ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Европейската комисия поиска финансови санкции за Полша. И добре, че го направи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Европейската комисия изиска да бъдат наложени финансови наказания на Полша. Брюксел предизвести, че в случай че не бъдат спазвани главните правила на правото, милиардите от Фонда за възобновяване няма да потекат към Полша.

Финансови наказания: Европейската комисия желае Полша да бъде санкционирана, а това е ясно предизвестие против дясното държавно управление във Варшава. Комисията дава недвусмислено да се разбере, че разногласието към върховенството на закона е сериозна тематика.

Да, финансовите наказания са необикновена мярка, която може да излезе скъпо на Полша, само че те въпреки всичко не съставляват най-сериозния инструмент, който Еврокомисията държи в ръцете си. Тя занапред ще взема решение дали да пусне за Полша парите от огромния Европейски фонд за възобновяване. А Полша се числи измежду страните, които би трябвало да получат най-вече пари от този фонд, като националконсерваторите, ръководещи във Варшава, към този момент твърдо са ги възнамерявали за своите великодушни обществени стратегии, с чиято помощ желаят да завоюват и идващите избори след две години.

Ходът на Комисията е предизвестие

Еврокомисията предлага на Полша да се наложат финансови наказания, а с това явно желае да реализира едно: Варшава да одобри по-сериозно обстоятелството, че изплащането на милиарди евро от Фонда за възобновяване в действителност зависи от спазването на правилата на правовата страна.

В острия спор, който се води към полското правораздаване, от дълго време не става дума единствено за опитите то да бъде подчинено на политическите ползи на държавното управление. Управляващата партия " Право и правдивост " към този момент слага под подозрение и постулата, че на полска територия важи европейското право - а с това слага под въпрос и фундаментите на европейската интеграция.

Ето за какво Европейската комисия въобще не може да отстъпи в този спор - в интерес както на останалите страни членки, по този начин и на жителите на Полша. И добре прави, че към този момент подхваща дейности.

Райнхард Везер, " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР