ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Подмолно: Как Русия взривява Балканите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Събирането в босненския Вишеград приличаше на провокация: една дузина мъже се събраха през втората седмица на март 2021 година в родния град на известния публицист Иво Андрич, с цел да почетат паметта на съветските „ доброволци “, сражавали се на страната на сръбските чети по времето на войната в Босна от 1992 до 1995 година. Полагането на венци беше проведено от една руско-сръбска организация.

С оглед на многочислените закононарушения, осъществени от сърбите в Босна, оживелите от войната локални хора възприеха този акт като нова подигравка с паметта на босненските жертви – цели 26 година след края на войната. Вместо да се почитат съветските доброволци, да се проверява тяхното присъединяване във военни закононарушения, настояха от една женска организация, сплотяваща жертви на войната. Но този епизод не е единственият опит за вмешателство на Балканите с съветски почерк: Москва целеустремено се пробва да уголемява въздействието си там. Тя залага на хибридни способи, като употребява нестабилните общества в района на Западните Балкани, с цел да печели терен и да поддържа локални играчи, които целеустремено подкопават демократичните процеси.

Една остаряла фантазия

В най-нестабилната страна от района, Босна и Херцеговина, Русия интензивно поддържа сърбите и хърватите, които с всички сили се пробват да взривят мирния ред. Сръбският представител в груповото босненско председателство Милорад Додик постоянно заплашва с разединение на босненските сърби. Преди няколко дни Додик направи ново предложение: за „ спокойно разформироване “ на Босна, в което наблюдаващите разчетоха почерка на словенския министър председател Янез Янша, оповестил се преди този момент за прекрояване на Балканите на етнически принцип. А е известно, че Янша също поддържа положителни връзки с Русия. Оттогава не стопират рецензиите против тази концепция, която може да подпали нови спорове в района. Без никакво подозрение полемиката за пробутване на нови граници на Балканите налива вода в мелницата на тези сили, които с поддръжката на Белград и Москва желаят да осъществят една остаряла своя фантазия: обединяването на всички сърби в обща страна. Именно тези идеологии за етнически чисти територии доведоха до кървавите войни в някогашна Югославия от 1991 до 1995 година. Москва има пръст в това, че старите идеологии в този момент изживяват подобен подем, тъй като точно тя поддържа екстремисти като Додик. Докато Европейски Съюз от години към този момент се проваля да даде ясна вероятност за участие на страните от района, Москва въобще не крие, че задачата ѝ е деструктивна.

Грешките на Европейски Съюз

При това Русия се възползва от стратегическите неточности на Европейски Съюз, който от години залага на политика на неуместната политика на нерешителност и възпиране по отношение на корумпираните корумпираните елити в страните от Западните Балкани. По този метод Брюксел насърчи основаването на „ стабилокрации “, ръководени от властнически политици, а устойчивите демократични промени си останаха единствено благопожелание. С дребни изключения, страните от Западните Балкани през днешния ден са по-скоро Елдорадо за радикални детайли, в сравнение с за трайни връзки със Запада. Резултатът от това е, че доста демократично настроени играчи към този момент не виждат в Брюксел собствен стратегически сътрудник. Общественици и правозащитници настояват, че се усещат изоставени от Европейски Съюз в борбата против престъпните кланове, което още повече поврежда имиджа на Брюксел, а пандемията единствено в допълнение задълбочава това чувство.

" Спутник V " като избавител в пандемията

Не на последно място и неприятната имунизационна политика на Европейски Съюз дава на Русия опция да блесне като мощен състезател. Авторитарният сръбски президент Александър Вучич употребява положителните си контакти с Русия, освен с цел да имунизира личното население, само че и да предлага тази услуга на така наречените имунизационни туристи от прилежащи на Сърбия страни. А това придава на съветската ваксина „ Спутник V " геостратегическо значение. Но също и Китай Вучич показва демонстративно като правилен сътрудник в потребност, пускайки стрелички към Брюксел. И до момента в който Москва изпраща войски по границата с Украйна, на Западните Балкани тя употребява подмолни тактики. Така да вземем за пример черногорското държавно управление наскоро предложи смяна в закона за поданството, тъй че непрекъснато пребиваващите в страната чужденци да могат по-бързо да получават черногорски паспорт. Сред тях има доста сърби и руснаци. Това ще докара до солидни промени в структурата на популацията и на политическата ориентировка на страната, предизвестява по този мотив анализаторът Златко Вуйович. Така с един размах ще бъде отстранено прозападно настроеното черногорско болшинство, а антизападните и проруските сили в страната напълно „ легално “ ще бъдат заздравени, добавя той. След всеобщи митинги против това изборно инженерство държавното управление в Подгорица беше принудени краткотрайно да замрази проектите си.

Руските провали

Още през 2016 година Москва се опита да сложи всички пред свършени обстоятелства: благодарение на специфичен отряд от командоси дългогодишният президент на страната и парещ покровител за участието ѝ в НАТО Мило Джуканович трябваше да бъде отхвърлен от властта. Заговорът с присъединяване на сръбските и съветските секрети служби обаче беше оголен, а Черна гора беше призната за пълновръстен член на НАТО – макар дейната интервенция на Москва. Също и в прилежаща Северна Македония Русия се появи като деструктивна мощ: не е загадка, че ВМРО-ДПМНЕ, партията на избягалия в Унгария някогашен министър председател на страната Никола Груевски, е близка с Кремъл. А това, че през март 2020 година и Северна Македония беше призната в НАТО, е единствено още едно проваляне за съветските упоритости на Балканите.

Неслучайно проруските сили от този момент се пробват по всевъзможен начин да отслабват позициите на премиера-социалдемократ Зоран Заев. Инвестиции в медиите се употребяват целеустремено за разпространение на проруска и национално шовинистична агитация. В пандемията от ковид се пускат в послание подправени вести, които целят да бъде подкопано доверието към държавното управление на Заев. А общественици, които се застъпват за демократични промени, стават обект на закани. „ Тези среди имат интерес да подкопават интеграцията на страната в Европейски Съюз “, споделя по този мотив Абире Дерала от неправителствената организация Civil. Атаките против него в последно време са от ново измерение: неговата организация е подложена на масирани хакерски атаки, за които специалистите са безапелационни, че идват непосредствено от Русия.

Автор: Марион Краске

*Политоложката и журналистка Марион Краске от 2015 до 2021 е управлявала представителството на немската фондация „ Хайнрих Бьол “ в Сараево, отговарящо за страните Босна и Херцеговина, Северна Македония и Албания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР