ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как нацистите изобличиха сами себе си в Нюрнберг

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Никога не съм взел участие в построяването на лагери за заличаване на евреи, нито пък съм насърчавал тяхното битие ". Тези думи на Ханс Франк, именуван " касапинът от Полша ", могат да се чуят в оригинал с неговия глас в онлайн-архива на Станфордския университет. Лъжите и увъртанията на Франк въпреки всичко не му оказват помощ да избегне справедливото отмъщение: през 1946 година Международният арбитражен съд в Нюрнберг го признава за отговорен по две от общо трите точки на обвиняването и го осъжда на гибел.

Архив със звукозаписи

Лично Хитлер назначава Франк за основен губернатор на Полша. Реставрираните звукозаписи с неговия глас са част от новия онлайн-архив на Станфордския университет в Калифорния. В интернет е качена към този момент и цялата правосъдна документи от Нюрнбергския развой. Повече от 20 години са били нужни, с цел да се качат в интернет всички правосъдни досиета от процеса против нацистките военнопрестъпници, разяснява шефът на Факултета за човешки права и интернационално право в Станфорд проф. Дейвид Коен. Той е безапелационен, че „ тези документи не трябва да стоят под ключ в нечий списък, а би трябвало да са налични освен за историци и специалисти. Трябва да ги предоставим на необятната аудитория благодарение на днешните съвременни механически благоприятни условия “, споделя той. Идеята за отворения списък с размер от 50 терабайта е на проф. Коен и на неговия сътрудник професор Дитер Симон. През 1998 година Коен е началник на Центъра за изследване на военните закононарушения към Университета в Бъркли, а Симон е бил шеф на Института „ Макс Планк “ за европейска правна история във Франкфурт на Майн. Особеното на тези общо 5215 досиета с документи от процесите в Нюрнберг е това, че за първи път едно цяло държавно управление е изправено на подсъдимата пейка - по обвиняване за гибелта на милиони хора.

Нацисткият режим самичък е документирал закононарушенията си

Прокурорите на страните-победителки във войната съумяват да сформират обвинителните актове против немското държавно управление въз основа на събраната от самите нацисти документи. „ Военачалниците, политическите фигури, отговаряли за медиите и пропагандата, както и за финансите в държавното управление – от всички тях бе потърсена отговорност в Нюрнберг “, споделя Коен. Самата документи за процесите от Нюрнберг е предоставена от Международния арбитражен съд в Хага. След това цялата информация е цифровизирана във вашингтонския Музей на Холокоста, а Университетът в Станфорд е поел работата по разчитането на текстовете на общо към 270 000 обособени страници.

Всички тези документи в този момент са към този момент налични в интернет, споделя техническият шеф на Университетската библиотека в Станфорд Том Креймър. „ За по-голяма нагледност информацията е разграничена на няколко категории документи, като да вземем за пример “обвинителни актове “, „ заключителни пледоарии “ или „ единични закононарушения “. Освен това към тях са направени и обяснителни текстове, които коментират съответни исторически условия. Следващото лято цифровият списък ще бъде допълнен с още към хиляда файла под формата на звукозаписи. Сред тях има да вземем за пример фрагменти от чуванията на 24-ма обвинени пред съда. Отделно към архива ще бъде прибавен и над 6 часа кино материал, направен от чиновниците на архива. Очаква се това да стане в средата на 2022 година.

" Геноцидът излиза наяве видим "

Онлайн-архивът от Калифорния ще е изключително потребен за потребителите, които владеят немски език, тъй като 64% от всички документи са на немски, споделя Дейвид Коен. Неговият екип от Факултета за човешките права приготвя през идващите месеци и онлайн-изложби за разпространение на самодейността. „ В целия свят има хора, които се занимават с тематиката за геноцида. Ние желаеме да я създадем ясно забележима за всички - и то на всевъзможни езици “, показва проф. Коен. Заедно с Университета Ерланген-Нюрнберг той приготвя онлайн-версия и на 12-те правосъдни процеса, последвали главния в Нюрнберг.

Автор: Маркус Шулер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР