ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ООН ще изследва морската флора и фауна около Крим

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Експертите на „ ARC” обръщат непрекъснато внимание на проблемите на морската флора и фауна и осведомят авторитетните интернационалните екологични съюзи за обстановката във водите на Черно и Азовско море, в това число Керченския проток и заливите, прилежащи към полуостров Крим. Информацията е изпратена на специфичния докладчик на Организация на обединените нации за токсичните субстанции и правата на индивида, който реши да проучва въздействието върху Международната морска организация.

„ ARC “ осведоми докладчика, че формалните съветски „ управляващи “ нямат съответно организационно равнище на попречване и предотвратяване от замърсяване на морето, в това число замърсяването с петрол в пристанищните води и морските пространства в съседство с Крим, изключително в Керченския проток, Феодосийския залив и заливите на Севастопол.

Локалното замърсяване на морските води бележи откъм Крим. Основните източници на това замърсяване са градските отпадъчни води на обитаемоте места в региона на Крим, а най-опасна е обстановката в Севастопол. Градът в качеството си на съществена съветска военна база усили популацията си заради продължаващата милитаризация, от 350 000 през 2013 година на 550 000 през 2020 година Основната пречиствателна станция на отпадъчни води „ Южна “ блокира през 2015-2016 година и отпадъците идват непосредствено до Черно море.

Подобна обстановка беше разказана от докладчика на „ ARC “ към Организация на обединените нации за Евпатория, Ялта, Коктебел и Феодосия. В него представителя на Организация на обединените нации обръща особено внимание върху проектите на формалните „ управляващи “ на Русия в Крим, които включват разполагането на две станции за обезсоляване във Фрунзе, област Сакски и град Ялта за пречистването на 20 000 кубически метра дневно, изхвърляйки боклуци от токсична сол непосредствено към Черно море.

„ ARC “ осведоми докладчика, че съветската военноморска база в Севастопол и обвързваните с нея локации на съветския Черноморски флот са главните източници на замърсяване в морето, в това число петролни артикули, неконтролиран продан на баласт и химикали с ракетни горива. Шелфовите платформи на „ Черноморнафтогаз “, следени от Русия и добиващи газ и кондензат в северната част на Черно море, са източникът на съответното морско замърсяване. Черноморските течения придвижват тези замърсявания в целия басейн.

Също по този начин „ ARC “ даде на докладчика няколко образеца за рискови произшествия с кораби, които се случиха в морските води към Крим в интервала 2015-2021 година, без съответни следствия по отношение на главните интернационалните условия. Беше упоменато негативното влияние на газа, изкопан от Русия нелегално от континенталния шелф на Украйна в Черно море (находища на петролен шелф Архангелское, Голицинское, Одеское, Щтормовое) върху излъчванията на парникови газове и изменението на климата.

„ ARC “ осведоми специфичния докладчик, че зоната на товарни кораби в Черно море на юг от Керченския проток е регионът на интензивно замърсяване от страна на корабите, в това число руда, сяра и петролни артикули. Такова замърсяване се случва, както при всекидневно претоварване, по този начин и от чести произшествия, а през 2017-2020 година най-малко три танкера потънаха след пожар на борда в тези води, както е отразено в мнението на Асоциацията.

Също по този начин в отчета се загатват и химическите фабрики „ Титан “ и „ Красноперекопския содов цех “, ситуирани в Северен Крим, които замърсяват атмосферата с необятен набор от химикали и предизвикват киселинните дъждове в Черноморския залив Каркинит и други елементи на басейна. Описан е и случаят с изхвърляне на рискови боклуци, който се случи с транспортен съд „ Април” в Керченския пролив през февруари 2021 година

И по този начин, както „ ARC “ обобщава в упоменатото показване, пространствата на Черно и Азовско море към Крим се трансформират в „ сива зона “, където условията на IMO не се извършват. Руското нелегално въоръжено наличие на високорисковите обекти - платформи за изкопни газове в северната част на Черно море, непрекъснати образования на съветския флот, в това число потребление на автоматизирани морски безпилотни летателни апарати и плаващи мини също откри систематичните закани за морската екология в районът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР