ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тайван е икономическа алтернатива на Китай

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
През юли литовското и тайванското външно министерство оповестиха проекти за разкриване на в действителност посолства в столиците на двете страни - Вилнюс и Тайпе.

Освен това тайванската делегация в литва ще се отбелязва с името на страната – Тайван, а не с Тайпе, което е желано от Китай. Това е първият сходен случай в Европа от 18 години насам, написа онлайн изданието Emerging Europe, заяви Investor.

Това се случва единствено месец откакто Литва напусна формата 17+1 , основан от Китай през 2012 година за поощряване на съдействието сред Пекин и страните от Централна и Източна Европа.

Инициативата евентуално има за цел да извърши предизборното заричане, обещано от премиера на Литва Ингрида Шимоните, да се „ бори за независимост “ в Тайван.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис разяснява, че съдействието сред Пекин и Литва не е донесло „ съвсем никакви изгоди “.

Литва не е единствената страна от района на Централна и Източна Европа в усилването на дипломатическата активност с Тайван, която евентуално ще се пояснява като враждебна от Китай.

През септември предходната година президентът на чешкия сенат Милош Вистрчил посети Тайван, което провокира вълна от отвращение в Китай. Чехия подари и 30 хиляди ваксини против ковид на острова. В отговор тайванският президент Цай Ин-уен разяснява, че „ това още веднъж демонстрира, че Тайван и Чехия са освен твърди сътрудници по пътя на свободата и демокрацията, само че и че другар в потребност е в действителност добър другар “.

Според някои анализатори последните дипломатически ходове на Чехия и Литва алармират за очевидна смяна в политиката.

„ Неотдавнашното задълбочаване на връзките сред Тайван и някои страни в Централна и Източна Европа се дължи основно на оперативната смяна на вътрешната партийна политика в последните, при която някои нововъзникващи политически партии и по-младите генерации политици имат друго усещане за интернационалното състояние и неолиберализъм в изискванията на глобализация, в сравнение с интернационалните съюзи по време на Студената война или даже по този начин наречената посткомунистическа ера “, споделя Тер Хсин Чън, изпълнителен шеф на Центъра за Централна и Източна Европа в университета Соочоу в Тайпе.

Всъщност съдействието сред Централна и Източна Европа и Тайван към този момент не може да се смята за ново развиване. Само че естеството на връзките сред двете страни наподобява се е трансформирало от първите дни на посткомунизма в разрастващата се Европа, написа Investor.

Като към този момент одобрена народна власт и една от по този начин наречените икономики-тигри, Тайван пое водеща роля в посткомунистическия интервал в Централна и Източна Европа, като откри свои представителства в Унгария, Полша и Чехия още в средата на 90-те години. Сега няколко страни от района на ЦИЕ са в положение да поемат дипломатическото управление на връзките сред двете страни, твърди Емилиян Кавалски, учител по връзките сред Китай и Евразия в кампуса на Нотингамския университет в Нинбо, Китай.

Според него Тайван може да предложи жизнеспособна опция на Китай - както поради възприеманите от него дипломатически, по този начин и стопански изгоди.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР