ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Прилича на конспирация: какво се случва в България?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Евгений Дайнов:

Прави усещане, че за разлика от други интервали на промяна на властта, този път хората и институциите, ангажирани с предходната власт, не „ дават мигач” за промяна на посоката. Напротив: деятелите на ГЕРБ, техните главатари на държавни институции, техните медии и техните пропагандатори не престават да работят по този начин, все едно още упражняват цялата власт.

Двувластие в България?

Бродят клюки, че го вършат от естествена нелепост. Но не е по този начин. Пред очите си имаме един от тези редки в историята случаи, при които ставащото не е плод на нелепост, а на нещо като интрига. Става дума за система от практики, чиято цел е да построи действително двувластие в страната. Да направи по този начин, че да няма значение кой по какъв начин е дал своя вот и кой какво държавно управление е направил, тъй като действителната власт си остава в същите ръце.

В сферата на медиите процесът е явен. Преди дни една опозиционна партия, в тази ситуация - ГЕРБ, взема решение да прави конференция. На секундата и трите национални малките екрани прекъсват предаванията си, все едно е почнала война. Ако някоя друга опозиционна партия реши да направи конференция, същите тези малките екрани няма да реагират по никакъв метод. Значи не иде тирада за информиране на популацията. Иде тирада за друго: на поданството да бъде внушено, че нищо не се е трансформирало. Че ГЕРБ са си на власт и вечно ще бъдат.

За същото иде тирада и при протичащия сега развой на преодоляване на държавни болнични заведения от задкулисието. След години източване на частни лечебни заведения, сенчестите сили установяваха, че въпреки всичко парите не им доближават. И взеха решение да завладяват болничното дело директно, без заобикаляне по скришни пътечки. Тази маневра безусловно повтаря към този момент стореното при строителството на пътища, където допреди известно време се източваха пари посредством систематизиране на бюджетни остатъци. Когато тези суми взеха да стават незадоволителни, се стигна до директното изтичане на пари в държавни компании, откъдето те да се преразпределят по дълбоките джобове на заинтригуваните.

Всички случаи на внезапно разширение на обсега на плячкосването имат за цел да убедят популацията, че всичко си върви постарому: ще се взимат от ден на ден запаси от от ден на ден жители, с цел да отиват в „ касови наличности” там, където би трябвало. Същата е логиката в държанието на приморски общини като Царево и Созопол да вземем за пример. И в двете стремително продължава разрушаването и бетонирането на естествената среда в нарушаване на всички вероятни закони. И тук на поданството се оповестява същото: вие си гласувайте, забавлявайте се, само че действителната власт е наша и ние вършим каквото си желаеме.

„ Веднъж е случайност, повторно е съвпадане, третият път е офанзива на врага”, споделят американските специфични елементи, известни като „ тюлените”. Те не могат да си разрешат лукса да не схващат по кое време какво става, защото цената, която ще платят, е прекомерно висока. Не по-малко рисково е за едно общество да не забележи появяването на двувластие. И тук цената може да е убийствено висока.

Как действа двувластието - това към този момент се вижда в отхвърли на Българската банка за развиване (ББР) да даде на своя притежател - страната в лицето на служебното държавно управление, информация за раздаваните заеми. Тук виждаме по какъв начин работи класическото двувластие. Едната власт, формалната, насочва към чиновника едно предписание. Другата власт, паралелната или скришната, заповядва на чиновника да не се подчинява на разпорежданията на формалната власт. Чиновникът, подложен сред чука и наковалнята, е заставен да избира на кого да се подчини. И най-после се подчинява на оногова, който счита за по-голямата мощ.

Но когато скришната власт се окаже по-силна от формалната, нормално следва злополука. Пример е Русия от 1917 година. През цялото това бурно лято така наречен „ съвети” издават разпоредби, противоречащи на заповедите на формалната власт. След няколко месеца сходно подкопаване на формалната власт, през късната есен болшевиките без необикновен проблем взимат цялата власт.

Именно по тази причина бе обезпокоителен оня миг, в който не знаехме къде се намират и какво правят Бойко Борисов и пуснатите от него в дълги отпуски шефове на тайните служби. Какво им пречеше да са дружно и да създават тактики за подсилване на паралелната власт? Накрая като че нервите на шефовете на служби не устояха и те се пробваха да реализират помирение с формалната власт. Борисов обаче направи всичко допустимо да разберем, че е приел еврокомисаря по разширението, с който е водил значими държавнически диалози. Ще рече: Борисов продължава да е общественик, определящ курса, а не началник на опозиционна партия, с която никой не желае да си има работа.

Какво може да се направи

Това са извънредно рискови игри, които би трябвало да бъдат прекъснати. Как ли? Не е мъчно: всеки би трябвало просто да си прави работата по този начин, както му е написана - да се подчинява на разпоредбите, а не на заповедите на задкулисието. Така малките екрани да вземем за пример няма да прекъсват предаванията си, с цел да ни спуснат следващата порция ГЕРБ-пропаганда. Шефовете на служби ще бранят националната сигурност, вместо да я заплашват. ББР ще раздава заеми на дребни и междинни предприятия, вместо на хора с забавни прякори и подозрителна известност. Пътищата ще се строят с транспарантни и подконтролни публични поръчки, Министерство на околната среда и водите ще пази природата, Министерство на регионалното развитие ще развива територията и така нататък

Лесно е да се каже, мъчно е да се направи. Ще се желае мощна воля от страна на формалната власт, в партньорство с непрекъснатата опозиция от страна на поданството против паралелната власт. В това отношение заслужават възторженостти напъните на цивилен организации да спрат строителния произвол по Черноморието. И освен. А тези водачи на паралелната власт, които директно заплашват националния интерес или работят в сгода на враждебни на обществото ползи, би трябвало да се окажат в пандиза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР