ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Искаме си парите!: да поговорим за милионите и магистралите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 20 февруари 2013 година министър председателят Бойко Борисов афишира оставката на първия си кабинет. Ден по-късно в София се изсипаха земеделци с трактори и свиневъди с цялостен ТИР с свине, на чието предно стъкло пишеше: “Бойко, кръстник на свиневъдите! Ако теб те няма, и нас няма да ни има!”

Вече е 2021 година. Бойко Борисов не ръководи, а пътните служащи, протестиращи в центъра на столицата, не скандират името му. Но в случай че Борисов го нямаше, едва ли единствено за две години щяха да са раздадени близо 8.7 милиарда лв. на избрани компании посредством “ин хаус” процедури - без търг и конкурс, за някаква работа в близко бъдеще. Други са били авансирани от 70 до 100 %, даже без план - а една от тях е получила 100 милиона за денонощие. Лъвският къс е за пътища - строителство, ремонт, поддръжка. Пътищата са емблемата на ГЕРБ. Както и корупцията.

“Искаме си парите, няма да се откажем!”

Мъжете и дамите в светлоотразителни жилетки, пратени от шефовете си на жълтите павета с лозунги като “Без път няма посока!” и “Не сме политическа дъвка!”, в действителност си желаят парите. Някои от тях не са получавали заплати няколко месеца. Но не ги желаят от мениджърите, които са получили предплатено милиони от държавното управление на ГЕРБ.

Министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова ревизира една от компаниите, чиито строителни служащи недоволстваха в центъра на столицата, и обществено заяви резултатите. Те са от компания, която работи на км 135 от автомагистрала „ Хемус “ - „ Автомагистрали Хемус “, сключила контракт за краткотрайно и възмездно прилагане на транспортни средства, строителна машинизация и съоръжение с държавното сдружение „ Автомагистрали “ ЕАД за сектори от „ Хемус “. Към контракта има и анекс за доставка на материали и произведения. Благодарение на тези договори компанията е получила предплатено 23 712 768 лева с Данък добавена стойност. От тях са приспаднати близо 7.2 милиона лв. с Данък добавена стойност - за осъществени и признати от възложителя действия, изясни Комитова. Останалите над 16 милиона лв. би трябвало да се намират във компанията - по сметка, като материали или техника. От Министерство на регионалното развитие напомнят, че същата компания е авансирана с други близо 72.7 милиона лв. за сектор 4 от " Хемус”, за който бе открито нелегално строителство.

Сред протестиращите има и такива, които също са жертви на модела, натрапен при ръководството на Борисов - да се залагат ниски годишни разноски за Агенция " Пътна инфраструктура”, и да се подписват контракти за в пъти по-високи суми, които в края на годината да се разплащат от бюджетните остатъци. Едно обаче е неоспорим факт - има контракти, регистрирана е активност. Процедурите " ин хаус”, наложени от ГЕРБ, са законово уредени в Закона за публичните поръчки (ЗОП). И без значение от това, че в прокуратурата са изпратени контракти, където има възлагания доста над позволения по закон предел от 50% от цената на договора, те би трябвало да се извършват - т.е., да се платят фактурите.

Още нарушавания на Закон за обществените поръчки в името на изборите

Така се стигна до парадокса министърът на финансите Асен Василев - същият, който дружно с министъра на стопанската система Кирил Петков и Виолета Комитова обясняваха за източените обществени средства и порочните схеми, да упорства депутатите да одобрят нови 222 милиона за разплащане с пътните компании в актуализацията на бюджета - по този начин общата сума става 322 млн. лв.. А заплащанията за други 1.3 милиарда лв. за действия, които не са фактурирани, да се разсрочат за пет години. За задачата обаче е нужно да се допусне " изключение” от Закон за обществените поръчки, както се разбра на съвещанието на парламентарната бюджетна комисия. Вестник " Сега” отбелязва, че то е било вкарано в последния миг, не е било подадено от депутати до крайния период - 7 септември, а е импортирано непосредствено от министъра на финансите.

Форсмажорното решение за заплащанията, взето под натиска на пътния отрасъл, демонстрира, че преди избори митингите нормално реализират задачата си. Въпреки това браншова камара " Пътища”, в която членуват най-големите компании, не е удовлетворена и упорства да бъдат платени над два пъти повече от заложените в този момент средства в актуализацията на бюджета. Протестите на сектора могат да ескалират до блокади на пътища с пътностроителна техника и многолюдни митинги.

Задават се президентски и трети предварителни парламентарни избори. Освен пътните служащи стачкуват и притежатели на заведения против наложените със заповед на здравния министър доктор Стойчо Кацаров ограничавания за работа поради COVID-19. Недоволството, режисирано или не, рискува да навреди на високото утвърждение, с което се употребяват министрите от служебния кабинет на президента - а значи и на самия Румен Радев. " Ако не се заплати и компаниите си търсят парите по правосъден ред, може да бъде блокирано зимното разчистване и да спре строителната дейност”, предизвести Асен Василев. В служебното държавно управление обаче би трябвало да плануват следствията от прекъсването на заплащания по настоящи контракти. Реформирането на бранша и промяната на модела остава за идващите.

Автор: Емилия Милчева

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР