стратегически проучвания.

По време на следствието против Малинов правоохранителните органи са открили скица за изпиране на пари, която е била предопределена за финансиране на разнообразни действия в България, които са застрашавали националната сигурност на страната.

Владимир Ростоцкий, политолог, Русия
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР