ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо България е последна по доходи в ЕС - отговорите на Мартин Димитров

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Анализ на икономиста и политик Мартин Димитров:

Защо България е последна по приходи в Европейски Съюз?

- Свръх концентрацията (монополизъм) и селективното толериране на дребен брой близки до властта компании стопират развитието;

- 1 милиарда заеми за 8 компании от държавна банка;

- 3,4 милиарда от публични поръчки за 7 фирми;

- дребните ги глобяват за 2 лв. недеклариран оборот, а на други се опрощават 10 милиарда неплатени налози за три години;

- не са обезпечени правата на благосъстоятелност, в случай че реши някой идва и ти взима компанията ( " Осемте джуджета " );

- земеделските евро дотации са съсредоточени в малцина големи;

- целеустремено се отхвърля желаното от нас ( " Групата за напън " ) интернационално следствие за КТБ, защото доста нелицеприятни обстоятелства могат да се разкрият;

Какво се получава:

1/ Инвеститори заобикалят такива дестинации, тъй като осъзнават, че не могат да се конкурират с компании, близки до властта.

2/ Целта изобщо не е да се привлекат вложители (в някои отрасли), тъй като това би довело до конкуренция за компании, близки до властта.

3/ Близките до властта компании смачкват останалите, които им се изпречат на пътя. Така да вземем за пример беше признат закон против дребните бензиностанции.

4/ Много хора се отхвърлят да аплайват по публични поръчки, тъй като е ясно кой печели.

5/ Контролните органи се занимават с тормоз върху дребните компании, тъй като за част от огромните има други правила.

6/ Малки и междинни компании заобикалят да вършат бизнес в сфери, в които преобладават близки до властта компании, тъй като могат да подразнят мощните на деня.

7/ В последна сметка задачата не е повишение приходите на популацията, тъй като това би повишило разноските за труд, а това е неприятно за „ нашите “ бизнеси. Всъщност задачата им е верните хора да запазят контрола си върху даден бранш.

Нужната смяна: Добри условия за развиване на дребните, прекъсване на рекета, същинска конкуренция, привличане на вложители, които да основат нови добре платени работни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР