ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Хаосът във ваксинацията у нас струва човешки животи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вече е реалност: имунизирането против COVID-19 избавя човешки животи. Проучване във Англия демонстрира, че с помощта на всеобщата имунизация, освен това единствено с инжектиране на една доза, към средата на февруари смъртността измежду популацията на възраст под 80 години е спаднала с над 40 %, а рискът от хоспитализация на възрастните над 70 години е понижен с 80 %.

Подобни изследвания в Съединени американски щати също потвърждават за мощен спад на смъртността след имунизираното население.

Ако създадем съпоставяне сред Англия и България, картината у нас е извънредно тревожна.

Миналата година на 15 май, при посещаване в Банско, за всеки случай министър председателят подсети на гласоподавателите, да не не помнят, че спасението им от ковид е персонално в неговите ръце като сподели: " Имате необичаен късмет да ръководя аз. Защото, в случай че управляваше сътрудника Радев, щеше да постъпи като Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора. Само че, " бабаитът " Джонсън се оправя за момента извънредно дейно с коронавирусната пандемия, за разлика от нашия министър председател.

Данните за 1 март демонстрират, че при 10 пъти по- огромно население на Англия по отношение на България броят на инфектираните във Англия е единствено два пъти по- огромен, а на умрелите е 104 против 117 за България.

На какво се дължи тази поразяваща разлика?

Причините са две.

Първата е в системата на имунизиране на популацията. Известно е, че ковид поразява най- мощно възрастните и тези с съпътстващи болести и напълно разумно е те да бъдат имунизирани първи. Такъв е методът във Обединеното кралство. В тази страна популацията е разграничено по предпочитани категории с известна, само че не огромна разлика сред обособените членове на Обединеното кралство. В Англия, в първата предпочитана категория са възрастните над 80 години, следват здравните служащи, по-късно подредени една след друга възрастови групи от 75 до 70 години, от 65 до 69 години, от 16 до 64 години за лица с съпътстващи болести, от 60 до 69 години и от 40 до 50 години. Това са хората, които би трябвало да бъдат ваксинирани в границите на закрепени периоди, като най- късно до 1 юли следва да бъдат ваксинирани минимум застрашените, тези под 50 годишна възраст.

В този ред и върви прецизно ваксиниранията и най- застрашените възрастови групи към този момент са получили първата доза имунизация, а някои и втората. Заразяванията и смъртните случаи измежду тези групи към този момент са внезапно спаднали.

Коренно друго и необяснимо за какво е ситуацията в България. През декември предходната година беше признат Национален проект за имунизация. Бяха заложени по някакви критерии разнообразни етапи на имунизация. В първата попадна медицинския личен състав в здравните заведения, във втората личен състав на обществени институции и педагогичен експерти, в третата чиновници участващи в поддържането на действието на съществени за публичния живот действия (без са се прецизира кои са тези съществени за публичния живот дейности), и чак в четвърта група възрастни хора над 65 години и такива с съпътстващи хронични болести, както и тези сред 45 и 65 години. Имунизацията, съгласно Плана ще се извършава по избрани описи.

Така най- застрашеното възрастно население у нас бе сложено в последвана четвърта категория и е безспорно, че от там идват и ще идват огромният брой инфектирани и смъртни случаи. И ситуацията на тази група от популацията се усложнява от това, че имунизирането освен не се прави по избрани описи (в Англия възрастните се уведомяват по телефона по кое време, къде и в какъв час да се явят за имунизация) само че и беше изцяло изоставено заложеното във Плана целево групово ваксиниране на популацията. Най- възрастните български жители бяха сложени в очевидна дискриминация посредством на т.н " зелени коридори ", позволяващи да се имунизира „ всеки, който пожелае ".

На 20 февруари ген. Мутафчийски съобщи че има рaзрeшeниe oт миниcтър-прeдceдaтeля Борисов дa ce cтaртирa и мacoвaтa вaкcинaция. „ Вceки кoйтo иcкa мoжe дa дoйдe дa ce вaкcинирa " - разгласи той. Самият Борисов на 22 февруари съобщи: " Колкото има желащи- да се имунизират ". Този му апел е чудноват, както и позицията му, че хората не би трябвало да се лимитират, и че ние имаме най- демократичните (разхлабени) ограничения в Европа, като се има поради, че на 7 април 2020г., когато пандемията още не беше в разгара си беше декларирал във връзка с въведените крути ограничения: " Предпочитам да изтърпя всички рецензии поради ограничаващите ограничения. Категорично няма да бъда този, който ще трансформира страната в морга. Отказвам да бъда този, който да взема решение кой да диша и кой не "

От всичко това стана ясно, че той персонално, по някакви лични съображения е нарушил признатият Национален проект за имунизация и вкарва система на имунизация, която в действителност не е никаква система.

Ролята му на висш разпоредник в битката против ковид може и да се чака, още при започване на пандемията, той възприе ролата на Спасител на нацията като на 15 април 2020г. съобщи в Банско „ Господ желае от мен да ви запазя, задачата ми е да ви опазя живи ".

Ефектът от зелените кулоар беше, че опашки от искащи да се имунизират против COVID-19 се извиха в цялата страна, като чакането лишава до и над два часа. Естествено, един възрастен човек на 70 и повече години мъчно би висял на опашка с часове, а и би се тормозил да не се болести от скупчването на толкоз хора на едно място.

" Напълно допустимо е да се чакаш през целия ден на опашка за ваксина в така наречен Зелени коридори и в последна сметка да не стигне за теб " призна пред бТВ основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Общопрактикуващите лекари се оплакаха, чe имунизирането в лечебните заведения на “всеки пожелал”, лишава опцията записалите се при тях пациенти да бъдат имунизирани. „ Зелените коридори “ за имунизация са другото име на хаоса, разяснява проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към Българска академия на науките в ефира на бТВ.

Втората причина за високата смъртност у нас е прозаична- неналичието на ваксини. Когато коронавирусната пандемия връхлетя върху европейския континент в Брюксел казаха- ще се борим дружно, един за всички и всички за един. Ще създадем обща поръчка за всяка страна, съгласно потребностите и поръчките и.

Оказа се обаче, че това е единствено един хубав, само че кух девиз. Когато започнаха да умират хора, всеки стартира да се избавя поединично.

Англия отхвърли да се причисли към общата скица, и без никакви бюрократични формалности първа утвърди имунизациите, от които имаше потребност, обезпечи ги преди другите и излезе преди всичко по брой имунизирани, надалеч изпреварвайки всички европейски страни.

Германия съобщи 64 милиона ваксини по линия на Европейски Съюз, само че си поръча още 30 милиона в странична договорка. Унгария, като се усети, че скоро няма да получи мечтаното количество ваксини, поръча неотложно съветски и китайски такива. " Мен не ми трябват пояснения, а ваксини " сподели унгарския министър председател Орбан.

Словакия също поръча и към този момент разполага с съветска ваксина, канцлерът на Австрия Курц персонално се обади на Путин за опцията да бъдат доставени съветски ваксини за неговата страна.

След като се оказа, че в границите на Европейски Съюз, България е последната дупка на кавала и никой не се интересува от бедственото състояние, в което изпаднахме, заемайки нежеланото в даден миг последно място по брой имунизирани на 100 хиляди души население, разумно беше и българският министър председател и държавно управление да потърсят излаз. И сходно на унгарския министър председател да се извърнат към Русия или Китай за доставка на ваксина. Да, но не, както споделяше починалият Петко Бочаров.

Русофобията, която показват българските ръководещи очевидно е помрачила разсъдъка им, откакто не прибегнаха до този вид. Това пролича и от отговора на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова на въпроса дали има плaнoвe зa внoc нa руcкaтa вaкcинa CПУТНИК-V у нac. Тя сподели, че бългaрcкoтo зaкoнoдaтeлcтвo нe пoзвoлявaлo пoдoбeн внoc, aкo липcвaло рeшeниe нa Eврoпeйcкaтa aгeнция пo медикаментите. И изрече по този метод една лъжа, тъй като както акцентира известният правист Владимир Шейтантов общнocтнoтo прaвo нa EC нe caмo нe зaбрaнявa, нo рaзрeшaвa нa нaциoнaлнитe държaви дa упрaвлявaт cвoятa пoлитикa в oблacттa нa здрaвeoпaзвaнeтo. И акцентира изявлението на френския министър на външните работи, че „ Вaкcинитe нямaт грaждaнcтвo”.

" Който губи време, губи човешки живот. Който печели време, печели човешки живот. Нямаме време за губене. “ - съобщи унгарският министър председател Орбан.

Поради дословното занемаряване на произвола на ориста на най- възрастното население в резултат на слагането му в по- задна група и неспазването на самият народен проект за имунизация и заради неспособността на ръководещите да обезпечат нужните ваксини, към времето на изборите евентуално доста възрастни ще си останат в къщи. А така огромна част от тях обичайно гласоподават от Българска социалистическа партия, се основава нелицеприятното чувство, по тази причина, че хаосът във имунизирането е изгодeн за ГЕРБ и може да не е инцидентен.

По- неприятното, и бихме споделили страшното е, че ежедневно у нас умират десетки хора, към този момент надвишиха и 100 на денонощие. И не дребна част от тях биха били избавени в случай че бяха имунизирани. И други ще продължат да умират, които може да се спасят, в случай че се имунизират.

Някой би трябвало да понесе отговорност за това предотвратимо злополучие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР