ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: За пачките и кюлчетата дори не повдигнаха обвинения, докато за мен – 5 месеца затвор

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
С решение на Видинския областен съд от 27 април 2021 година ръководителят на гражданско съдружие „ БОЕЦ “ Георги Георгиев беше наказан на пет месеца затвор. За това оповестиха от БОЕЦ. Георгиев е наказан да заплати и всички разходи по делото. Освен пет месеца затвор, той ще бъде в изпитателен период в границите на три години. Решението на Районния съд във Видин е на първа инстанция.

В правосъдното решение се показва, че Георгиев е „ направил непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, като отправял обидни изрази” и „ нанесъл удар с ръка в региона на главата на Т.В.Г. - водач в телевизия „ Канал 3 ", както и удар с крайник в региона на слабините и удар с ръка по лицето на П.Н.П”.

„ Днес Георги Георгиев, ръководител на Сдружение " БОЕЦ ", бе наказан на пет месеца затвор с тригодишен изпитателен период за това, че през 2019 година, незабавно, откакто БОЕЦ заведе дело против избора на Пеевски за евродепутат, във Видин беше изпратена тайфа мутри, представящи се за публицисти, които в продължение на три дни тормозеха и преследваха Георгиев, фамилията и брачната половинка му.

Той бе наказан по тази причина, че отбрани брачната половинка и себе си от мутрите на Пеевски и по тази причина, че дружно с бойците има дързостта да се изправи против мафията в открита борба за независимост и правдивост! “, написаха от БОЕЦ във Facebook.

За да приказваме за решението на съда във Видин, дали това решение съставлява принуда против водача на БОЕЦ и сдружението, а също и за днешния митинг на гражданското съдружие, от ФАКТИ се свързахме с Георги Георгиев.

„ Събитията се развиват от 3 до 5 юли 2019 година, директно след една серия от каузи, които БОЕЦ заведохме против избора на Пеевски за евродепутат и в разгара на нашата акция против избора на Гешев за основен прокурор. Точно тогава беше изпратена една група хора, аз самият ги нарекох мутри, които се представяха за публицисти и три дни дни преследваха мен и брачната половинка ми във Видин, тормозейки ни физически и душевен, издевателствайки над нас.

Тогава сигнализирах обществото, публикувайки фрагменти, видеозаписи на тези събития и това, което се случва. Пет пъти виках органите на реда, виках полиция, с цел да приключи тези дейности, да приключи контакта с тези хора. Още в първите секунди декларирахме, че не желаем да беседваме с тези хора, да бъдем снимани, да имаме каквито и да е било контакти с тях, че ни тормозят, че брачната половинка ми е в тежко здравословно положение. Тогава тя беше на хемодиализа – тъкмо в тези дни, бяхме и пред трансплантация, която предстоеше единствено след няколко месеца. В последния ден експанзията от тяхна страна ескалира и аз бях заставен да защитя брачната половинка си и себе си, отблъсквайки тези хора.

Съответно цялата тази акция против нас беше синхронизирана с полиция, с прокуратура и те това и чакаха. Така, вместо на тези хора да им бъде потърсена сметка за това безвластие и за техните дейности, бяха повдигнати обвинявания на мен “, описа Георги Георгиев.

На въпроса дали присъдата на първа инстанция от пет месеца затвор е относима към направеното от него, Георгиев отговори: „ Няма по какъв начин да измервам шамарите на кг или в месеци затвор, само че мога да измеря равнището на гражданска интензивност. Ако към оня миг те смятаха, че с сходни репресии могат да заглушат гласа на жителите и да ни смачкат, към днешна дата можем да кажем, че резултатът е тъкмо противоположният. Тоест посредством тези си дейности, те единствено ни окуражиха още повече – продължихме с митингите, продължаваме с борбите си. Виждаме резултата през днешния ден – три от тези четири партии, които управляваха до неотдавна, към този момент са зад борда на действителната политика и отвън Народното събрание (бел.: Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ, ВОЛЯ), а четвъртата партия (бел.: ГЕРБ) е в неспособност да сформира даже коалиция за ръководство “.

Георги Георгиев разяснява и гласуването на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи срещу програмата на днешното съвещание на Народното събрание, в което трябваше на второ четете да се гласоподават измененията в Изборния кодекс и да се разиска основаването на две краткотрайни комисии – една за „ Росенец “ и втора за полицейското принуждение на антиправителствените митинги. Отново през днешния ден в 09:00 часа пред Народно събрание стартира митингът на БОЕЦ под надпис „ ДА на смяната, НЕ на подмяната! “.

На въпроса дали днешното гласоподаване е посочило кои са партиите на статуквото, той отговори: „ Това статукво стана ясно директно след изборите. БОЕЦ обявихме днешния митинг пред Парламента под надпис „ ДА на смяната, НЕ на подмяната! “ точно поради това двуличие на чугуненото болшинство на мафията или болшинството на Гешев. Говоря за ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Те от една страна, декларират, че ще поддържат едно вероятно реформаторско държавно управление, че ще поддържат някакви промени, а в това време виждаме, че при най-важните гласувания – за чуването на Гешев, за електронното гласоподаване, в това число и през днешния ден, те гласоподават дружно против промените, против измененията. Затова излязохме през днешния ден – с цел да напомним, че няма да позволим жителите да бъдем излъгани още веднъж. Ние възобновяваме своите борби против мафията и статуквото и те ще носят отговорност за тези свои дейности “.

„ Вижте случая с моето дело. За пачките и за кюлчетата нямаше даже повдигнати обвинявания. Нямаше повдигнати обвинявания и за къщата в Барселона, за 16 милиарда източено Данък добавена стойност, за десетките, стотиците, хилядите систематични далавери, обири и грабежи на страната, на европейски фондове, на общини. Докато за мен – 5 месеца затвор. Ние ще апелираме, несъмнено. Но това още веднъж е илюстрация на кочината, в която те трансфораха страната ни “, безапелационен беше Георгиев.

„ Що се отнася до процесите в Народното събрание сега, съгласно нас отиваме на нови избори. Искрено се надявам, че ще намерят сили за смяна най-малко на част от изборните правила. Днес напомнихме и за част от задачите на митингите предходната година – оставката на Гешев, оставката на Кошлуков. Трябва и промяна на Съвет за електронни медии “, сподели още Георги Георгиев.

„ Не можем да бъдем същински свободни без независимост на словото, а свободата на словото за нас включва свободата на публичните медии – на Българска национална телевизия и БНР, които да отразяват точно гласа на жителите, на българското общество, тематиките, проблемите на гражданското общество. За страдание в тях също виждаме, че мафията посредством своите марионетки – в лицето на Кошлуков, не разрешава това да се случи. Затова е тази наша борба. Тя няма съответна фиксация нито в Кошлуков, нито в Гешев. По същия метод водехме борбата и против Цацаров. Докато мафията управлява правосъдната система посредством основния прокурор, то всеки опит за промяна, всеки опит за битка с корупцията, за битка за правдивост и нормалност, е жертван. Затова и правосъдната промяна е толкоз значима “, сподели ръководителят на БОЕЦ в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР