ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Днес видяхме: Мнозинството срещу ГЕРБ е факт

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Борисов несъмнено се е надявал, че болшинството против ГЕРБ ще се разпадне още в самото начало. Но се случи противоположното: още в първия ден видяхме, че ГЕРБ са сами. А това значи, че една огромна смяна към този момент се е случила.

Коментар от Даниел Смилов:

Първият ден на 45-ия парламент сподели, че болшинството против ГЕРБ не е просто съпротива на един модел на ръководство - то може да е и негова оперативна опция. Борисов несъмнено се е надявал, че през цялото време това болшинство ще се разпадне заради очевидните идеологически несъгласия в него. То обаче съумя безпроблемно да избере за ръководител на Народното събрание Ива Митева от " ИТН " (ИТН) - една квалифицирана и способена юристка. Което несъмнено беше добър старт. Но по-важното е, че пророците на късия живот на новото болшинство подценяват съвпадението в стратегическите цели на четири от партиите в това болшинство: Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия, " Демократична България " (ДБ) и " Изправи се! Мутри, вън! " (ИСМВ).

Допирните точки

Има Такъв Народ направиха най-краткото изявление при откриването на събранието. А Тошко Йорданов в действителност остави вратата отворена за два бъдещи разновидността. Първият е опит на неговата партия да осъществя държавен мандат в границите на този парламент. Вторият е отиване на избори при актуалната изборна система с усъвършенствания като отдалеченото и напълно машинното гласоподаване. Към тези промени беше добавено и предложение за понижаване на държавната дотация до 1 лев на глас. Отпадането (засега) на настояването за мажоритарни избори, което беше огромната изненада за мнозина, има една-единствена цел: да не вкара Има Такъв Народ в капан да гласоподава дружно с ГЕРБ и срещу възможните си парньори. Този ход показва, че и след едни възможни нови избори Има Такъв Народ най-вероятно ще търси управнически разновидности с Демократична България и ИСМВ.

Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия съобщи, че и тя би дала късмет на едно ръководство на “протестните партии”, стига то да е поредно в отстраняването на дефектите на “модела Борисов”. От икономическа позиция времената са за пръв път от десетилетия кейнсиански. С помощта на Европейски Съюз страната се готви да се измъкне от рецесията, провокирана от ковид, посредством масирани милиардни инжекции в стопанската система. От тази позиция целите на всяко ново държавно управление биха били в границите на общата икономическа логичност, споделяна от социалистите. Това щастливо стратегическо съвпадане, плюс желанието да се държи ГЕРБ в съпротива, изяснява и парламентарното държание на Българска социалистическа партия.

" Демократична България ", показана от Христо Иванов, направи най-детайлното и съдържателно изявление във връзка с стратегическите цели. Тя бе и първата, която ясно сложи въпроса за отстраняването на ръководителите на прокуратурата и КПКОНПИ, както и за прмахването на профилираните прокуратура и съд. В стопански проект Демократична България е обичайно консервативна и държи на фискалната дисциплинираност. Но трупането на запаси в положителни времена е тъкмо за да има опция за подкрепяне на стопанската система в спешни моменти като настоящия. Така че и от Демократична България оферират пакети от ограничения - директни помощи и данъчни облекчения, които да дадат мощен рестарт на стопанската самодейност в следкризисните времена. Като прибавим и желанието на Демократична България и на всички от новото болшинство да ускорят имунизацията, полето за обща управническа платформа се уголемява.

ИСМВ, най-малката групировка в новото болшинство, също има припокриващи се ползи с останалите и би подкрепила едно общо ръководство. А най-важният въпрос, по който четирите партии биха имали разграничение, е в действителност по-скоро извънпарламентарен - отношението им към номинацията на Румен Радев за втори мандат. Тук Демократична България явно ще се разминат с останалите три партии и най-вероятно ще повдигнат собствен личен, десен претендент. Колкото по-рано го създадат, толкоз по-бързо ще прекратят и спекулациите по тематиката.

Да, стратегическото съвпадане на ползи не е гаранция за сполучлив мандат за сформиране на държавно управление. Важни ще са както хората, по този начин и съответните политики, към които едно държавно управление би било основано. Но опция - както като гласове, по този начин и като политическа логичност - за подобен ход има.

В този подтекст ГЕРБ не престават да се държат несъответстващо - хем тръбят, че са спечелили, хем се оплакват, че са в малцинство и в Народното събрание всички са против тях. (Номинацията им за ръководител на Народно събрание не притегли нито един глас отвън тяхната група.) В парламентарната народна власт спечелилият е болшинството: най-голямата партия в Народното събрание, която не е част от болшинството, е “победител” толкоз, колкото във футбола е победител този, който пръв ритне топката.

Нещо повече: ГЕРБ изпада в глуха отбрана, защото всички ходове на Борисов са предопределени просто да успокоят неговото его. Първо: към този момент стана дума за изказванието, че за пети път е " победил”, въпреки че в действителност просто получи опция да ритне топката пръв. Второ: кандидатурата на Даниел Митов за министър председател. Мнозина четат това предопределение като някакъв поклон към десния гласоподавател отвън ГЕРБ, доколкото господин Митов е бил част от голям брой десни партии, преди да се озове при Борисов. Целта обаче е по-скоро друга: прави се опит да се натрие носът на десния градски гласоподавател, който от дълго време не харесва премиера в оставка, като се покаже, че “един от тях” му е пристанал. Логиката не е електорална агресия, а по-скоро персонална реабилитация: “не ме харесвате, само че един от вашите се съгласи да ми е премиер”. Подобна е логиката и на също толкоз обреченото предложение на госпожа Караянчева за ръководител на новото Народно събрание: Борисов беше я обидил безобразно в изминал запис и в този момент направи следващ опит тази вредяща му вреда да бъде замазана. И най-после: отговорни за загубата на ГЕРБ (макар че сякаш са “победители”) излязоха Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. А не да вземем за пример шкафчето, хазартната спекулация и другите кавги на премиера.

Една огромна смяна към този момент се е случила

Най-комична е обстановката на Движение за права и свободи в новото Народно събрание - от Движението се държат като “родени отново”. И като прясно официализирани опозиционери на ГЕРБ. Може би Движение за права и свободи прави опит да се отърси от наследството “Пеевски”, което направи партията токсична за всички останали. Ако този опит е откровен, желанието е похвално, само че за огромни изводи по този въпрос е прекомерно рано. А и в тяхното държание има разбъркване на послания - хем смяна на ръководството на ГЕРБ, хем разговор сред всички. Дали това не значи, че за Движението без Борисов може, само че без Гешев и Цацаров - не?

Началото на парламентарния сезон бе обещано. Този сезон може и да е пай, може и да има нови избори, изключително в случай че Има Такъв Народ желаят да опитат силата на инернационната вълна измежду гласоподавателите. Но даже и при нови избори: напълно явно е желанието на новите партии в Народното събрание да работят координирано и дружно, тъй че да максимизират своите шансове. Това са неприятни вести за ГЕРБ. И сигнал, че една огромна политическа смяна към този момент се е случила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР