ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

„Състезание с един кон“ и изпра ли новият шеф на Спецпрокуратурата Иван Гешев. Николай Неделчев пред ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 23 юни (сряда) Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет избра нов началник на Специализираната прокуратура да бъде Валентина Маджарова. Маджарова беше единствен претендент за поста, решението беше единомислещо, а изборът беше съпроводен от митинг пред постройката на Висш съдебен съвет.

Още в сряда от ФАКТИ разговаряхме с, който предизвести, че посредством избора на Маджарова, „ мафията се пробва още веднъж да конфигурира свое прокси на един доста основен пост, с цел да си обезпечи безотговорност за осъществените престъпления”.

Днес от ФАКТИ продължаваме диалога за избора на Валентина Маджарова и за профилираното правораздаване с гражданския деятел Николай Неделчев.

Коя е Валентина Маджарова, какви противоречиви моменти можем да открием в обществените ѝ прокурорски актове, свързани с Цветан Цветанов и Иван Гешев, за какво след избора на Гешев за основен прокурор още веднъж следим „ съревнование с един кон “ и избор при единствен претендент – разговаряхме с Николай Неделчев по тези въпроси. Припомняме, че през юли 2020 година Неделчев завоюва дело по Закона за достъп до социална информация, а решението на съда задължи Инспектората на Висш съдебен съвет да разгласява отчета си по аферата „ ЦУМ-гейт “. Неделчев е деен участник в митингите на самодейност „ Правосъдие за всеки “, съидейник на гражданско съдружие БОЕЦ, деятел на „ Да, България “ още от нейното основаване и сегашен член на партията.

Разговорът стартира отдалеко – от основаването на профилираното правораздаване у нас.

Специализираното правораздаване за мен се изроди в нещо, което не трябваше да бъде . Неговото основаване по начало беше стимулирано със мнение на Европейската комисия, със CVM механизма (б.р: Механизъм за съдействие и проверка), само че това е надълбоко подвеждаща и неточно подадена информация. Никъде в CVM механизма и отчетите по него не става въпрос да се сътвори профилиран съд и прокуратура. Става въпрос за специализация на проверяващите органи от досъдебното произвеждане. Такива профилирани отдели може да има във всички 30 окръжни прокуратури в България. Не се направи това обаче. Вместо това Борисов и компания взеха решение да основат напълно нов съд. Този съд съгласно мен изначално беше конституиран по един доста стеснителен метод. Там всеобщо се командироваха районни съдии, районни прокурори, някогашни районни прокурори от провинцията, в това число от много затънтени места и градчета. По начало в този съд трябваше да попаднат най-признатите съдии и най-изтъкнатите експерти. Случи се таман противоположното. Дори със тласъка на свръхвисоките заплати, те не съумяха да намерят действителни претенденти, а изпълниха този съд с районни магистрати. Много районни прокурори също станаха съдии, което е много притеснително. Така имаме прокурор от едната страна – като обвинител, имаме и досегашен прокурор във функционалността на арбитър. Това е доста притеснително “, счита Николай Неделчев.

„ Прави усещане, че в така наречен „ избори “ в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които не са никакви избори, а просто инсталиране, назначение, като цяло надпреварите са с един кон. Това е извънредно необичайно. Нещо повече – там напълно се гласоподава накуп. Ако някой си направи труда да наблюдава съвещанията и протоколите на тази Прокурорска гилдия, ще види, че там постоянно се гласоподава накуп, няма диспути, няма противоположни отзиви , постоянно пръв се изрича основният прокурор, а всички последващи изявления и отзиви са в унисон с неговото мнение. Тоест основният прокурор задава тона, а след него се папагалства – повтаря се казаното от него, просто с други думи. От чисто външна позиция на справедлив външен наблюдаващ, тази Прокурорска гилдия е безсмислена, тъй като тя не е нищо повече от Иван Гешев, умножен по 10. Или Сотир Цацаров, умножен по 10 – клониран 10 пъти “, сподели още той.

На въпроса дали казусът идва от съответния основен прокурор или е по-скоро систематичен, Неделчев отговори: „ Проблемът надалеч не е от дадения човек. Проблемът е систематичен, тъй като тази свръховластена фигура на основния прокурор е заложена с извънредно високи пълномощия, бих споделил, извънконституционни пълномощия. Никъде в Конституцията не попада институт на основен прокурор, както няма и основен арбитър. Структурата на Прокуратурата би трябвало да е огледална на структурата на съдилищата – откакто няма основен арбитър, за какво би трябвало да има основен прокурор? И за какво той има такива безгранични пълномощия?

Извън това, не може да се подценява и резултатът от съответната персона. Преди време имахме Филчев, който се оказа, че май е за освидетелстване. След това се появи Цацаров, който стана извънредно деен политически състезател. В композиция със своята персонална злопаметност и отмъстителност, се трансформира в извънредно несъответствуваща фигура за подобен високоовластен пост. След това се появи Гешев, който смятам, че изобщо не е нужно и да го разясняваме като морал, нравственос или по-скоро отсъствието на такива “.

Разговорът мина към съответния избор с един претендент – избора на Валентина Маджарова за административен началник на Специализираната прокуратура. „ Ако човек знае по какъв начин да изследва, къде да гледа и какво да чете, тогава бързо се схваща, че Валентина Маджарова в действителност не се е появявала в правосъдна зала по никакви каузи, разнообразни от каузи против бежанци в град Средец, покрай границата с Турция. Тя има доста такива каузи, дори при избора ѝ с това я похвалиха. Аз доста скърбя, само че какво общо има това с корупционните закононарушения, с Данък добавена стойност измамите, със комплицираните, комплекси закононарушения, които Специализираната прокуратура би трябвало да проверява? Тя няма явяване в съда по нито едно такова дело. Не е известно и да е писала обвинителен акт по такова дело. Възниква резонният въпрос какво в действителност е постигнала Валентина Маджарова, че се оказа най-подходяща за първия пост в Спецпрокуратурата? “, разяснява Николай Неделчев.

Казва се, че магистратът и прокурорът най-ясно приказват посредством актовете си. Направихме си труда да се доберем до няколко нейни основни актове – прокурорски постановления, които в действителност се оказва, че са постановления за отвод от досъдебно произвеждане. Те са извънредно основни. Едното е за лицето Цветан Цветанов. Другото е не за кого да е, а по отношение на лицето Иван Гешев “, продължи той.

Стигаме до евентуално най-интересната част на диалога - противоречивите моменти във въпросните постановления, които Неделчев изясни: „ Постановлението за случая с Цветан Цветанов, което аз сега имам пред себе си, е извънредно притеснително, тъй като то напълно пренебрегва връзката на Цветанов със законовата корекция „ Артекс “ . Не може ти да си вносител и създател на такава корекция, твоята парламентарна група да гласоподава корекция, която санира изтеклото позволение за строителство на „ Златен век “, и в подмяна на това ти да получаваш безусловно за без пари извънредно вкусен парцел. Прокурор Маджарова тотално е пренебрегнала всичко това. Това се назовава базистна непросветеност по фактическия състав на евентуално непозволеното действие – т.е. неуместните обстоятелства напълно се пренебрегват. Тя даже не си прави труда да ги разяснява. Преди две години „ Апартаментгейт “ раздруса страната, а всички бяха „ изпрани “. Има аналогични постановления на други прокурори за всички други участници, освен за Цветанов, който в последна сметка след това заплати политическата цена “.

Още по-проблематично обаче е постановлението на прокурор Маджарова по отношение на самия Иван Гешев, счита Неделчев. „ Цветановци има доста, само че основният прокурор е един. Датата на постановлението на Маджарова по отношение на Гешев (и то е пред мен) е 8 ноември 2019 година - броени дни преди той да бъде конфигуриран за основен прокурор на 24 ноември 2019 година. Маджарова очевидно доста е бързала да „ изпере “ Гешев, тъй че той с напълно чисто дисциплинарно досие, да бъде определен за основен прокурор. Проблемите в това разпореждане са доста. Делото „ Недосегаемите “, което в действителност Иван Гешев разцепи на две – „ Недосегаемите “ 1 и „ Недосегаемите “ 2, беше докарано до дъно единствено в първата част, като тя е за по-лекото закононарушение. Хората се разминаха с условни присъди, възвърнаха някаква доста дребна сума в бюджета, а огромначата част от сумата – над 100 милиона източено Данък добавена стойност, по никакъв метод не се възвърне. Това значи, че е безусловно нелегално да се подписва съглашение, изключително за такава голяма невъзстановена вреда. Споразумение може да се подписва единствено тогава, когато вредата е възобновена, в случай че не в 100-процентов, то най-малко в голям размер.

Валентина Маджарова не вижда никакъв проблем в това съглашение. Фактът, че тези 100 милиона лв. са окончателно изгубени за бюджета за нея не е никакъв проблем . Делото изобщо не стига до съд, бидейки разцепено на две от Иван Гешев. Втората, по-важната половина, е смачкана. Това е първият проблем с това разпореждане на Маджарова.

Вторият проблем с постановлението, който също е доста сериозен недостатък, е, че тя твърди, че да, фактически е имало някакви аудиозаписи , които запечатват пазарлъците на Гешев с така наречен Владко и другите подсъдими и обвинени, само че тъй като това били нерегламентирани записи, те трябвало да бъдат пренебрегнати . Прокуратурата има една дългогодишна традиция в това отношение – всеки запис, който не ѝ изнася и който тя не желае да пипне даже с ръкавици, просто се споделя, че е нерегламентиран и точка, до такава степен. Помним „ Ало, Ваньо “, помним Мишо Бирата, помним „ Двете каки “, помним „ Ти си го избра “. Примерите за такива записи за десетки. Всеки път единственото, което Прокуратурата си прави труда да каже, е, че това е нерегламентиран запис. Въобще не ги интересува наличието. Ако един запис уличава някого в закононарушение, то тогава централният проблем е това непозволено действие, а не кой е правил записа. Има и процедура на съда в сходни случаи. Маджарова прави едно доста тежко нарушаване като прокурор, игнорирайки тази фактология и наличието на този запис.

Третият доста значим проблем с нейното разпореждане е, че тя тотално пренебрегва друга основна фактология - онази имитация, записана черно на бяло сред двама подсъдими, че има едни 50 хиляди Иван Гешев да оправи делото. Тук към този момент приказваме за евентуално закононарушение против правораздаването, за евентуално корупционно държание. Прокурор Маджарова не се интересува от тази имитация . Все едно тази имитация не съществува. Като жител задавам въпрос за какво тази имитация не е значима и мисля, че повече хора би трябвало да задават този въпрос. Защо Прокуратурата се прави на глуха и сляпа във връзка с тази имитация, в случай, че е записана в протокол от намерено правосъдно съвещание? Това са извънредно тежки прокуски на Маджарова като прокурор, които явно са умишлени, несъмнено. Фактът, че пропуските са умишлени утежнява нещата в допълнение “, изясни Николай Неделчев.

В края на диалога Неделчев разяснява упованията си какво би могло да се случи, в случай че желанията за закриване на профилираното правораздаване се осъществят. „ Георги Ушев – ръководителят на Апелативния профилиран углавен съд, който в никакъв случай на никое място не се появява по медиите, за една седмица се появи три пъти. Той сподели, че магистрати като неговите сътрудници в Апелативния спецсъд ще би трябвало след това да се върнат на доста ниско равнище. Неговите сътрудници стоят командировани от районни съдилища. Когато ти си командирован, не виждам никаква спънка да се върнеш да бъдеш областен арбитър, какъвто си бил по начало. Тези хора не са печелили конкурс за по-високото равнище, просто шефът – в тази ситуация шефът Ушев, ги е командировал с две равнища нагоре. Същото важи за Спецпрокуратурата. Г-жа Маджарова е работила в Районна прокуратура град Средец, а по-късно в Шумен. Аз съм сигурен, че и в Шумен има какво да се проверява “, сподели той.

Не виждам нищо неприятно в това всеки да се върне откъдето е пристигнал и да бъде по този начин добър да завоюва някакъв конкурс . Конкретно в тази ситуация на Маджарова мисля, че беше спечелила конкурс, само че в голямото болшинство от случаите става дума за всеобщо командироване. Например господин Ангел Кънев от Районна прокуратура в град Елхово, сегашен зам.-шеф на Спецпрокуратурата. Най-фрапантният образец, който мога да дам е Франтишек – командирован от Силистра в Софийска районна прокуратура, по-късно командирован от нея в Софийска градска прокуратура, от нея командирован в Спецпрокуратурата, от нея в Апелативната спецпрокуратура и неотдавна във Върховна прокуратура със заплата 6000 лв.. Това е гердан от командирования без нито един извоюван конкурс. Това са правилните хора. Това са хората, които извършват поръчките “, приключи Николай Неделчев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР