ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Гневът на Зеленски премина в разочарование от САЩ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Украинският президент Владимир Зеленски съобщи, че е научил посредством пресата, че президентът Байдън е решил да спре да се пробва да блокира съветския водопровод " Северен поток-2 ", който Украйна счита за ужасна опасност за националната сигурност.

Лидерът приказва за психологическия напън на Путин, личният си яд, трансформирал се в отчаяние от Съединени американски щати и вярата му, че Байдън, който той съпоставя с баскетболното великолепие Майкъл Джордан, към момента може да надиграе Русия и да избави Украйна.

В момента съветският газ тече през Украйна по пътя към Европа. " Северен поток 2 ", газопроводът от Русия до Германия, ще разреши на Русия да заобиколи и изолира Киев, столицата на Украйна. Според Зеленски Съединени американски щати са единствената мощ, способна да спре Русия.

" Това е оръжие, същинско оръжие в ръцете на Руската федерация ", счита той. " Не е доста разбираемо, че патроните за това оръжие вероятно могат да бъдат обезпечени от такава велика страна като Съединените щати. "

Путин към този момент употребява спомагателния си лост за Украйна. Руският президент съобщи в петък, че Украйна би трябвало да покаже благосклонност, в случай че въпреки всичко желае съветският газ да минава през страната.

„ Държавният департамент постоянно се ангажира с украинските чиновници във връзка с „ Северен поток 2 “. Преди предаването на последния отчет на Конгреса, Държавният департамент уведоми украинския дипломат във Вашингтон и висши чиновници в Киев, в това число ръководителя на кабинета на президента, за наличието на отчета ", сподели представителят на Белия дом пред Axios.

" Администрацията се ангажира да продължи да се съветва с Украйна, до момента в който притискаме Германия да се оправи с рисковете, които " Северен поток 2 " крие за Украйна и европейската енергийна сигурност. Ние също по този начин приветстваме директната ангажираност на Украйна с немското държавно управление по отношение на техните опасения. "

" Когато президентът Байдън се срещне с президента Путин в Женева, той ще отстоява суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както направи и в двата си по-ранни апела до президента Путин. "

Източник от администрацията съобщи, че Белият дом обмисля да предложения Зеленски във Вашингтон преди срещата на върха на Байдън с Путин, само че за тази покана спря да се приказва след решението на Зеленски да смени ръководството на държавната енергийна компания " Нафтогаз ". Този ход докара до опасения в администрацията, че той отстъпва в напъните за битка с корупцията.

Путин разгласи в петък, че първата от двете линии на потока е приключена и сподели, че енергийният колос „ Газпром “ е подготвен да стартира да цялостни " Северен поток 2 " с газ.

Зеленски сподели, че е преодолял гнева и в този момент би описал възприятията си като отчаяние.

Президентът на Украйна съобщи, че би трябвало да изслуша брифинга за пресата в Белия дом, с цел да добие изясненост: Администрацията съобщи, че тръбопроводът към този момент е съвсем приключен и цитира значимостта на положителните връзки с Германия.

Зеленски съобщи, че схваща смисъла на тази връзка, само че попита: " Колко живота на украинци костват връзките сред Съединени американски щати и Германия? "

Той добави, че към момента счита, че Байдън може да спре тръбопровода. " Все отново към момента имам вяра, че Байдън е Майкъл Джордан в политиката ", сподели той.

Той напомни по какъв начин Майкъл Джордан приспиваше съперниците си, давайки им подправено чувство за победа, след което грабваше успеха в последната минута.

" Ако казусът не е подобен, това ще бъде доста тъпо, освен за мен ", сподели той. „ Ще е налице чувството, че при тези условия Русия ще има огромен късмет да надделее над Съединени американски щати “.

Белият дом споделя, че е предложил срещата на върха с Путин да търси " постоянни и предсказуеми " връзки с Русия.

Байдън надали е първият президент на Съединени американски щати, който се стреми към това, сподели Зеленски. " Но в случай че питате мен, по-добрият сюжет би бил Съединени американски щати да го направи по този начин, че Русия да стартира да се стреми да изглади връзките си със Съединени американски щати. "

Зеленски счита, че военното скупчване от страна на Русия по границите е опит за нанасяне на " психически напън ", само че означи, че опасността към момента е действително надвиснала.

Той изрази благодарност за поддръжката, която Байдън заявява, само че сподели, че решението за " Северен поток " може да " потисне доверието ", което украинците изпитват към Съединени американски щати.

Зеленски сподели още, че е обсъждал с администрацията на Байдън допустимо увеличение на военната помощ за разширение на сигурността в Черно и Азовско море към бреговата линия на Украйна. Не е ясно дали Байдън ще продължи тези полемики.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР