ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Беларус: И едно писмо е достатъчно, за да отидеш зад решетките

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Беларус: Пишеш писмо от състрадание - и хайде в ареста!

Беларус: И едно писмо е задоволително, с цел да отидеш зад решетките

И най-елементарната демонстрация на състрадание към политически пандизчии в Беларус приключва зле - човек се оказва под наблюдаване на локалното Комитет за Държавна сигурност (на СССР) или даже зад решетките. Няколко такива истории споделя Дъждовни води. Всеки, който в Беларус прояви даже най-елементарно състрадание към политически пандизчии, неизбежно се оказва под наблюдаване на локалното Комитет за Държавна сигурност (на СССР) или даже в пандиза. Няколко такива истории споделя Дъждовни води.

След като прекарва 25 дни в ареста, на 11 септември Иля Миронов е освободен. Още през идната седмица той стартира да написа писма до политически пандизчии в Беларус. Досега е разпратил над 2600 писма, което доброволецът от Гомел възприема като своя задача. Но акцията му не минава безпроблемно: измежду като преди към месец се появява на улицата с тениска с надпис „ Пишете писма “, на Миронов му е формиран акт за административно нарушаване, а откритите в жилището му неизпратени писма са прибавени към материалите по делото против него като доказателство за политическа активност.

Посещения от полицията

Иля Миронов е уверен, че силовите органи целеустремено се пробват да сплашат всички, които пишат писма на политически пандизчии. Той схванал това, когато през лятото бил посетен у дома от служител на реда, който го разпитвал за какво написа писма. Служителят на реда обаче не могъл да отговори на контравъпроса на Миронов какво неправилно има в това. „ Такива визити има и при други доброволци “, показва Миронов. Самият той знае за няколко такива случая в Гомел, само че това се случва евентуално и на доста други места, уверен е той. Заради рекордния брой изпратени от него писма Иля Миронов се е трансформирал в известна персона в Беларус. Но всичко при него стартира инцидентно: откакто през декември предходната година активистката, която до тогава се е занимавала с тази активност, е била принудена да напусне Беларус поради заплахата от репресии, Миронов взема решение да продължи нейното дело.

Тогава му хрумва концепцията да брои изпращаните писма. По това време той към този момент е имал пет акта за административно нарушаване и 31 дни арест. Но същински притегля вниманието на управляващите откакто в обществените мрежи приканва хората да се причислят към самодейността. На 16 февруари в цялата страна са обискирани пространства, употребявани от правозащитници. В същия ден служители на реда идват и при Миронов. Това се повтаря на 8 юли, когато са обискирани всеобщо жилища на публицисти, а Иля Миронов е арестуван по отношение на наказателно дело по член 289 от Наказателния кодекс за терористична активност. След като е разпитан от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), е настанен в следствения арест в Гомел, откъдето след 8 дни най-неочаквано е освободен.

Заплаха за режима?

По всичко проличава, че управляващите в Беларус възприемат писането на такива писма като опасност, споделя за Дъждовни води активистката от правозащитната организация MAYDAY Татяна Живица. Нейното жилище също е било обискирано от чиновници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), които са иззели оттова компютър и телефон, а самата Живица е била разпитвана. Накрая тя се оказва с повдигнато обвиняване за терористична активност. Използвайки цялата налична информация за нея, в това число и това в коя детска градина върви 4-годишният ѝ наследник, от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) се пробвали да я вербуват. За да се отърве от този призрачен сън, Живица се съгласила на всичко. Но по-късно се разкрила опция да напусне Беларус и в този момент от чужбина провежда писането и изпращането на писма на взаимност до политически пандизчии в родината ѝ.

Безгранична взаимност с политзатворниците

Подобни произшествия с деятели има също и в Минск, споделя Яна Гончарова от самодейността „ Писма в кутия “. На 8 юли е бил арестуван от хора на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и админът на Фейсук-групата „ Писма на взаимност с Беларус “ Сергей Борисов. Наказан е с 5 дни арест за непокорство, тъй като дълго време отказвал да отвори вратата на полицията. От декември 2020 година насам са изпратени към 11 500 писма до белоруските следствени арести и затвори посредством самодейността „ Писма в кутията “, която към този момент работи освен в Беларус, показва Гончарова. В интернет на адрес https://vkletochku.org/ всеки може да напише картичка, която деятелите по-късно разпечатват, слагат в плик с пощенска марка и изпращат на съответния адрес. Изключително значимо е самодейността да продължи, уверена е Яна Гончарова. Това си проличава и по позитивните мнения. Вече има случаи, когато пощенски чиновници, вместо да връщат по-тежките писма, сами доплащат по-високата цена за пощенска марка и писмата отпътуват. В други случаи доброволци намират в пощенските си кутии благодарствени послания, споделя активистката на „ Писма в кутията “.

Автор: Александър Бураков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР