ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Георги Георгиев, БОЕЦ за ФАКТИ: Статуквото в парламента – БСП, ДПС и ГЕРБ, няма да позволи реформи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Протест под надпис “ДА на смяната, НЕ на подмяната!” провежда гражданско съдружие БОЕЦ тази сряда - 28 април, от 09:00 часа пред постройката на Народното събрание. “Ще се съберем в градинката против служебния вход”, пишат от БОЕЦ.

“За няколкото дни работа на новият Парламент стана ясно, че чугуненото болшинство на мафията, на Гешев, на Пеевски, Борисов и Доган в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия неодобряват всички значими и нужни промени и промени!”, споделят още те. “В сряда ще кажем пред Народното събрание, че няма да позволим жителите да бъдем излъгани още веднъж!”, приключват от БОЕЦ.

За да приказваме за митинга, неговите претенции и за работата на Народното събрание, от ФАКТИ се свързахме с водача на БОЕЦ Георги Георгиев.

На въпроса какви са аргументите за митинга в сряда - дали той е продължение на митингите от предходната година или е предизвикан от нещо характерно и съответно, Георги Георгиев, БОЕЦ отговори: „ И двете – и продължение, и нещо характерно и ново. Продължението е в това, че сме същите жители със същите претенции, които продължаваме да отстояваме. Новото е, че това се случва към този момент след изборите и се случва в миг, в който най-малко за БОЕЦ е ясно, че това болшинство на статуквото в Народното събрание – Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ, няма да разреши да се случат по този начин нужните съществени промени . Не приказваме за някакви дребни ремонти и промени, приказваме за същинските промени – правосъдна система, Изборен кодекс. Това към този момент го видяхме образно при гласуването за чуването на Гешев и при гласуването за електронното гласоподаване. За това ще излезем да кажем, както сме го и озаглавили: „ ДА на смяната, НЕ на подмяната “.

Георгиев разяснява и това дали точно замяна се случва сега. „ Според нас се случва опит за замяна . Отдавна жителите към този момент не се лъжем толкоз елементарно и от дълго време и на тях не им е толкоз елементарно да ни лъжат. Както виждате, гласът на жителите към този момент все по-ясно се чува. Нашите политици имат все по-силен почит и боязън от жителите. Така и би трябвало да бъде. Не смеят по този начин безочливо да ни лъжат и безочливо да показват своето неуважение и надменност по отношение на нас”, сподели той.

„ Само допреди няколко години сами знаете какво се случваше след избори. На секундата забравяха за своите обещания и правеха всякакви трикове, безусловно безпринципни обединения. Властта се превръщаше в самоцел. Забравяха се обещания, платформи и това, за което бяха избирани. Сега към този момент не е по този начин, към този момент не смеят да се държат толкоз жестоко и надменно.

В сряда ще излезем, с цел да им напомним, че голямото болшинство от българските жители на последните избори гласоподаваха точно за смяната . А смяната се състои в една поредност от законодателни промени, които би трябвало да бъдат осъществени от Народното събрание. Когато няма воля за това, когато няма задоволително болшинство за това нещо – отиваме на последващи избори. От БОЕЦ взаимни отстъпки с тези цели няма да вършим. Виждаме, че компромисите ни въртят в своя обаян кръг към този момент десетилетия. Нужно е нещо в действителност коренно ново. Ново – не толкоз като политически индивид, а ново като неотстъпчивост и подготвеност да се отстояват задачите и правилата, които са заложени авансово.

Политическите партии би трябвало да отстояват тези правила. Управлението, което бива образувано след избори, би трябвало да отговоря на политическите поръчки, направени преди изборите. Това е почтено по отношение на жителите, това е концепцията на един избор “, сподели Георги Георгиев.

На въпроса дали измененията се провалят във връзка с чуването на Гешев и Изборния кодекс или освен, той отговори: „ Сами по себе си това са значими неща, само че приказваме и за правосъдна промяна, приказваме за законодателство, което да разреши да се търси отговорност на основния прокурор, приказваме за нов Висш правосъден съвет, приказваме за премахване на настоящия основен прокурор, което също би трябвало да мине през една законодателна самодейност и процедура. Виждате, поредност няколко неща, и то единствено в правосъдна сфера.

Оттук нататък БОЕЦ има концепцията за Закон за гражданския надзор върху ръководството и така нататък Много неща са. Всички тези неща, събрани вкупом ще ни донесат тази смяна, която чакаме. Но когато даже и едно от тези неща бъде спънато, то тогава всичко ще се срине”.

„ Виждаме някакви дребни неща, някакви фалшификати – да вземем за пример промени в Закона за придвижване пътищата. Да, несъмнено и това е значимо, само че какво трансформира в огромната картина? Нищо, безусловно нищо! Ще е същият модел на ръководство, същите корупционни схеми и същите мутри-мафиоти ще стоят отпред на страната. Това би трябвало да променим – огромното, горе на върха . И тогава всичко по веригата до долу, ще се промени и възобнови от единствено себе си, по натурален път”, безапелационен беше Георгиев.

„ Разбира се, не би трябвало да се отпускаме нито за секунда. Ние казахме, че този път не 100 дни, а 100 часа даваме независимост и успокоение на Народното събрание. Минаха тези 100 часа, видяхме на какво са способни, видяхме какво се случва вътре. Не одобряваме каквото и държавно управление да бъде формирано в този момент, то да бъде пленник на капризите на статуквото – на ГЕРБ, Движение за права и свободи и БСП”, сподели още той.

“Ние добре си спомняме думите на Станишев по времето на Орешарски, когато влезе в Народното събрание и сподели на своята група: „ Или гласувате Пеевски за началник на ДАНС, или държавното управление пада “. Това е моделът на рекет и изнудване, който те желаят да наложат над едно ново и реформаторско държавно управление . Те ще дадат лицемерно гласовете, които не доближават, с цел да бъде основано това държавно управление, само че оттук насетне във всеки един миг те ще му извиват ръцете, ще го рекетират, ще го спъват. Те могат да го неодобряват когато и да е, най-малкото могат да неодобряват бюджет, могат да изискат избор на съмнение, могат да го заплашват и рекетират за предопределение и така нататък На това сме се нагледали “, безапелационен беше водачът на БОЕЦ.

След това диалогът мина към опцията за служебно държавно управление – концепция, която БОЕЦ поддържа в своя позиция още в деня след изборите. На 5 април гражданското съдружие излезе с одобрителна нови парламентарни избори позиция. „ Предвид обстановката и резултатите, още на 5 април декларирахме, че най-честно по отношение на българските жители би било да се направи всичко допустимо за едни бързи и съществени промени в Избирателния кодекс, да се направи промяна на ЦИК и да вървим към нови избори “, сподели Георги Георгиев.

На въпроса дали през днешния ден, откакто Слави Трифонов разгласи, че „ ИТН “ ще върнат мандата, можем да кажем, че отиваме точно към нови избори, той отговори: „ Можем да го кажем в огромна степен, да. Все отново има още един мандат за връчване. Там чисто математически и теоретически има някакви разновидности, само че откакто първата и втората партия са върнали мандата, оттук насетне четвърта, пета или шеста партия да прави опити за съставяне на ръководство, към този момент не би било съществено. Дори и да има някакви чисто математически разновидности с поддръжка на статуквото, не би било съществено. Можем да кажем, че вървим към нови избори “.

„ Има обаче задоволително време, до момента в който официално се довърши рулетката с връчването на мандатите, през което време Народното събрание да работи. Това е вторият претекст, с който излизаме на митинг в сряда – значимо е да упражним напън, с цел да бъдат довършени промените в Изборния кодекс, които са стартирани и да бъде заменен ЦИК , поради новата обстановка в Народно събрание, с цел да могат новите партии да имат посланичество вътре, гражданското общество да има посланичество вътре. Ето това би трябвало да се случи в оставащите десетина дни до две седмици. Убеден съм, че отдалеченото гласоподаване и гласуването по пощата могат даже на идващите изключителни избори да бъдат въведени, даже единствено за българите в чужбина. Възможно е, въпрос е обаче на политическа воля”, сподели още Георгиев.

Тези, които в този момент ни излъжат още веднъж, те ще бъдат осъдени на идващите избори . Този тип двуличие ще бъде осъдено. Всеки би трябвало да си дава сметка, че думата към този момент тежи, че казаното се помни от жителите и те търсят отговорност на своите управници “, безапелационен беше Георги Георгиев.

„ Досега се случваше следното – жителите бяха превърнати в наблюдаващи и то в пасивни наблюдаващи. Тези 20 секунди по време на изборите, това беше интензивността за четири години живот. През останалото време ръководещите споделяха: „ Нищо не зависи от теб, нищо не става от тази страна, каквото решим ние, това ще бъде. Ти си никой и си нищо “. Само че това се промени. Именно това трансформираха митингите предходната година – роди се гражданското общество в България . Това общество е интензивно и способно да реагира, способно да санкционира, когато неговите ползи не биват предпазени и, несъмнено, способно да прави оценка, когато някой пази ползите му и има куража да застане до жителите в техните борби. Това е разликата сред преди и в този момент и всички го усещат”, изясни Георги Георгиев.

„ Трябва да продължим да развиваме гражданското общество и в провинцията. В столицата го има – виждате какъв е резултатът на ГЕРБ там, те и статуквото губят пагубно. Трябва да продължим и в провинцията с насърчаване на гражданското общество, гражданските структури, които да имат организационна подготвеност за реакция при нужда. Това е главната задача и борба на БОЕЦ “, сподели Георги Георгиев в края на диалога.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР