ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Анна Бекчиева, БОЕЦ за ФАКТИ: Моделът е пропукан и ГЕРБ изпадат в много видима истерия и агресия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Къщата в Барселона на Борисов - с цел да приказват по този сигнал на БОЕЦ представителите на гражданско съдружие Анна Бекчиева и Светослав Илиев участваха в съвещанието на Временната комисията по проверката в петък (7 май 2021 година). Изслушването им обаче не се състоя.

Отново в петък - на 7 май, от БОЕЦ внесоха сигнали до Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши, Европейската комисия, българската прокуратура и КПКОНПИ. Причината - разказът на Светослав Илчовски по време на чуването му в същата Комисия по проверка и сигналът му за схеми за рекет и търговия с въздействие. Вчера говорителката на основния прокурор Сийка Милева разгласи, че Прокуратурата е почнала инспекция по изказванията на агробизнесмена Светослав Илчовски. Проверени ще бъдат и изказванията на притежателя на компания „ Градус “ Иван Ангелов.

На днешното съвещание на Комисията по проверка, което стартира в 13:00 часа, Анна Бекчиева и Анжела Адамова се чака да показват сигнала на БОЕЦ по „ Барселонагейт “ във втората точка от реда на съвещанието, която е „ Разни “. За да приказваме за петъчното съвещание, за държанието на ГЕРБ към представителите на БОЕЦ по време на Комисията, а също и за упованията от инспекцията на Прокуратурата, от ФАКТИ се свързахме с Анна Бекчиева от БОЕЦ. Разговора четете в идващите редове:

- Г-жо Бекчиева, Вие бяхте в Комисията по проверка в петък, с цел да говорите по сигнала за къщата в Барселона на премиера в оставка Бойко Борисов – смятате ли, че този случай провокира задоволителни реакции у нашите институции?

- Не, направи се опит казусът да бъде, както нормално, потулен и пренебрегнат. От три години БОЕЦ подава сигнали по този случай до всички допустимо институции, в това число прокуратурата, Парламента, КПКОНПИ, Специализираната прокуратура, Върховната касационна прокуратура и все пак, реакция от българското правосъдие и правосъдна система няма.

Единствената реакция получихме от сигналите, които изпратихме към Испанската прокуратура и Каталунската полиция. Те започнаха следствие по случая, а то докара и до обявата в „ Ел Периодико “, в която въпросната къща бива обвързвана с премиера в оставка.

- Как си обяснявате неналичието на реакция от българските институции?

- Липсата на реакция е директно обвързвана с очевидните зависимости, които съществуват в българските институции. Това е и повода да се изисква унищожаване на Специализираната прокуратура и възобновяване на работата на правосъдната система, защото сега тя явно не прави работата, която следва да прави.

- Можем ли да вършим паралел сред къщата в Барселона и сигнала на Илчовски – т.е. допустимо ли е и този сигнал за съществени нередности да бъде потулен?

- Да, изцяло допустимо е. Това обаче е следващият величествен корупционен скандал, в който бяха изнесени подозрения за извънредно огромни злоупотреби. Това, което ние пожелаваме, както във връзка с къщата в Барселона, по този начин и във връзка с господин Илчовски, е тези сигнали да бъдат разследвани. Ние не твърдим, че има съответна корист, а че наличните обстоятелства водят към подозрения за такива. Затова наложително би трябвало да се организира следствие – с цел да се посочи дали тези злоупотреби са действителни. Да, прекомерно евентуално е този случай да бъде потулен и в действителност тъкмо заради тази причина Прокуратурата се самосезира.

Ако Прокуратурата се задейства по нашия сигнал, при преустановяване на следствието БОЕЦ, като жалбоподател, има право да подаде тъжба по отношение на отговора на Прокуратурата. Жалбата се подава към самата Прокуратура. Тоест в случай че те стартират следствие, жалбоподателят има право да жали отхвърли на Прокуратурата да образува досъдебно произвеждане. В случая, когато те се самосезират, тогава към този момент няма кой да жали, в случай че бъде прекъсната инспекцията.

- От БОЕЦ обаче подавате сигнала на Илчовски към Прокуратурата и КПКОНПИ, само че и към Европейската прокуратура и Европейската комисия. Трябва ли да има реакция от периферия, в случай че не можем да приемем, че разчитаме на нашето правосъдие?

- Именно по тази причина ние сигнализирахме и европейския прокурор Лаура Кьовеши. Очакваме институциите в Европейския парламент да се срещнат със случая и да подхващат съответните дейности.

- Казахте доскоро, че това е следващ корупционен сигнал. Според Вас в този момент трябваше ли да има по-силна спонтанна гражданска реакция, митинги, нови претенции?

- Последните 10 години ръководството на ГЕРБ докара до намаление в чувствителността на жителите към всичките тези корупционни покупко-продажби и злоупотреби, защото действително съвсем през седмица излиза наяве нещо сходно. Целта на БОЕЦ е точно тази – хората да възвърнат своята сензитивност и своята гражданска интензивност. Много е значимо ние да реагираме постоянно, когато ясно не появят подозрения за злоупотреби.

- Когато в петък задавахте въпроси към господин Ангелов от ГЕРБ непрекъснато Ви прекъсваха - защо приказва този тип държание?

- Това държание приказва за боязън. Първо, по време на Комисията, видяхме кулминационна точка в безобразно арогантното държание на представителите на ГЕРБ. Изцяло отношението на управляващите към БОЕЦ е показателно за това, което се случва в нашия политически и публичен живот. Същото нещо се тормозим, че ще се случи и с господин Илчовски. Тоест подателите на сигнали биват подложени на цялата суровост и принуда на властта и законодателството. Спрямо БОЕЦ това се показва в множеството закани, отправени към членове на сдружението и към ръководителя Георги Георгиев, множеството правосъдни каузи против БОЕЦ, както и последната неоправдателна присъда на Георги Георгиев от 5 месеца затвор на първа инстанция, която е типичен образец за изборната интензивност на Прокуратурата.

По време на съвещанието на Комисията в петък, като се изключи че бях прекъсвана, аз бях и неведнъж обиждане от представителите на ГЕРБ, които стояха зад тила ми. Също по този начин бях и заплашвана.

- Какво Ви споделиха те?

- Беше извънредно жестоко и надменно отношение. Дори не ми се цитира, тъй като равнището е извънредно ниско. Говорим за думи като: „ Млъкни, бе, кокошко! “, които е по-добре да не се загатват. Това е дъното като политическо държание, като политическа нравственос. Едно безпределно обругаване на главните правила на парламентаризма и демокрацията, които са тотално потъпкани.

- Споменахте изборната интензивност на прокуратурата. Ето, в този момент е стартирана инспекция на разказаното от Илчовски, само че по какъв начин смятате, че ще приключи тя?

- Проверката е стартирана, само че тя може да продължи несигурно дълго време. Когато няма съответен жалбоподател, няма кой да изисква съответни данни за свършената работа. Тоест най-вероятно няма да се стигне до досъдебно произвеждане. Това, което видяхме в залата по време на Комисията е по какъв начин народните представители от ГЕРБ тотално са пренебрегнали функционалностите си на представители на народа. В момента те се явяват директни представители на премиера. Тяхната цел е да защитят неговите ползи. Тъй като ние знаем за директната връзка сред Борисов и Гешев, прекомерно евентуално е това досъдебно произвеждане просто да не бъде продължено.

- Споменавайки точно тази директна връзка, има ли стойност в една инспекция, която ще се извърши от Иван Гешев?

- Тази инспекция най-вероятно няма да бъде осъществена. Имаме извънредно дълбоки подозрения, че ще се появи прокурор, който ще има смелостта и гръбнака да застане зад тази нея и да я извърши безусловно обективно. По тази причина ние търсим този прокурор, друг от прокурорите, които преди седмица изявиха „ непринудено “ своята позиция за самостоятелност по отношение на законодателната власт. В момента желаеме да забележим до каква степен самостоятелни са те.

- Това в действителност може да се види и от тази инспекция?

- Именно, да. Това ще бъде доста явен лакмус до каква степен Прокуратурата е самостоятелен орган в България.

- Какви са изводите, които можем да вадим от петъчното съвещание на Комисията?

- Изводите от държанието на депутатите от ГЕРБ са безапелационни – моделът е пропукан и те изпадат в доста ясна забележима нервност и експанзия, която ще продължава, защото тоз модел от ден на ден ще бъде осветяван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР