ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какви депутати си избраха българите?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Стари муцуни и нови лица, юристи, сценаристи, доктори: какви хора избраха българските гласоподаватели? Емилия Милчева показва обособените парламентарни групи в 45-то Народно събрание. Първото му съвещание ще се състои на 15 април.

Оказва се, че в 45-ия парламент старите муцуни и новите лица са с съвсем изравнени сили. 117 души от новия 240-членен парламент имат опит в законодателната и в изпълнителната власт. Стотина са били депутати - в предишния или предходни парламенти, а ГЕРБ вкара в новия парламент и трима регионални шефове - Дани Каназирева (Пловдив-област), Стефан Мирев (Пазарджик) и Невена Минева (Габрово), както и някогашен началник на президентски кабинет, какъвто е Илия Лазаров (СДС).

47 от депутатите в бъдещия парламент са приключили право. Сред тях са магистрите по право от УНСС Мая Манолова ( " Изправи се! Мутри вън! " ) и Николина Ангелкова (ГЕРБ). А юристите имат господстващо състояние. В 44-ото Народно събрание, популяризирало се с нискокачествено законодателство и лобизъм, юристите не наброяваха и трийсетина.

Групата на ГЕРБ - министри и депутати с по няколко мандата

Освен че в групата на ГЕРБ влизат всички министри от третия кабинет на Бойко Борисов, като се изключи министъра на културата Боил Банов, има неколцина, които са депутати откогато ГЕРБ изгря на политическата сцена. Близкият до Борисов доктор Лъчезар Иванов да вземем за пример се разгласи за народен представител на ГЕРБ още преди ГЕРБ да беше в Народното събрание с напускането си на ПГ на Национална движение „Симеон Втори" в 40-ото Народно събрание. Оттогава до през днешния ден е все подобен, без значение от свадите към него и клюки, че " докторът на Бойко " този път няма да е претендент. Като него пети мандат ще карат Пламен Нунев, Десислава Атанасова, Димитър Главчев. С листа на ГЕРБ от 2009-та година насам влизат и Вежди Рашидов, и Десислава Танева, определени и в 45-ото Народно събрание. Останалите също не са огромна изненада като експертиза и биография, някои са били депутати, други като Иван Тотев - кметове.

Не е несъмнено дали Даниела Дариткова още веднъж ще е ръководител на ПГ на ГЕРБ - и освен поради обстоятелството, че ГЕРБ не съумя да вземе втори мандат в Смолян. Предстои партията, спечелила най-вече гласове на 4 април, да мине в съпротива. А откакто Борисов отхвърли да е народен представител, за водач на групата ще се търси политик с по-голям опит и войнственост - най-вероятно някой от някогашните министри.

Групата на " ИТН " - юристи, сценаристи, специалисти

С листата на " ИТН " народни представители станаха юристи от Ямбол, Плевен, Благоевград, Бургас, Монтана, Велико Търново, Видин. Сред парламентаристите на Слави Трифонов, които са общо 51, има и други адвокати, а съгласно медийни изявления една от тях - Ива Йорданова-Рупчева, ще бъде препоръчана за ръководител на 45-ото Народно събрание. Тя е оглавявала Дирекцията по правни въпроси в предходния парламент.

В парламентарната група на " ИТН " са показани бизнесмените и, несъмнено, сценаристите от " Шоуто на Слави ". В ролята си на специалисти са имунологът проф. доктор Андрей Чорбанов, ръководителят на Българския енергиен и минен конгрес Иван Хиновски и икономическият анализатор Мика Зайкова.

Групата на Българска социалистическа партия - селекция на Нинова

Препирните на " Позитано " 20 поради номинациите за депутатските листи не останаха скрити. В последна сметка водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова получи групата, която искаше - най-вече от хора, които еднолично подбра. Но какво от това, откакто социалистите изгубиха половината гласоподаватели по отношение на вота от 2017 година.

Преобладаващата част от левите депутати карат следващ мандат в Народното събрание и надали ще изненадат с нови хрумвания. За икономиста Драгомир Стойнев ще е пети, както и за сътрудника му Румен Гечев. Надеждата е в тези, които са за първи път там - да вземем за пример технократът и IT-предприемач Благовест Кирилов.

Групата на Движение за права и свободи - млади и остарели под един покрив

В съпоставяне с Българска социалистическа партия и ГЕРБ, партията на Ахмед Доган не просто възобнови групата си, само че дори я подмлади. Двама водачи на регионални юношески организации стават депутати - кариерно израстване, което в партията следват. Това са Мастън Мастънов от Велико Търново, който е едвам на 29 години, и Байрам Байрам от Кърджали. Нови лица са и Хатидже Георгиева, някогашен зам.-кмет на община Сунгурларе и ръководителят на общинския съвет в Руен Ешереф Ешереф. От Кърджали е определена и Мукаддес Налбант, някогашен зам.-министър на образованието в държавното управление на тройната коалиция. Движение за права и свободи вкарва в Народното събрание и човек с доста огромен опит в държавната администрация - юриста и ръководител на Областния съвет на партията в София-град Цветан Енчев. Той има опит от Европарламента, министерството на околната среда и водите, здравното министерство, организацията по кадастъра и други

Групата на Движение за права и свободи обаче се отличава и с парламентаристите-ветерани. Седми мандат следва на Йордан Цонев, Джевдет Чакъров и Хамид Хамид, а за Рамадан Аталай и Хасан Адемов ще е осми, освен това без спиране от 38-ото Народно събрание насам.

Групата на " Демократична България " - адвокати, икономисти, еколози

Юристи, икономисти и бизнесмени преобладават в групата на " Демократична България " (ДБ). От години някои от тях са познати с активността си на цивилен деятели и правозащитници. В 45-ия парламент обаче с листата на обединяването влязоха и издателят Манол Пейков ( " Жанет 45 " ), Албена Симеонова, която работи в региона на биоземеделието, музикантът Стоян Михалев и други.

Депутат на Демократична България е и доктор Александър Симидчиев, един от лекарите, придобили обществена популярност поради дейната си позиция по време на пандемията. В групата е и Велизар Шаламанов, някогашен длъжностен министър на защитата, с експертиза в региона на сигурността, а такива депутати в бъдещия парламент се броят на пръсти. Този недостиг може да се окаже проблем поради растящото напрежение в Черно море и нуждата да се вземат бързи и значими решения.

Групата на " Изправи се! Мутри вън! " - познати и непознати

От 14-те депутата в бъдещата парламентарна група на " Изправи се! Мутри вън! " половината са познати, другата половина - не. Мая Манолова, Татяна Дончева, Мария Капон са все някогашни народни представители, Максим Генчев е прочут от кино лентата за Левски, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - от " Отровното трио ". Седмият прочут е Румен Йончев, минал и през дясното, и през лявото, и през Бареков, и дебаркирал в новата групировка.

След три дни всички тези хора ще би трябвало да работят на ползу роду...
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР