ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

С новото германско правителство може да дойде и краят на “Северен поток 2”

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Завършването на строителството на " Северен поток 2 " бе отсрочено още веднъж, само че този път забавянето може да се окаже съдбовно. Нека си напомним: съгласно първичните проекти газопроводът трябваше да бъде пуснат в употреба още през декември 2019-а година, само че американските наказания против участващи в плана компании му попречиха. През януари 2020-а година съветският президент Путин уточни нови периоди: " Надявам се, че до края на годината, или през първото тримесечие на идната, работата ще приключи и газопроводът ще проработи ".

" Академик Черский " още не е задействан

Първото тримесечие на 2021-а към този момент изтече и въпреки слагането на тръбите по дъното на Балтийско море във водите на Дания и на Германия да е обновено, към момента е надалеч от привършване. Най-вече тъй като се наложи продължителна рационализация на тръбополагащия транспортен съд " Академик Черский ", който до края на март по този начин и не стартира работа. Така се стигне до оповестяването на следващия нов краен период: " През тази година " Северен поток 2 " ще бъде приключен сигурно ", сподели на конференция в Берлин ръководителят на съвета на шефовете на " Газпром " Виктор Зубков. Новият небосвод очевидно е края на 2021 година.

Изборите, които ще трансформират доста

Точно в този интервал обаче в Германия ще се проведат избори - новият състав на Бундестага ще бъде избран на 26-и септември. Ангела Меркел ще напусне канцлерския пост и ще бъде образувано ново държавно управление. А каквото и да е то, в него съвсем несъмнено ще вземат участие най-яростните съперници на " Северен поток 2 " в Германия - Зелените. Допитванията им дават високо доверие - толкоз високо, че възможност идващият канцлер да бъде зелен не може да бъде изключена. Разбира се, до септември благосклонностите на немските гласоподаватели могат да се трансформират, само че образуването на ръководещо болшинство без Зелените не наподобява реалистично. А тази лява, или по-скоро лявоцентристка партия, отива на избори с обещанието за ускорение на отхвърли от изкопаемите горива, отстояване на правата на индивида и полезностите на демократичната народна власт, по-нататъшно подсилване на Европейски Съюз, а редица нейни членове се афишират и срещу завършването на " Северен поток 2 ". Нещо повече - на уеб страницата на Зелените е поместен апел за прекъсване на газопровода, под който се събират подписи в поддръжка на предлагането. Партията отхвърля доставките на въглеводородни първични материали от Русия за Германия и Европейски Съюз както от екологична, по този начин и от външнополитическа позиция.

Санкциите на Съединени американски щати и новите ръководещи в Германия

При това състояние да си представим, че незабавно след изборите през октомври, до момента в който " Газпром " още поставя тръбите по дъното на Балтийско море, в Берлин Зелените сядат да договарят с евентуалните си сътрудници за разискване на програмата на бъдещото държавно управление. Колко е евентуално те да нарушат предизборното си заричане и да се съгласят " Северен поток 2 " да бъде пуснат в употреба? И дали няма да изискат, като един тип компромисно решение, някакви доста съществени ограничавания на работата му? Изглежда, че в Москва прекалено много са се фокусирали върху американските наказания против " Северен поток 2 ". Те са прекомерно уверени, че Берлин ще даде благословията си за окончателната реализация на газпромско-путинския план. Докато в действителност вратата, която дава опция той да бъде сбъднат, може да се затръшне след половин година.

Автор: Андрей Гурков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР