ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Действията на Кирил Петков се наказват с 3 години затвор

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Проблеми с машинното гласоподаване ще има. Важно изискване е процедурата да се почисти и да стартира образование както на изборните комисии, по този начин и на самите гласоподаватели Теоретично е допустимо подправянето на машинния избор. Имаше доста съществени обвинявания за имитация на последните американски избори на 3 ноември предходната година. За да се увеличи доверието в изборния развой и машинната обработка на резултатите, би трябвало или да се преброят всички контролни разписки, или да се създадат задоволително огромни извадки, където да се съпостави резултатът с преброените разписки, с този който е записала машината ".

Това декларира в изявление пред " Труд " математикът проф. Михаил Константинов. Ето обобщение от ревюто му.

За машинното гласоподаване

" ЦИК още е дебитор на българското общество, тъй като резултатите от 1300 такива инспекции с разписки от последните избори на 11 юли към момента не са оповестени.

Тези компютърни разписки, които машината изплюва и след това отиват в кутия за обувки, трябваше да се преброят. Не ми е известно резултатите от тази инспекция да са оповестени. Апелирам ЦИК неотложно да разгласява резултатите от инспекцията.

В град Брюксел също гласоподават с машини. Това прави 1% от европейските гласоподаватели, а в този момент процентите са 2, тъй като и България отиде в тази категория.

В момента 2% от популацията на Европа гласоподава машинно, останалите 98% гласоподават с хартия. Хората не са безусловно сигурни какво се случва с гласа им и това беше един от претекстовете на немския парламентарен съд, който забрани машинното гласоподаване на територията на федералната република, тъй като гласоподавателите не са уверени какво се случва с гласа им, а като не са уверени, те не имат вяра в изборния развой.

Избирателят не може да наблюдава какво се случва с гласа му. Нещо от машината влиза и нещо излиза. Никой не може да каже какво влиза и какво излиза, в случай че не направи някой доста деликатна инспекция. Хартията е налице. Вие попълвате едни хартии и комисията ги брои.

На това преброяване могат да участват всички - представители на партиите, специалисти, жители. Както се броят пари, през вас изваждат една пачка с бюлетини и споделят тази бюлетина е за тази партия. Това се вижда от всички разбираемо.

Когато вие натиснете едни клавиши, машината обработва съответната информация и вие въпреки всичко не сте сигурни какво е това, което сте вкарали като информация, и какво е това, което машината изкарва.

Няма по какъв начин да убедите хората без да извършите тази инспекция, за която приказвам - да се сравнят получените резултати с контролните разписки.

В България има някои недостатъци на изборните технологии, които са заради неприятно осъществяване на закона. Има случаи, при които са били инвалидизирани бюлетини или е имало указания за инвалидизиране на бюлетините.

Има и доста недействителни гласове, изключително на локални избори, когато има гласоподаване за съветници. Да кажем, че машините преодоляват това.

Обаче помислете какво се случва, когато на последните избори 600 хиляди българи не гласоподаваха спрямо тези през април.

Бяха 3 милиона и 300 хиляди на 4 април, станаха 2 милиона и 700 хиляди на 11 юли. Защо тези 600 хиляди души не гласоподаваха?

Част от тях не го направиха, тъй като се уплашиха от машините и това е реалност. Това също е отнемане на хората от право на глас.

Ако човек се уплаши от тази технология и не си упражни правото на глас, му се лишава правото на глас. Това е политическо закононарушение по отношение на изборните права на жителите.

Ако някой отива да гласоподава, и го спрете, и го пандизите в една стая, и не го пуснете да отиде да гласоподава, това е политическо закононарушение и ще бъдете наказани на затвор, тъй като сте лишили този жител от право на глас.

Когато 600 хиляди души не отидат да гласоподават, какво е това? Нека всеки да си отговори. Това ме безпокои, да не се уплашат хората още веднъж от комплицираните процедури и да не гласоподават. Затова подготовката за гласуването трябваше да е почнала към този момент.

Имаше подготовка преди изборите на 11 юли. Правеха се демонстрации, хората опитваха да гласоподават. 600 хиляди избягаха от гласуването. Ако в този момент избягат още толкоз?

Ще има ли победител още на първия тур?

За да се решат президентските избори на първи тур, би трябвало да гласоподават най-малко 3 милиона и 350 хихяди гласоподаватели, което е половината от гласоподавателите в описите. Аз не мисля, че на 14 ноември ще има толкоз гласоподаватели. Ако не излязат, ще би трябвало да се създаде втори тур.

Точно същият беше казусът през 2006 година. На първи тур президентът Първанов завоюва над 60 % от гласовете, само че гласоподаваха по-малко от половината и по тази причина имаше втори тур на президентските избори, когато той завоюва с резултат 4 към 1.

Президентът Първанов два пъти завоюва над 50 на 100, само че първия път не ги признаха, тъй като не гласоподаваха половината гласоподаватели.

Смятам това въртене към ползите на настоящия президента да го забравим. Избори се вършат в полза на хората, а не на президентите, това е първата ми забележка. Мен не ме интересуват нито президента, нито партиите. Мен ме интересува българския народ и да бъдат предпазени ползите му.

Как би изглеждал новият парламент?

Според предварителните изследвания Народното събрание би изглеждал по този начин - ГЕРБ с 68 депутати, Има Такъв Народ с 49, Българска социалистическа партия - 47, Движение за права и свободи - 26, „ Промяната продължава “ - 26 и Демократична България - 24.

Дали ще има държавно управление зависи от положителната воля на партиите. В предходните парламенти имаха прелестна опция да сформират държавно управление. Бяха изолирали ГЕРБ и Движение за права и свободи, и без тях останалите партии имаха към 150 депутати.

Те се псуваха през цялото време, назоваха се болонки, дебели задници и т. н. Те направиха всичко допустимо да не създадат държавно управление. Как ще кажеш на някого, че е болонка и ще искаш да преговаряш след това с този човек. Не се приказва по този начин.

Нека да го кажем ясно. В 45-я и 46-я парламент почтени депутати нямаше. Имаше отговорни и по-малко отговорни. Най-малко отговорни явно бяха депутатите от ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, тъй като им споделиха, че ги изолират.

Тези депутати нищо не можеха да създадат против останалите, а останалите също по този начин не направиха нищо.

Така наречените партии на смяната са тотално отговорни за неуспеха на последните два Народното събрание. Имаха 150-160 депутати, какво повече желаеха? Колко би трябвало да имат? 240 ли? 240 няма по какъв начин да имат. Ако със 150 депутати не може да се направи ръководство защо приказваме.

Досега най-голямото болшинство, което е предписание държавно управление в България, е на Иван Костов през 1997 година, когато Обединените демократични сили имаха 137 депутати. Със 137 депутати се прави прелестно ръководство.

За паспортния проблем с Кирил Петков

При новият план " Продължаваме промяната " има един фарс, тъй като в тази работа единият от кандидат-депутатите е канадски жител. Той няма по какъв начин да стане народен представител, в случай че не се освободи от канадското си поданство.

Във всеки случай, той и на 10 май е бил канадски жител и става министър в нарушаване на Конституцията.

Освен това е подписал декларация с погрешно наличие. Не знам какъв брой е честно това да знаеш, че има някакъв факт, който ти пречи да станеш министър, и да подпишеш декларацията с погрешно наличие.

Първо, имаме неистина. Второ, имаме нарушаване на закона, което се санкционира с 3 години отнемане от независимост - това е член 313. Освен това същият този народен представител, ако в действителност стане народен представител, най-малко в този момент да се откаже от това поданство.

Този човек приказва нелепости. Ако няма време да отиде до Букурещ, дано упълномощи водача си и той да взема документа.

Този документ не е конфиденциален. Нека бъде по този начин добър да покаже документа, съгласно който на 10 май е бил освободен от канадско поданство, тъй като в случай че не го покаже би трябвало да лежи 3 години в пандиза.

Заглавието е на ФАКТИ

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР