ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Симеон Гаспаров: “Магнитски” е като домино. Засяга и банките с парите на Божков и Пеевски

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Законът “Магнитски” е доста тежък. Действа като домино. Обхваща освен Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, само че и кръга към тях. Засегнати са и банките, които държат парите им. Това е зелена светлина за институциите - да не се тормозят да работят.
Това съобщи в ефира на Българската национална телевизия журналиста Симеон Гаспаров.

Думите му идват в подтекста на вчерашния скандал, който се развихри след невиждания пестник на Вашингтон. Трима български жители попаднаха в черния лист по закона “Магнитски” - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Мотивите - те са забъркани в голяма корупция. Отбелязват се подкупи за политици, търговия с власт и впрочем констатации, които участват в не един или два други отчета.

Симеон Гаспаров е безапелационен - банките, които държат парите на тези лица ще бъдат тежко наранени. Същото важи и за техните бизнес сътрудници.

" Ако някоя от тези банки си разреши да им даде тези пари, тази банка ще бъде глобена от финансовото министерство на Съединени американски щати три пъти повече от парите, които те са вложили в тяхната банка. Например, в случай че аз съм вложил 1 милион $, банката ще би трябвало да заплати 3 милиона, а също по този начин ще ѝ бъде неразрешено да прави каквито и да е банкови интервенции ", изясни журналистът.

Гаспаров бе безапелационен - нито една банка по света няма да посмее да трансферира или да придвижи каквато и да е парична сума, тъй като мигновено би попаднала в черния лист.

Гаспаров напомни, че законът “Магнитски” е бил подписан от Барак Обама, само че се е трансформирал в световен по време на ръководството на републиканеца Доналд Тръмп. По този метод наранени ще са освен страни от обкръжението на Путин, да вземем за пример, само че и китайски предприемачи. Засегнат е и водачът на Венецуела Николас Мадуро, хора от Саудитска Арабия поради жестокото ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги.

Журналистът е на мнение, че глобите по закона “Магнитски” са нещо позитивно за България - парите ще бъдат върнати в страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР