ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Дали настоящият служебен министър на околната среда и водите ще обърне внимание на случващото се?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Послушковците на Министерство на околната среда и водите не престават да вилнеят, застанали компактно зад ментора си Ревизоро, който не спря за късото си ръководство да лее ужас и интриги както в системата на ведомството си, по този начин и в Парламента. То не бяха задаващи се в близкото бъдеще водни рецесии, рецесии с боклука, рецесии с горенето на боклука и други, за които бяха упреквани единствено избрани предприятия, министри и кметове.

Малък образец за това е издигането на директорките на дирекция „ Управление на водите “ и „ Управление на отпадъците и запазване на почвите “ в зам.-министри. Трябва да се означи, че това са точно проблематичните ресори – води и боклуци, откъдето породиха кавги, а също и арестите на тогава настоящия министър и зам.-министър.

Еколожката Славея Стоянова, управлявала Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, един от най-големите замърсители в региона, се издигна в държавната администрация, натоварена с ръководството на отпадъците, до зам.-министър… А чий ли интерес пази в качеството си на шеф, след това зам.-министър, след което отново шеф, след това още веднъж зам.-министър и в този момент още веднъж шеф?

Илияна Тодорова – по обучение правист, ученик на Югозападния университет „ Неофит Рилски “, в качеството си на шеф УВ е представяла за утвърждение графиците за разпределяне на води от комплексните и значими язовири на тогавашния министър. Припомняме, че точно тези графици вкараха министър Димов в ареста. Сценарий по поръчка ли е това?

Тези персони на позициите зам.-министър прецизно изпълняваха прищевките на Ревизоро, а може би и поети задължения.

Например при по този начин основания Национален координационен център, с който Ревизоро целеше само долнокачествен пиар, не бе посъветван от способените директорки – зам.-министърки, с какво би следвало да се занимава сходна конструкция на Министерство на околната среда и водите. Там царува безпорядък, припокриване на отговорности със профилирани дирекции в министерството. Постоянни са демонстрациите, че в Координационния център се наблюдават, управляват и ръководят в действително време придвижването на отпадъците, тяхното горене, положението на язовирите (преливане, изпускане, кражба на вода, риск от наводнение) и прочие.

Всъщност за построяването на една система в действително време, било то за следене на чистотата на въздуха във връзка с съответни предприятия-замърсители, било то за ръководство на водите, е доста комплициран и безценен развой – изследвания, проучвания, създаване на задоволителна мониторингова мрежа от пунктове, създаване на профилиран програмен продукт за следене, отчитане и подаване на данни в действително време и надлежно прогнозиране на бъдещи събития.

Друг образец е огромното уволняване в системата на Министерство на околната среда и водите на неуместни и кадърни експерти. Може би неуместни, може би неизпълняващи поръчки. Очевидно е, че Ревизоро в края на мандата, директно преди изборите, в профил огромен набор от фрагменти, може би за да сложи свои хора на основни позиции както в дирекции на Министерство на околната среда и водите, по този начин и в Басейнови дирекции, Регионална инспекция за опазване на околната среда и Изпълнителната организация по околна среда, хранейки очаквания, че ще продължи да вършее и при идващото ръководство. С тези свои дейности за късото си ръководство той съумя да сътвори безпорядък и неустановеност в цялата конструкция на министерството. За почти година и половина Ревизоро смени огромен брой шефове на Регионална инспекция за опазване на околната среда и Басейнови дирекции.

За късото си ръководство Ревизоро смени в Изпълнителната организация по околна среда петима шефове, което навежда на мисълта, че тези, които е назначил и след това – премахнал, не са изпълнили някоя негова волност, а може би и някое предписание. Например да придвижват по незаконосъобразен метод някоя избрана процедура. Изпълнителната организация е органът, способен по издаване на сложни разрешителни на най-големите замърсители, включително за предпазване, оползотворяване и горене на боклуци. Шестият следващ изпълнителен шеф беше назначен няколко дни след парламентарните избори на 4 април, откакто организацията беше без началник 14 дни. Това предопределение е следващият опит на Ревизоро да се снабди с основна позиция – да сложи на въпросната позиция следващата послушна калинка.

Как се чака дадена администрация, виновна значително за здравето и живота на сегашните и бъдещи генерации да извършва функционалностите си в тези условия? Кой се чака да бъде виновен за следствията от създалата се съсипия, резултат от тотална непросветеност?

Най-интересното е, че послушните некомпетентни калинки, издигнали се от директорки до зам.-министри, директно след провелите се на 4 април парламентарни избори и няколко дни след прелюдия мораториум, бяха освободени и още веднъж назначени на позициите шеф дирекции на по този начин проблематичните профилирани дирекции. Задаваме си въпроса дали просто се пробват да си спасят работните места или от тях се чака да извършват съответни поръчки в бъдеще.

Вижда се, че вместо Министерство на околната среда и водите да бъде ръководено от тесни експерти с съответна подготвеност и експертиза в по този начин другите и тежки ресори, с които е натоварено, в действителност министерството се ръководи от хореограф, публицист, еколози и адвокати.

Важното е дали актуалният длъжностен министър на околната среда и водите ще обърне внимание на протичащото се и следствията от него. По-важното обаче е дали ще предприеме съответните законови дейности, с цел да не бъде измамен и да се окаже следващата изкупителна жертва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР