ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Милена Налбантова пред ФАКТИ: Ние не желаем да бъдем повече жертвата и да пазим цялата нация

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 10 март Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) популяризира своя декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов, до министъра на опазването на здравето професор Костадин Ангелов и до министъра на културата Боил Банов. Декларацията е по отношение на наложените противоепидемични ограничения у нас.

„ Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) и всички наши членове сме съществено загрижени за сътрудниците, работещи в изкуството, и остро осъждаме желанието да бъдем за следващ път лимитирани от правото си на труд! “, пишат от СОЛИ.

„ След изявлението на министърът на опазването на здравето проф. Ангелов и на НОЩ по отношение на увеличената заболеваемост на 8 март 2021 година в националните медии заявяваме, че за следващ път сме съпричастни със обстановката, само че изрично отхвърляме нашият бранш да бъде пострадал още веднъж! Организациите и работещите в изкуството няма да устоят физически и душевен на трето затваряне, даже и единствено по места, без никакви финансови компенсации “, пишат още те.

„ Искрено се надяваме, че в края на този мандат ще деянията диалогичност, схващане, професионалност и обективни решения по отношение на хората, които пожертваха доста в годината на ковид-кризата. В противоположен случай считаме, че нямаме различен избор, с изключение на дейни протестни дейности “, приключва декларацията.

За да приказваме по тематиката, от ФАКТИ се свързахме с ръководителя на Управителния съвет на Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ) Милена Налбантова.

По места към този момент има трето затваряне , има затворени школи, затворени сътрудници. Това ясно е разказано в заповедите на локалните регионални щабове. Затворени са школите в Шумен, във Варна, приказва се за Благоевград. Аз съм от Хасково - при нас има въведени нови ограничения, само че на този стадий нашите школи не престават да работят. Не е ясно обаче докога. Много евентуално е да се изчака още една седмица, да се види по какъв начин се развива заболеваемостта, тя, естествено, сега върви нагоре. В очакване сме в идната седмица да бъдат затворени и всички останали школи “, разяснява Налбантова.

Чрез разделянето и делегирането на права на локалните районни здравни инспекции безусловно и по доста остроумен метод се трансферира политическата отговорност върху локалните районни структури на здравните инспекции. По този метод никой от нас няма да може да предяви рекламация да изиска държавна помощ, поддръжка, отплата. За нас това е едно изплъзване. Другото, което е – хора със сходни специалности, които просто са в разнообразни сектори, парадоксално се разделят по специалности, разделят се дали активността им е спорт или не “, сподели още тя.

„ Това, което доста мощно ни тормози е, че не се откри съответна формула, по която засегнатите наши сътрудници да могат да получат фактически в ръцете си помощ. Третото затваряне, което за доста школи към този момент е реалност, ще е изрично пагубно . Освен че ще докара до банкрут, то ще докара и до цялостна липса на вяра, че тези хора биха могли по какъвто и да е метод да си стъпят на краката още веднъж. Това е трето затваряне в границите на година. Нашите школи, зали и занимания ли се оказаха едни от най-опасните места? Категорично се противопоставяме на това и заставаме доста отговорно с позицията си, че повече не можем да плащаме този публичен налог.

Виждаме какво се случва към нас – виждаме по какъв начин се работи в комерсиалните вериги и за какви скупчвания става дума, виждаме, че огромни фабрики и предприятия не престават да работят. Нима ние не сме подхванали нужните ограничения, белким нас не ни е грижа за нашето лично здраве? Ние също сме живи хора, ние също работим с жив запас - с възпитаници, с подрастващи, с възрастни. Никой, който се усеща зле, не прекрачва прага на нашите зали . Това не е специалност, която да те задължава даже да припадаш от простуда или болест да си там, тъй като си длъжен да си на работа. Това са услуги, които се оферират и се посещават от хора по избор. Именно това ни отличава изключително доста от рисковите браншове. Ние нямаме нито един случай на болен в нашите зали “, безапелационна беше Милена Налбантова.

На въпроса има ли съответна мярка за танцовите школи, тя отговори: „ Не, няма съответна мярка. Тези, които ни увещаваха, че са спуснати и ще ни свършат съвършена работа, не помогнаха. Това, че няма недостигнала помощ до българския жител безусловно не е правилно. Много сътрудници пробваха да аплайват и доста даже не съумяха да си подадат документи, тъй като не отговаряха на изискванията. Няма по какъв начин една неправителствена организация, изключително в културния бранш – не имам предвид съответни огромни, които имат своите лобита и по този начин преднамерено се печелят планове на национално равнище, приказвам за един средностатистически сътрудник, който разполага с Неправителствени организации, което се занимава с танц, с ария, с музикални принадлежности, с изобразително изкуство, няма по какъв начин той да има такива обороти, които са изискуеми, с цел да кандидатства за поддръжка. Много от нашите сътрудници са притежатели на юридическо лице без да имат наети лица, работещи за техните организации, което автоматизирано ги изхвърля от мярката 60 на 40. Много няма по какъв начин да се възползват и от тези „ обилно “ отпускани 24 лв. “.

„ Вчера министър Банов излезе с разяснение кои музиканти тъкмо ще могат да аплайват за въпросните 4350 лв.. Това се появи по кое време – когато се появи социална реакция. Ние, като юридически лица, като хора, които внасяме своите налози, като хора, които в действителност се грижим да възпитаваме, образоваме подрастващото население, като се изключи че душевен, физически и прочувствено то да се усеща крепко и пълноценно, се оказахме в „ параграф 22 “. Лишени сме от правото си на труд – не разрешава ни се да работим, и откакто на нас ни е неразрешено да работим, би трябвало да се откри механизъм, който да ни обезщети. Не механизъм, който да ни помогне, а подобен, който да ни обезщети. Ние не желаеме помощ, ние желаеме обезщетение, защото е отнето наше право. Повече не можем да поносим и няма да поносим “, безапелационна беше Налбантова.

Относно дейностите, които СОЛИ счита да предприеме оттук нататък, тя сподели: „ Вече започнаха реакциите по места. Имаше реакции от наши сътрудници в Благоевград и Плевен. В партньорство сме с Българската асоциация за здраве и фитнес, както и сме в непрестанен контакт с сътрудниците от ресторантьорския отрасъл. Ние заставаме компактно зад тях, тъй като считаме, че не по-малко пострадаха. Когато публичния спор е, че затварят учениците, а заведенията – не, извинявайте, само че хората в заведенията за хранене, във фитнесите, в изкуството, ние също имаме фамилии, също имаме деца, също би трябвало да си плащаме сметките.

Няма по какъв начин за една година да сме работили по-малко от три месеца и да съществуваме обикновено . Това е безапелационен геноцид против нас. Или просто на парче се взема едно решение, тъй като е нарочена нашата колегия, нарочени са нашите сектори. Няма да се съглася големи интернационалните вериги, чиито налози не отиват в българската хазна, а другаде, да бъдат необезпокоявани, а в това време да се репресират такива организации, които направиха всичко допустимо, с цел да работят дисциплинирано. Няма обосновано, потвърдено състояние, в което ние да бъдем директно упрекнати. Заразата не потегля от нас, потоците от хора са строго следени, влизат съответни лица, за които знаем къде вървят и какво вършат. Никой не посещава нашите уроци, когато не се усеща добре. Тази година има и доста по-малко болни от грипове, в сравнение с всяка друга година. Ако нослето на някое дете протече, родителят незабавно го стопира от занятия и споделя: „ Ние ще си останем вкъщи, до момента в който се почувстваме добре “. Никой даже с протекло носле, не води детето до вратата ни. Заявявам го най-отговорно “.

На въпроса какви са упованията от развиването на обстановка – ще бъде ли създаден механизъм, Налбантова отговори: „ Далеч съм от мисълта, че имат предпочитание да изработят механизъм сега. Храним вяра, отворени сме за разговор. Ние всъщност желаеме да работим , тъй като в случай че не работим, няма по какъв начин да се възстановим. Нашата съществена цел сега е да възстановим изгубения труд обратно в година. В изкуството трудът, който поставяме и резултатът, който чакаме, се надграждат. Това не е кило домати, което да идем и да си купим от пазара. Това са познания, визити в нашите центрове от деца, които желаят да получат в допълнение обучение и образование. Все отново става въпрос за културата на една нация, за запазване на нашите полезности. Много хора считат, че сме надали не несериозна специалност. В никакъв случай няма да се съглася с това нещо. Нашата специалност би трябвало да бъде една от най-приоритетните, наедно с тези на лекари, на учители, на служители на реда “.

„ Ние се грижим в три разнообразни посоки, работим с три лоста в нашата активност. Грижим се за здравословното положение, имайки поради да се усещаме здрави чисто физически поради придвижването, само че и ментално, прочувствено здрави поради това, което даваме на хората. Те идват при нас и си потеглят щастливи, одухотворени, усещат се потребни, развиват своята фикция, своята сила. Имаме позитивен прочувствен резултат върху нашите гости. Имаме още и учебен темперамент. При нас се учи, ние образоваме и възпитаваме в полезности и просвета “, добави тя.

Нямаме нищо срещу да сме съпричастни, само че разпоредбите би трябвало да важат за всички . У нас в спорта надпреварите не са прекъснати, изобщо не са спирали. При нас за неразрешени най-малки и елементарни концертни прояви, без значение дали в пространствата има надзор, без значение 30% ли е посещаемостта, без значение дезинфекцирането. Нямаме позволение за такива прояви, даже и без аудитория. Припомням, че неотдавна в София се организира конкурс под егидата на ръководителя на Синдиката на Българските учители Янка Такева. Няма по какъв начин за едни да може, а за други не. Или затваряме за 2 седмици страната и оставяме да работят единствено жизненоважните браншове, или ние не желаем да бъдем повече жертвата и да пазим цялата нация “, сподели още ръководителят на Управителния съвет на Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ).

В края на диалога Милена Налбантова разгласи, че е допустимо в идната седмица представители на организацията да се включат в протестните дейности на родители против прекратяването на присъствената форма на образование. Дори и да не съумеят да участват физически, ще поддържат морално настояванията, сподели тя. „ Длъжна съм да пазя сътрудниците си. Обединени сме към това да застанем зад всеки един сътрудник “, сподели още тя и добави: „ Над 2,5 милиона са хората в България, които се занимават с любителско изкуство. Няма по какъв начин да ги оставим в незнание. Борим се да оказваме помощ на сътрудниците си и няма да оставим хората да се усещат сами “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР